دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

قهر اضطراب می‌آورد


قهر اضطراب می‌آورد

قهر یک رفتار تنبیهی است که بعضی‌ها در مقابل رفتارهای دیگران ‌به صورت یکی از شکل‌های دیداری (ارتباط نداشتن)، چشمی یا کلامی (قطع کلام)‌ بروز می‌دهند....
این رفتار می‌تواند ریشه در …

قهر یک رفتار تنبیهی است که بعضی‌ها در مقابل رفتارهای دیگران ‌به صورت یکی از شکل‌های دیداری (ارتباط نداشتن)، چشمی یا کلامی (قطع کلام)‌ بروز می‌دهند....

این رفتار می‌تواند ریشه در زندگی بدوی یا اولیه افراد داشته باشد. قهر از واکنش‌های طبیعی انسان است که به صورت سرشتی، ژنتیکی یا محیطی به افراد منتقل می‌شود؛ تا جایی که افراد در موقعیت‌های یکسان به شکل‌های گوناگونی قهر می‌کنند. افراد در موقعیت‌هایی که با ناکامی مواجه می‌شوند یا به نیازهای مطلوب خود دست پیدا نمی‌کنند، ‌برای ادای حق و ... به درجات متعددی متوسل به قهر می‌شوند. قهر در روابطی که افراد انتظارات بیشتری از هم دارند و در تعاملات بیشتر هستند به مراتب، بیشتر رخ می‌دهد. کنش‌ها و واکنش‌ها، خوسته یا ناخواسته، افراد را به سمت قهر سوق می‌دهد.

قهر و عوامل ایجاد آن استرس‌زا هستند. اغلب افرادی که سعی می‌کنند با توسل به قهر به سمت خواسته خود قدمی مثبت بردارند متحمل استرس‌های زیادی می‌شوند. خیلی از شما شاید تجربه هجوم افکار منفی و خیال بافی را در قهر دارید و این اضطراب‌های دوران قهر برای‌تان ناآشنا نیست اما با این حال در سال‌های اخیر به نظر می‌رسد افراد بیشتر به این شرایط تن می‌دهند که کم‌حوصلگی و بی‌ارزش شدن روابط می‌تواند از جمله دلایل آن باشد. اما شاید برای شما جالب باشد اگر بدانید برخی مردان در برابر این واکنش طبیعی انسان که جنسیت نمی‌شناسد، موضع‌گیری‌هایی دارند؛ به این ترتیب که وقتی در موقعیتی قرار می‌گیرند که واکنش قهر را می‌طلبد با تصور اینکه این عمل متناسب با زنان است، از آن خودداری می‌کنند.

قهر در هر دو جنس طبیعی است اما شواهد عینی نشان داده که قهر بیشتر در زنان دیده می‌شود، هر چند که تحقیقات منسجمی در این رابطه وجود ندارد اما اغلب زنان برای احقاق حق بیشتر از این رفتار استفاده می‌کنند. شاید یکی از علل مهم این تفاوت به نوع نگرش این دو جنس برگردد. اغلب مردان قهر را یک ضعف تلقی می‌کنند؛ در حالی که زنان این گونه به آن نگاه نمی‌کنند. به طور معمول بر مردان قانون همه یا هیچ حکم‌فرما است؛ یعنی یا رابطه‌ای را قطع می‌کنند یا به آن ادامه می‌دهد اما زنان این طور نیستند. در بسیاری از موارد، مردان غریبه پس از یک دعوای اتفاقی با هم دوست و رفیق شده‌اند اما خانم‌ها برعکس.

از سوی دیگر به نظر می‌رسد چون ارتباط کلامی در خانم‌ها قوی‌تر است، آنها بیشتر از قهر استفاده می‌کنند چرا که قهر روندی است که نشان می‌دهد ارتباط به طور کامل قطع نشده و دوباره آشتی اتفاق می‌افتد و در این ارتباط و تعامل دوباره ارتباط کلامی کمک‌کننده است اما چون مردان به طور معمول در ارتباطات کلامی ضعیف‌اند رابطه را قطع می‌کنند یا ادامه می‌دهند و رابطه حد واسطی به نام قهر نمی‌شناسند. افرادی که بیشتر قهر می‌کنند، گاهی احتیاج به مطرح شدن، حل مشکلات یا جلب توجه دارند و بسیاری از مواقع، از نداشتن اعتماد به نفس رنج می‌برند؛ در حالی که قهر هم راه درمان دارد و اگر نمی‌خواهید بیش از این دوستان و آشنایان خودتان را از دست بدهید و می‌خواهید کمتر خودتان را آزار بدهید باید خودتان دست به کار شوید. شما می‌توانید از هم‌اکنون تصمیم بگیرید که در سال جدید با کسی قهر نکنید.

دکتر پرویز رزاقی

روان‌شناس