چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آشنایی با اسلات ISA
● آشنایی با اسلات ISA :
اسلات ISA یکی از قدیمیترین و پایهترین اسلاتهای مادربردها میباشد. اسلاتها بنام شکاف گسترشی نیز خوانده میشوند. اساس منفعت وجود اسلاتها، قابلیت دسترسی با باسهای سیستم میباشد. این اسلاتها باعث قابلیت اتصال دستگاههای جانبی، که امروزه در انواع مختلف روبه گسترش هستند میگردند.
اسلات ISA بطور معمول سوکت پلاستیکی، سیاهرنگ و بلندی است که در عموم مادربردها وجود دارد. هرچند امروزه استفاده از این شکاف بشدت کاهش یافته و در مادربردهای جدید کمتر یافت میشود. ISA بمعنی معماری استاندارد صنعت کامپیوتر میباشد. این اسلات بطور گسترده در دوران IBM XT استفاده شده بود. وجود این اسلات یکی از عوامل مهمی بود که XT و نسلهای بعد از آنرا به موفقیت رساند. این خصوصیت عنصر کلیدی معماری باز کامپیوتر بود. این طرح به PC این امکان را داد تا با برنامههای کاربردی خاص، با کارتهای گسترشی مطابقت نمایند. این اسلات در طرح اولیه با باس آدرس ۲۰ بیتی و باس آدرس ۸ بیتی مرتبط بود، که در مقایسه با استانداردهای امروزی کاملاً محدود بود.
از نظر فرم ظاهری، این اسلات در ابتدا بصورت یک قسمت ۶۲ پینی یکپارچه بود. با ورود سیستمهای AT در سال ۱۹۸۴، یک سوکت کوچکتر بطول ۳۶ پین به انتهای اسلات اولیه اضافه شد. این کار باعث افزایش باس آدرس به ۲۴ بیت و باس دادهء ۱۶ بیتی گردید. ضمن اینکه کانالهای کنترلی دیگری نیز به این اسلات اضافه شد.
اسلات ISA بطور استاندارد با فرکانس ۸ MHz و حداکثر سرعت انتقال دادهء ۶/۵MbS قابل دسترس است. امروزه با افزایش فرکانس کاری CPU ها، فرکانس کاری تا ۱۲MHz نیز قابل اعمال میباشد.
● آشنایی با پینهای مهم اسلات ISA :
در این قسمت بطور مختصر با تعدادی از پینهای مهم و موردنیاز برای آشکارسازی داده از اسلات ISA آشنا میشویم.
اشاره شد که این اسلات شامل دو بخش ۶۲پینی و ۳۶پینی میباشد. بخش ۶۲پینی بخش بلندتر اسلات و بخش ۳۶پینی بخش کوتاهتر میباشد. اگر این دو قسمت را بصورت یکپارچه درنظر بگیریم میتوان اسلات را به دو ردیف بالا و پایین تقسیم نمود. در ردیف پینهای بالایی کا در روی کارتها قسمتی هستند که قطعات نصب میشود، شامل پینهای آدرس، داده و کنترلی میباشد. در ردیف پایینی که پشت فیبر کارت گسترشی نیز میباشد پینهای مربوط به تغذیه، Clock، کانالهای درخواست وقفه و درخواست DMA و تعدادی دیگر از پینهای کنترلی موجودند. تمامی پینهای موردنیاز برای یک ارتباط مستقیم با باسها و CPU در نیمهء ۶۲پینی ابتدایی اسلات موجود میباشد. نیمهء دوم اسلات برای ارتباط با توانایی آدرسدهی، پهنای باند و کنترل بیشتر میباشد.
حال به شرحی از پینهای مهم و اصلی این اسلات میپردازیم :
▪ Address Bits : تعداد ۲۰پین در نیمهء اول اسلات و ۴پین در نیمهء دوم اسلات، با اتصال مستقیم به باس آدرس وجود دارد. میتوان با آدرسدهی نرمافزاری و با کمک آشکارسازی آدرس ازطریق این خطوط، هماهنگی بین نرمافزار و کارت را بوجود آورد.
▪ Data Bits : تعداد ۸پین در نیمهء اول اسلات و ۸پین در نیمهء دوم اسلات با اتصال مستقیم به باس داده وجود دارد. میتوان پس از قراردادن آدرس دستگاه مورد نظر روی باس آدرس و انتخاب دستگاه مورد نظر، از این خطوط برای ارسال و دریافت داده استفاده نمود.
▪ I/O Read/Wrte و Mem Read/Write : این خطوط برای اعلام نوع درخواست CPU یا وسایل دیگر، درهنگام ارتباط با DataBus میباشد. چنانچه درخواست ارتباط با وسایل I/O باشد، یکی از پینهای I/O و چنانچه درخواست برای ارتباط با حافظه باشد، یکی از پینهای Mem فعال میگردد. همچنین برای هر یک از حالات خواندن و نوشتن، یکی از پایههای Read و Write فعال میگردد. پینهای Mem هم در بخش ۶۲پینی و هم در بخش ۳۶پینی وجود دارد. پینهای بخش ۶۲پینی چنانچه درخواست مربوط به ۱MB اول حافظه باشد و پینهای بخش ۳۶پینی بدون توجه به مکان حافظهء درخواست شده فعال میشود.
▪ Buffered Add Latch Enable : CPU یا دستگاه کنترلکنندهء باس آدرس، پس از قرار دادن آدرس دستگاه روی باس آدرس آنرا برای مدت محدودی نگه میدارد. برای ایجاد فرصت مناسب برای آشکارسازی آن نیاز به مداری برای دخیرهء آدرس نیاز دارد تا برای مدتی آدرس ذخیرهگردد. عمل قفلکردن آدرس توسط دستگاه جانبی زمانی انجام میشود که بیت کنترل روی این خط قرار بگیرد. در لبهء پایینروندهء سیگنال روی این خط، آدرس توسط دستگاه مربوطه دخیره میگردد.
▪ System CLOCK : این پین که در نیمهء اول اسلات قرار دارد فرکانی هماهنگ و همزمان با Clk سیستم را برای ددستگاه جانبی فراهم مینماید. این فرکانس درحدود ۸MHz الی ۱۲MHz میباشد. در سیستمهای قدیمی AT و XT این فرکانس، همان فرکانس کار CPU و Clk مستقیم سیستم بود. در سیستمهای امروزی که فرکانس کاری CPUها بالای ۶۶MHz میباشد، توسط تقسیمکنندههای خاصی این فرکانس کاهش مییابد، اما همزمانیاش را با پروسسور ازدست نمیدهد.
▪ Oscillator : این پین نیز یک فرکانس مرجع با فرکانس ۱۴ /۳۱۸۱۸MHz را برای دستگاههای خاصی مانند کارتهای گرافیک فراهم میکند. این فرکانس با فرکانس C PU همزمانی ندارد.
▪ Interrupt Request : دستگاهها و کارتهای جانبی برای ارسال داده ابتدا درخواست خود را به دستگاه کنترل کنندهء باس اعلام میککند و درصورت دریافت اجازه، آنرا روی باس قرار میدهند. کانال ارتباطی برای ارسال این درخواست، پایههای INT Req. میباشند. این کانالهای درخواست در مجموع ۱۶ عدد میباشد که تعدادی بطور پیشفرض اختصاص یافته و غیرقابل دسترس هستند. تعداد ۶ کانال در بخش ۶۲ پینی اسلات و ۵ کانال در بخش ۳۶ پینی اسلات در دسترس میباشد.
▪ DMA Request : در هر وسیلهء جانبی و دستگاه ارتباطی، عملیاتهایی وجود دارند که نیازی به نظارت یا پردازش توسط CPU ندارند. مانند انتقال یکسری از دادهها به دستگاه جانبی برای ذخیره یا بالعکس. بمنظور انجام مستقیم این عملیاتها بدون نظارت CPU ،برای افزایش کارایی سیستم، ایدهء دسترسی مستقیم به حافظه (DMA) مطرح شد. در این روش دستگاه جانبی، درخواست خود را برای دسترسی مستقیم اعلام و درصورت پذیرفتهشدن درخواست دستگاه برای مدتی کنترل باس را دراختیار میگیرد و عملیات خود را انجام میدهد. کانالهای دسترسی به باس، D MA Request میباشند. تعداد ۳ کانال در بخش ۶۲ پینی و ۴ کانال در بخش ۳۶ پینی اسلات وجود دارد.
▪ DMA Acknowledge : CPU یا دستگاه کنترلکنندهء باس، بعد از دریافت درخواست دسترسی مستقیم به باس، پاسخ خود را از طریق این کانال به دستگاه درخواست کننده ارسال میکند. به ازای هر کانل درخواست، یک کانال ارسال جواب وجود دارد. با این حساب متوجه میشویم که ۷ کانال پاسخ در این اسلات وجود دارد.
▪ تغذیه : تعداد ۸ پین در نیمهء ابتدایی اسلات و ۲ پین در نیمهء دوم اسلات برای فراهم نمودن تغذیه کارت یا دستگاه جانبی تعبیه شدهاست.
پینهای دیگری نیز برای انجام یکسری عملیات کنترلی و ارتباطی وجود دارد که برای طراحی و ساخت یک کارت ساده نیازی به استفاده از آنها نمیباشد.
بعد از آشکارسازی دادهء موردنیاز برای انتقال به بخش مخابراتی کارت میرسیم. در این بخش دیتای موردنظر مدولهشده و ارسال میشود. این دیتای ارسالی توسط دستگاه دستگاه مقصد دریافتشده و بعد از آشکارسازی به سیستمک مقصد منتقل میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست