جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

پدیده‌ای به نام تک‌سرپرست‌ها


پدیده‌ای به نام تک‌سرپرست‌ها

اصولا تک‌سرپرست به کسی اطلاق می‌شود که به تنهایی و بدون کمک همسرش باید فرزندان را بزرگ کند. اکثر تک‌سرپرستان جهان زن هستند، ولی در سال‌های اخیر تا حدی مردان هم به این حوزه وارد …

اصولا تک‌سرپرست به کسی اطلاق می‌شود که به تنهایی و بدون کمک همسرش باید فرزندان را بزرگ کند. اکثر تک‌سرپرستان جهان زن هستند، ولی در سال‌های اخیر تا حدی مردان هم به این حوزه وارد شده‌اند.

امروزه تک‌سرپرستی به پدیده‌ای جهانی بدل شده است؛ به طوری که ۱۴ درصد از خانواده‌های استرالیایی تک‌سرپرست هستند و از سال ۲۰۰۱ تا به حال ۳۱ درصد از نوزادان استرالیا از زمان تولد فقط یک سرپرست داشته‌اند. در انگلستان ۲ میلیون تک‌سرپرست از ۲/۳ میلیون کودک نگهداری می‌کنند که یک‌چهارم این افراد برای نگهداری فرزندانشان از کمک و حمایت‌های خانواده خود بهره می‌گیرند. براساس تحقیقی که در انگلستان انجام شده، ۹۱ درصد از والدین تک‌سرپرست زن و ۸۶درصد از آنان سفیدپوست هستند. از طرفی تک‌سرپرستی و خصوصا تک‌سرپرستی زن رابطه مستقیمی با فقر دارد و معمولا خانواده‌های تک‌سرپرست به نسبت خانواده‌های معمولی فقیرترند. طبق آمار منتشر شده از وضعیت رفاه عمومی در انگلستان، ۴۷ درصد خانواده‌های تک‌سرپرست زیر خط فقر زندگی می‌کنند و در آمریکا ۶۰ درصد از کودکانی که با مادرشان زندگی می‌کنند، زیرخط فقر هستند.پدیده تک‌سرپرستی با افزایش رفتارهای منفی اجتماعی، رفتاری و احساسی در کودکان همراه است. با اینکه رابطه تک‌سرپرستی با این عوامل قوی است، ولی اندازه تاثیرات آنقدرها بزرگ و عظیم نیست و کودکان تک‌سرپرست بسیاری وجود دارند که زندگی خوبی دارند. عوامل بسیاری بر تاثیرپذیری کودکان از تک‌سرپرستی دخالت دارد؛ از جمله سن مادر یا پدر، سطح تحصیلات، درآمد خانواده و شبکه حمایتی خانواده اعم از دوستان و آشنایان یا اعضای خانواده پدر یا مادر. در اکثر موارد مشکلات و ضعف‌های این عوامل آثار منفی تک‌سرپرستی را به همراه می‌آورد تا خود پدیده تک‌سرپرستی. اخبار وحشتناکی هر روزه راجع به این پدیده منتشر می‌شود؛ از جمله اینکه طبق تحقیقی در سوئد فرزندان تک‌سرپرست سه برابر دیگران تا سن ۲۶ سالگی احتمال دارد خودکشی کنند یا به خاطر اقدام به خودکشی در بیمارستان بستری شوند. اما همین آمار هولناک فقط ۲/۲ درصد از جمعیت دختر و یک درصد پسران سوئدی را در برمی‌گیرد و اکثر فرزندان تک‌سرپرست خودکشی نمی‌کنند. به طور کلی در زمینه مشکلات فرزندان تک‌سرپرست، دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. مثلا سازمان مطالعات اجتماعی آمریکا اعلام کرد فرزندان تک‌سرپرست در صورت نداشتن مشکلات جنبی همچون درآمد و غیره باز هم بیشتر از دیگران در معرض آسیب و مشکل قرار دارند. اما با این حال میزان تاثیرات تک‌سرپرستی بر کودکان آنقدر زیاد نیست که تک‌سرپرستی را از دلایل اصلی مشکلات اجتماعی و منشأ آسیب‌های غیرقابل جبران به کودکان دانست.

حتی در بعضی موارد می‌توان بیان کرد که تک‌سرپرستی در مواردی همچون بلوغ فکری کودکان موثر است. کودکان تک‌سرپرست در مقایسه با دیگر کودکان بیشتر در کارهای خانه کمک می‌کنند و از عهده انجام کارهای شخصی‌شان برمی‌آیند. همچنین والدین تک‌سرپرست معمولا در مورد تصمیمات مختلف خانوادگی یا مالی با فرزندانشان مشورت می‌کنند. چنین عواملی باعث می‌شود فرزندان تک‌سرپرست زودتر به بلوغ فکری برسند و شخصیت مستقلی داشته باشند. همچنین این کودکان مسوولیت‌پذیری و توانایی‌های بیشتری دارند.

اکثر والدین تک‌سرپرست در جهان شبکه‌های همکاری بزرگی دارند و از طریق اینترنت با دیگر کسانی که شرایط مشابه دارند، صحبت می‌کنند و به یکدیگر کمک می‌رسانند. وب‌سایت‌های بسیاری در این زمینه وجود دارد که والدین می‌توانند برای دریافت کمک و راهنمایی به آنها مراجعه کنند تا بتوانند در هر چه بهتر انجام دادن وظایف خود موفق باشند.