پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با مؤسسات طراح و مجری براندازی نرم


آشنایی با مؤسسات طراح و مجری براندازی نرم

● مؤسسه بروکینگز
پس از اینکه دشمنان نظام نتوانستند از طریق قدرت سخت و جنگ نظامی، انقلاب اسلامی ایران را از پای درآورند، به این نتیجه رسیدند که راه‌های نرم را برای براندازی …

مؤسسه بروکینگز

پس از اینکه دشمنان نظام نتوانستند از طریق قدرت سخت و جنگ نظامی، انقلاب اسلامی ایران را از پای درآورند، به این نتیجه رسیدند که راه‌های نرم را برای براندازی نظام اسلامی مورد آزمایش قرار دهند. از این رو جنگ نرم را در دستور کار خود قرار دادند.

یکی از مؤسساتی که در حوزه براندازی نرم فعالیت دارد مؤسسه «بروکینگز» است. کنت پولاک کارشناس علوم سیاسی و روابط بین‌الملل از جمله افرادی است که روی مسائل ایران تمرکز دارد. وی البته در خصوص عراق نیز مطالعاتی انجام داده است. تحقیقات وی در خصوص عراق با هدف متقاعد کردن سیاستمداران آمریکایی برای حمله نظامی به عراق صورت گرفته است و پس از شکست آمریکا در عراق، او همواره در مقام دفاع از سخنان خودش در این کتاب برآمده است. پولاک همچنین با تالیف کتابی، سعی کرده براندازی نرم در ایران را توجیه کند و اثبات کند که چرا جمهوری اسلامی تهدیدی برای منافع آمریکا در منطقه است. به جز پولاک شائول بخاش که از عناصر مشهور به صهیونیست است و حتی قبل از انقلاب نیز در حمایت از رژیم صهیونیستی شهره بوده، در این مؤسسه فعالیت می‌کند. او در ۱۵ سال اخیر از عناصر فعال مؤسسه بروکینگز به حساب می‌آمده، کاملاً بر روی مسائل ایران تمرکز داشته است.

بخاش مصاحبه‌های زیادی در خصوص ایران انجام داده است و در این مصاحبه‌ها تلاش خود را برای دفاع از عناصر به اصطلاح اصلاح‌طلب به کار بسته است. هاله اسفندیاری (همسر شائول بخاش) که از قبل از انقلاب به محافل سلطنت‌طلب نزدیک بوده و بعدتر هم به عنوان مدیر بخش خاورمیانه مؤسسه وودرو ویلسون فعالیت خود را ادامه داده، از دیگر فعالان ایرانی شاغل در بروکینگز است. موسسه بروکینگز روابطی را نیز با مؤسسه‌ای به نام شورای عراقی- آمریکایی دارد که این مؤسسه زیر نظر خانم عراقی الاصلی به نام زینب السویج فعالیت دارد. این دو مؤسسه فعالیت‌هایی را نیز به طور مشترک انجام داده‌اند که پروژه دفاع از بهائیان و حمسا که در واقع روی تاثیرگذاری بر جوانان مخالف اسرائیل متمرکز است، از جمله آنهاست.

مؤسسه آلبرت انیشتین

از دیگر مؤسساتی که در حوزه جنگ نرم فعالیت دارد مؤسسه آلبرت انیشتین است. این مؤسسه بیشتر کارهای تئوریک در خصوص انتخابات را انجام می‌دهد. بنیانگذار این مؤسسه جین شارپ است که اکنون در حدود۸۰ سال سن دارد. وی آمریکایی‌الاصل است و به قول خودش حدود ۵۰ سال است که بر روی روشهای ظاهراً قانونی و بدون خشونت که می‌تواند یک تغییر ایجاد کند متمرکز است. این بنیاد نقش مهمی در راه‌اندازی نسل جدیدی از جنگ‌ها و اقدامات براندازانه در نقاط مختلف جهان ایفا کرده است. این را نیز به خوبی می‌دانیم که خود انیشتین به این نوع اقدامات خرابکارانه به هیچ وجه تمایلی نداشت. در کتاب «بوش علیه چاوز» به اقدامات آمریکا برای تضعیف دولت چاوز در ونزوئلا اشاره شده است. پس از انتشار این کتاب، جین شارپ بنیانگذار بنیاد آلبرت انیشتین، نویسنده این کتاب را تهدید کرده است. نویسنده این کتاب گفته است که یکی از مقامات این بنیاد ضمن تهدید و فرستادن ایمیل همراه با انتقاد شدید اذعان کرده بود که بنیاد انیشتین از سوی دولت آمریکا برای انجام اقدامات خرابکارانه در ونزوئلا بودجه دریافت کرده است. شارپ نیز پذیرفت که بنیاد انیشتین از مؤسسه وقف ملی برای دموکراسی و مؤسسه بین المللی جمهوری‌خواهان بودجه دریافت کرده است. منابع این بودجه‌ها نیز در گزارش سالانه مؤسسه آلبرت انیشتین ذکر شده است. بنابراین واقعاً دروغگویی است که بگوییم این بنیاد متعلق به دولت آمریکا نیست.

باید به این موضوع نیز اشاره کرد که بنیاد انیشتین در سال ۱۹۸۳ برای حمایت از طرح «جنگ‌های پنهان» که از سوی رونالد ریگان رئیس جمهور اسبق امریکا مطرح شده بود، تاسیس شد. با توجه به اینکه جین شارپ آمریکایی است و نزدیکی زیادی که به محافل حکومتی – امنیتی دارد، قاعدتاً بیشترین استفاده از کارهای وی برای این نهادهاست. از جین شارپ به عنوان پدر براندازی نرم نام می‌برند.

مجید صابری

منبع: جنگ نرم، داوود رنجبران، صص ۱۲۴-۱۳۲