دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر گرانی نفت بر زندگی روزمره مردم کشورهای صنعتی


تاثیر گرانی نفت بر زندگی روزمره مردم کشورهای صنعتی

تقاضا برای نفت در جهان روزانه رو به افزایش است و مصرف بیش از حد این فرآورده زنگ خطری برای مصرف کنندگان آن است که هشدار می دهد روزی این ماده حیاتی به اتمام خواهد رسید

تقاضا برای نفت در جهان روزانه رو به افزایش است و مصرف بیش از حد این فرآورده زنگ خطری برای مصرف کنندگان آن است که هشدار می دهد روزی این ماده حیاتی به اتمام خواهد رسید.

با توجه به این افزایش مصرف همچنان جست وجو برای کشف منابع جدید نفتی ادامه دارد و موفقیت هایی هم در این خصوص به دست آمده است. دسترسی به ذخائر جدید نفتی و حمل این فرآورده بیش از گذشته دشوار شده است و این درحالی است که اقتصاد متکی به نفت هم اکنون به بحرانی تبدیل شده است مگر اینکه کشورها روش استفاده از نفت را تغییر دهند.

گزارش های مربوط به تمام شدن ذخائر نفتی خبر مسرت بخشی برای برخی در بازار نفت است چرا که این امر موجب افزایش بهای نفت شده و علاوه بر این پول بیشتری را به جیب سرمایه گذاران سرازیر می کند. سرمایه گذاران تا حد زیادی طرح های صنعتی را عامل افزایش مصرف نفت می دانند و این درحالی است که شرکت های نفتی هشدار داده اند با توجه به افزایش بی رویه مصرف سوخت شاید آنها در آینده قادر به تامین نیازهای نفتی جهان نباشند. آژانس بین المللی انرژی پیش بینی کرده تا سال ۲۰۳۰ مصرف نفت در جهان تا ۱۱۶ میلیون بشکه در روز افزایش یابد در حالی که ذخائر نفتی جهان در سال، هشت درصد کاهش می یابد.به همین دلیل شرکت های نفتی مرتباً در جست وجوی ذخائر جدید نفتی هستند و هنوز روشن نیست که چه مقدار از ذخائر نفت جهان در زیر زمین باقی مانده است در حالی که هر سال تعداد اندکی از این ذخائر نفتی کشف می شوند. برخی حوزه های نفتی کشف شده در کشورها امیدوارکننده است. در سال جاری در سواحل برزیل ذخائر عظیمی از نفت کشف شد که براساس برآوردها دارای ۳۳ میلیون بشکه نفت است که معادل ذخائر سومین حوزه نفتی جهان است. کشف این ذخائر نفتی می تواند برای مصرف کنندگان خبر خوبی باشد زیرا این احتمال وجود دارد قیمت نفت که در ماه های اخیر مرتباً سیر صعودی داشته اینک روند نزولی را به همراه داشته باشد اما سرمایه گذاران و دلالان نفتی چندان خوشبین نیستند به دلیل اینکه شاید نمی خواهند فکر خود را تغییر دهند چرا که بحران جاری به سود آنهاست.

فیلیکس ماتیس کارشناس انرژی در آلمان می گوید در حال حاضر کشورهای تولیدکننده نفت حداکثر نفت خود را تولید می کنند و از آنجایی که تقاضا برای این فرآورده کاهش ندارد، قیمت ها همچنان به طور تدریجی افزایش خواهد یافت. تنها راه کاهش قیمت ها کاهش مصرف یا روی آوردن به انرژی تجدیدپذیر است.

این کارشناس معتقد است استفاده از انرژی هسته ای موجب کاهش قیمت سوخت نمی شود. به طور مثال فرانسه که ۸۰ درصد و آلمان ۲۵ درصد انرژی مورد نیاز خود را از انرژی هسته ای تامین می کنند، قیمت سوخت در هر دو کشور یکسان است.

بنابراین استفاده از انرژی هسته ای تاثیر چندانی در کاهش بحران انرژی ندارد و تنها استفاده از انرژی هسته ای در درازمدت یک راهبرد قوی برای کاهش گازهای گلخانه ای است.

در آمریکا درحالی که گرانی بنزین و غذا زندگی را سخت کرده است افزایش بهای سوخت های فسیلی بر شیوه زندگی شهروندان این کشور تاثیر گذاشته و استفاده از وسایل رفت و آمد جمعی را گسترش داده است. بهای سوخت در آمریکا در یک سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته و قیمت بنزین در ۱۳ ایالت این کشور از رقم بی سابقه چهار دلار در هر گالن (۸/۳ لیتر) فراتر رفته است. به گزارش اتحادیه حمل ونقل عمومی آمریکا استفاده از وسایل رفت و آمد جمعی در سه ماه نخست سال ۲۰۰۸ بالغ بر ۳/۳ درصد افزایش یافته و میزان رانندگی با خودروهای شخصی در این مدت ۳/۲ درصد کاهش داشته است.

ویلیام میلر رئیس این اتحادیه می گوید: «هیچ شکی وجود ندارد که بهای رو به افزایش سوخت باعث تغییر رفتار مردم شده است. یکی از این تغییرات خودداری از رفت و آمد غیرضروری است. تانیا از شهروندان ایالت مریلند می گوید کارش را به صورت پاره وقت به منزل منتقل کرده است و به این وسیله در هزینه سوخت صرفه جویی می کند .

بعضی دیگر از شهروندان هم با تغییر ساعت خروج خود از منزل سعی می کنند از ازدحام به وجود آمده در ایستگاه های اتوبوس و مترو دوری کنند.

مسوولان حمل ونقل شهری در واشنگتن می گویند گرانی بنزین باعث شده تعداد مسافران سیستم حمل ونقل عمومی از مناطق حومه پایتخت آمریکا به مرکز این شهر حدود ۲۰ درصد افزایش یابد. افزایش توجه مردم به استفاده از وسایل نقلیه عمومی باعث شده تا مسوولان شهری در بسیاری از مناطق آمریکا دچار بحران شوند و طرح هایی را برای گسترش خدمات عمومی به اجرا گذارند در عین حال تاکسی داران و رانندگان خودروهای باربری بین شهری هم به دلیل افزایش هزینه سوخت دچار مشکل شده اند. از سوی دیگر افزایش بهای سوخت در آمریکا افزایش قیمت مواد غذایی را نیز به همراه داشته است. در حالی که بهای مواد غذایی در سطح جهان رو به افزایش است، قیمت تخم مرغ در آمریکا در سال گذشته تا ۴۰ درصد افزایش داشته و بعضی از اقلام اساسی مانند شیر و نان تا ۲۰ درصد گران تر شده اند.

بسیاری از خانواده های طبقه متوسط در آمریکا به دلیل افزایش بهای سوخت و غذا و ادامه بحران بخش وام مسکن دچار مشکل شده اند و به همین علت تعداد مراجعات به مراکز خیریه و بانک های غذا که وظیفه توزیع کمک به نیازمندان را بر عهده دارند ۲۵ درصد افزایش داشته است. کارکنان بانک های غذا می گویند بسیاری از مراجعان جدید این مراکز کارمندان و کارگران طبقه متوسط جامعه هستند و افراد تحصیل کرده زیادی در بین آنان دیده می شوند.

مایکل فلاد که مدیریت بانک غذا در منطقه لس آنجلس را برعهده دارد، می گوید: «در لس آنجلس از هر ۱۰ نفر، یک نفر با تهیه غذا برای خود و اعضای خانواده اش مشکل دارد. شاهد این هستیم که این افراد زیر فشار زیادی هستند.»

وی می افزاید: «گرانی از دو جهت به فعالیت مراکز خیریه آسیب زده است. افزایش بهای مواد غذایی و سوخت هم بر اقتصاد خانواده ها فشار آورده و هم باعث شده از میزان کمک های مردم به مراکز خیریه و بانک های غذا کاسته شود.»

در انگلیس کارشناسان هشدار می دهند که بهای نفت ممکن است حتی از قیمت بی سابقه ۱۳۹ دلار نیز فراتر رفته و به این ترتیب باعث شود قیمت بنزین در انگلستان به میزان ۴۰ درصد افزایش یابد. پایگاه اینترنتی theenergyshop.com اخیراً هشدار داد که ممکن است بهای بنزین برای مصرف کنندگان نهایی تا ۴۰ درصد و بهای برق تا ۲۰ درصد افزایش یابد. طی روز جمعه بهای بنزین ۳/۵ درصد دیگر افزایش یافت تا به این ترتیب ۷۶ درصد گران تر از سال گذشته باشد.

وزرای خارجه هشت کشور صنعتی طی تعطیلات آخر هفته گذشته نتوانستند به درخواست نخست وزیر انگلیس، گوردون براون، برای فشار بیشتر بر اوپک به منظور افزایش عرضه نفت پاسخ مثبتی بدهند. افزایش بی سابقه بهای نفت و مواد غذایی طی چند سال گذشته باعث افزایش قابل توجه تورم در بسیاری از کشورها در زمانی شده است که رشد اقتصادی اغلب کشورهای دنیا کند شده است. با این حال، وزیر انرژی آمریکا سم بادمن طی هفته گذشته به این واقعیت اذعان کرد که دولت بوش قادر به انجام کاری برای بهبود کوتاه مدت وضعیت بازار نیست. همچنین وزیر اقتصاد آلمان مایکل گلاس نیز نگرانی خود را نسبت به افزایش سریع قیمت های جهانی نفت اعلام کرد و خواهان همکاری بین المللی بیشتر در مورد این مساله شد.