یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
تكامل وب و مقایسهء ابزارهای جستجو در اینترنت
كلمه اینترنت مخفف "Interconnected Networks" و به معنی شبكههای بههممرتبط است. اینترنت سیستمی برای توزیع و تبادل اطلاعات در سطح جهان است كه براساس آخرین آمار موجود در حال حاضر ۲۲۶ كشور به آن متصل هستند. این مجموعه به همراه فناوریهای ساده كاربردی، سبب كاهش هزینهء نشر الكترونیكی شده است (۱).در هر صورت، وب یك عنصر منسجم و واضح مستقل نیست، بلكه دو عنصر مجزای وب وجود دارند: وب قابلرویت و دیدنی، و وب نامرئی و غیرقابل رویت(۲).برای فهم كاربرد این دو عنصر و برای ارزیابی اطلاعات ضرورت دارد كه از موضوع خارج شویم و ببینیم چگونه صفحات وب تولید میشوند.دو نوع صفحهء وب وجود دارند: استاتیك و دینامیك.صفحات وب استاتیك توسط طراح وب، در خدماتدهندهء وب نصب میشوند و برای هر كس و هر چیزی كه وب سایت را مشاهده كند قابل دسترساندو هر تغییری هم باید به صورت دستی انجام شود.صفحات وب دینامیك توسط رایانه با بهكارگیری دستورهای یك زبان دستنوشته(۱) و اغلب «سیجیآیجاوا»(۲)كه به عنوان پلی بین سرویسگرهای پروتكل انتقال ابرمتن (۳) و كاربران وب عمل میكند، ایجاد می شود.دستورهای یك زبان دستنوشته، نتایج را در یك صفحهء خالی وب جا میدهند و به كاربر، صفحهء وب دینامیك را ارائه میدهند. صفحات وب استاتیك اطلاعات عام و كلی را برای كاربر تهیه میكند، در حالی كه صفحات وب دینامیك، اطلاعات منحصربهفرد را برای كاربر تهیه مینمایند. صفحات وب استاتیك برای همهء كاربران قابل رویتاند و در دسترس می باشند.اولین مطالعه در موسسه تحقیقاتی «انئیسی» در پرینستون آمریكا در دسامبر سال ۱۹۹۷ نشان داد كه صفحات وب قابل رویت، حداقل ۳۲۰ میلیون صفحهء وب را شامل میشوند، در حالی كه دومین مطالعه تخمین زد كه تعداد صفحات وب رشد كرده و به ۸۰۰ میلیون صفحه در فوریه سال ۱۹۹۹ رسیدهاند. در هر صورت، اكثر ناشرین اطلاعاتشان را بر روی وب به وسیلهء پایگاههای اطلاعاتی بزرگ توزیع میكنند. این اطلاعات اساسا جنبه تجاری دارد (۲).
موتورهای جستجوگر(۴) و راهنماهای وب
۲. ۱. راهنماهای وب
چه تفاوتی بین راهنمای وب و موتور جستجو وجود دارد؟
راهنمای وب:
الف. فهرستی از سایتهای وب كه از قبل تعیین شدهاند، میباشد؛
ب. توسط ویراستاران جمعآوری شده؛
ج. براساس موضوع و عنوان طبقه بندی شده؛
د. انتخابی است.
با توجه به این كه راهنماهای وب توسط افراد جمعآوری میشوند, تصمیمگیری دربارهء كیفیت محتوای هر یك از سایتهای وب قبلا انجام شده است. در نتیجه راهنماهای وب در اینترنت بسیار مورد مراجعه قرار میگیرند، زیرا كاربران به دنبال موضوعات خاصی در اینترنت هستند كه این راهنماها، نقطهء شروع خوبی در تشخیص بهترینها در وب میباشند.در كاربرد راهنماهای وب، كاربر میتواند در بین فهرستهای راهنما حركت نماید. راهنماهای اصلی وب همچنین اجازهء عبور از دیگر موتورهای جستجو را هم میدهند. مثلا بزرگترین راهنمای وب، یعنی «یاهو»، اجازهء عبور از موتور های جستجوی دیگر را میدهد.
سایتهای وبی كه به وسیلهء راهنمای وب نمایهسازی شدهاند، به علت روند تكمیل به صورت دستی، در آن راهنماها باقی میمانند؛ مگر این كه به احتمال بسیار ضعیف به صورت دستی حذف شوند. در حالی كه وجود دائمی یك لیست یا یك فهرست در موتور جستجو همیشه ضمانت نمیشود، اما ساختن و حضور دائمی یك فهرست در یك راهنمای وب مثل «یاهو» امكانپذیر میباشد.
۲ . ۲ .۱. اسپایدرهای موتورهای جستجوگر
پایگاه اطلاعاتی موتورهای جستجوگر ابتدا توسط «اسپایدرها» ساخته میشود و توسط موتورهای جستجوگر به مأخذ اصلی اعزام میشود.«اسپایدرها» برنامههایی هستند كه وب را به دنبال صفحات جدید وب جستجو مینمایند، كلمات را نمایهسازی میكنند و اتصال را به صفحات برقرار مینمایند، سپس كلمات نمایهشده را با آدرسی كه به یك صفحهء وب یا هر منبعی كه بر روی وب جهانی و به طور كلی اینترنت قرار دارد اشاره مینماید,(۶) مقابله میكنند.
۲. ۲ .۲. نمایهء پایگاه اطلاعاتی موتور جستجو
این بخش عنصر اصلی از هر موتور جستجو است. این همان چیزی است كه كاربر به دنبال آن است. در طی سال ۱۹۹۸ تعدادی از تولیدكنندگان موتورهای جستجو آغاز به كار كردند. این شركتها نمایهها را مطابق با معیارهای گوناگون ساختند. بطور مثال می توان از نمایهء «دایركت هیل» و «گوگل» (۷) نام برد و نیز «نمایهء نامهای حقیقی» (۸) كه شركتها را قادر میسازد واژههای كلیدی خود را برای حمایت از محصولات خود ثبت نمایند.
۲ . ۲ . ۳ . نرمافزار بازیابی اطلاعات
تمامی موتورهای جستجوگر، نرمافزار مختص به خود برای پاسخگویی به سوالات دارند.موتورهای جستجوگر مطابق با قوانین مشابه به شرح زیر عمل مینمایند: هر سایت وب شامل كلمات یا واژههایی است كه سوءال كاربر را با آنها مقابله میكند. و در صفحهء نمایش، به صورت فهرستوار نمایش میدهد و با توجه به سوال كاربر و ارتباط موضوعی، فهرستی از مطالب را طبقهبندی مینماید. تفاوت مختصری در چگونگی كار الگوریتمها بین موتورهای جستجو وجود دارد، كه دلیلی بر این مدعااست كه كاربران، با یك پرسش واحد, از موتورهای مختلف نتایج متفاوتی را كسب مینمایند. در هر صورت، دلیل مهم دیگر اختلاف نتایج جستجو، نسبت پایین همپوشانی، در بین موتورهای جستجوگر میباشد.
۳ . پورتالها
«پورتال»(۹) ها سایتهای وبی هستند كه خود عرضهكنندهء خدمت خاصی نیستند، ولی مراجعین را به صورت ساده و دوستانه به اطلاعات و سایتهای موردعلاقهشان هدایت میكنند. «پورتال» ها نقاط اصلی برای راهبردهای تجارت الكترونیكی هستند و به تدریج از سال ۱۹۹۴ به وسیلهء سه نوع شركت اینترنتی به وجود آمدند. این شركتها كه نقش اساسی در توزیع زنجیرهء اطلاعاتی برای كاربر ایفا میكنند به شرح زیر میباشند:
الف. تولیدكنندگان خدمات اینترنتی(۱۰)
ب. سایتهای جستجو(۱۱)
ج. تولیدكنندگان مرورگر(۱۲)
سایت «اكسایت»(۱۳) نمونهای كه از یك سایت پورتال موفق است(۱).
۴. توسعه و تكامل فناوری جستجو
همهء ما تكامل زندگی بشر بر روی كره خاكی را به خاطر داریم. همانطور كه همگی ما میدانیم، شكلهای مختلف زندگی سلولی برای مدتهای بسیار طولانی قبل از تكامل زیستی وجود داشته است. در هر صورت هنگامی كه به این نقطه از تكامل دست یافتیم، تغییرات به فرم سازمانیافتهء آن در مدت زمان كمتری به انجام رسید.همین مطلب برای فناوری جستجوی وب نیز صادق است. با تاكید بر روی پورتالیزیشن و تجارت الكترونیكی، اولین نسل سایتهای جستجو، عملاً و به تدریج فراموش شدند و این در حالی است كه آنها تا سالهای متمادی، حكومت اصلی را به عهده داشتند؛ اما بدلیل این كه نتوانستند خودشان را با تغییرات محیطی وفق بدهند، فراموش گردیدند و انواع جدیدی از تولیدكنندگان جستجو به بهرهبرداری رسیدند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست