دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

مواظب تونل تنفسی تان باشید


مواظب تونل تنفسی تان باشید

برای پاک کردن راه تنفس از جسم خارجی, باید مصدوم را به پهلو برگرداند به طوری که پشت او به طرف کمک دهنده و زانوی کمک دهنده پشت شانه های مصدوم قرار بگیرد سپس دهان را باز کرد, با انگشت جسم خارجی را بیرون آورده و دهان را با دستمال یا یک تکه پارچه پاک کرد

آیا تا به حال شده که جسمی یا خوراکی ای در حلق‌تان گیر کند، طوری که نفس نتوانید بکشید؟

آیا تا به حال اتفاق افتاده که جسم خارجی در گلوی کودکتان باعث خفگی شود؟

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که اگر روش باز کردن راه تنفس یا دادن تنفس مصنوعی را بلد باشید می‌توانید جان انسانی را نجات بدهید.

راه تنفس، ممکن است به علت ترشحات حلق، لقمه غذا، مایعات، آدامس، آب‌نبات، دندان مصنوعی و یا هر جسم خارجی دیگر و یا به علت ناجور قرار گرفتن سروگردن و یا به عقب برگشتن زبان مسدود شده باشد. بنابراین اولین اقدام برای برقراری مجدد تنفس، باز کردن راه تنفس است.

● راه تشخیص بسته‌ بودن راه تنفس

۱) بالا و پایین آمدن سینه مشاهده نمی‌شود.

۲) با نزدیک کردن گونه و گوش به دهان و بینی مصدوم، هوای بازدمی احساس نمی‌شود.

۳) فرد دچار سیانوز می‌شود یعنی پوست و مخاط اطراف لب‌ها، ناخن‌ها و بینی به رنگ خاکستری متمایل به آبی درمی‌آید.

۴) مردمک چشم‌ها گشاد می‌شود.

● کمک‌های اولیه برای باز کردن راه تنفس

▪ برای پاک کردن راه تنفس از جسم خارجی، باید مصدوم را به پهلو برگرداند به طوری که پشت او به طرف کمک‌دهنده و زانوی کمک‌دهنده پشت شانه‌های مصدوم قرار بگیرد. سپس دهان را باز کرد، با انگشت جسم خارجی را بیرون آورده و دهان را با دستمال یا یک تکه پارچه پاک کرد.

▪ اگر راه تنفسی باز نشد، احتمالا جسم خارجی در پایین دریچه نای قرار گرفته و با انگشت نمی‌توان آن را خارج کرد، بنابراین مصدوم را به پهلو رو به طرف خود بخوابانید و چند ضربه مشت محکمی در ناحیه بین استخوان شانه به پشت او بزنید.

▪می‌توان تنه مصدوم را از ناحیه کمر روی لبه صندلی خم کرد و چند ضربه در ناحیه بین دو کتف به پشت او زد و یا اینکه از پشت با سرعت شکم او را فشار داد تا هوای موجود در ریه‌ها با فشار خارج شده و جسم خارجی را از محل خود خارج کند.

ـ نکته: همه اقدامات بالا یعنی پاک کردن محیط دهان و حلق به کمک انگشتان و ضربه زدن به پشت مصدوم باید توام با عمل تنفس دهان به دهان یا دهان به بینی باشد.

● تنفس مصنوعی

بدن انسان می‌تواند مدت چهار تا شش دقیقه بدون اکسیژن به کار خود ادامه دهد. بنابراین اگر قلب از حرکت بایستد، یعنی خونی که حامل اکسیژن برای سلول‌هاست از جریان بیفتد، نجات‌دهنده به طور متوسط پنج دقیقه فرصت دارد که از ابتدای ایست قلب تا برگردان ضربان قلب تلاش نماید.

▪ تنفس‌دهان به دهان:

یکی از موثرترین روش‌های تنفس مصنوعی، تنفس دهان به دهان است که می‌تواند جان بسیاری از مصدومان را از خطر مرگ نجات دهد. انجام این روش آسان بوده و نجات‌دهنده را زیاد خسته نمی‌کند. در این روش حفظ خونسردی و سپس سرعت و دقت بسیار مهم است؛ مصدوم را بلافاصله بعد از اینکه متوجه شدید راه تنفسی مسدود است و نیاز به اکسیژن دارد، به پشت بخوابانید، سپس سر او را به یک طرف کج کرده و با انگشت دهان او را جست‌وجو کنید، تا اگر جسم خارجی وجود دارد آن را بیرون بیاورید. یک دست را روی پیشانی مصدوم قرار داده و دست دیگر را زیر گردن او قرار دهید، سپس دست روی پیشانی را به طرف پایین و دست زیر گردن را به طرف بالا فشار دهید. این عمل باعث می‌شود که گردن و گلوی وی کاملا کشیده شده و مجاری تنفسی کاملا باز شود. مواظب باشید زبان به طرف حلق برنگشته باشد. با انگشتان دستی که روی پیشانی مصدوم قرار دارد، بینی او را مسدود کنید. سپس نفس عمیقی کشیده و با دهان خود کاملا دهان مصدوم را بپوشانید و نفس خود را به دهان او بدهید.

همزمان با این عمل، حرکت قفسه سینه را نگاه کنید، معمولا اگر مجرای تنفس باز باشد، شش‌ها آنقدر حالت ارتجاعی دارند که نفس خود به خود برگردد و تکرار عمل نفس دادن به طور مرتب انجام می‌گیرد.

▪ پس مراحل تنفس مصنوعی به طور خلاصه شامل:

۱) باز کردن دهان

۲) پاک کردن داخل دهان

۳) مسدود کردن بینی و آماده برای دمیدن

۴) دمیدن

۵) بازدم خود‌به‌خود

۶) دمیدن دوباره