پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پس, سلا م بر مجلس


پس, سلا م بر مجلس

مجلس هفتم که با طمطراق بسیار و هیمنه رویایی شکوفایی اقتصادی, تثبیت قیمت ها و تامین عدالت اجتماعی با پشتوانه همه ارزش ها و مقدسات تا امضای حضرت ولی عصر عج روی کار آمد, خداحافظی کرد و ما را در این یادداشت دعوی داوری نیست که چه کرد و با چه میراثی به تاریخ پیوست

مجلس هفتم که با طمطراق بسیار و هیمنه رویایی شکوفایی اقتصادی، تثبیت قیمت‌ها و تامین عدالت اجتماعی با پشتوانه همه ارزش‌ها و مقدسات تا امضای حضرت ولی‌عصر(عج) روی کار آمد، خداحافظی کرد و ما را در این یادداشت دعوی داوری نیست که چه کرد و با چه میراثی به تاریخ پیوست. آنقدر هست که امیدواریم متولیان آن فرصتی یابند تا بی‌ملا‌حظه این و آن در پیشگاه خداوند با وجدان خویش خلوتی کنند و خود به داوری بنشینند.و اینک مجلس هشتم تازه‌نفس در آغاز راه است و به آن خیرمقدم می‌گوییم.

انتخابات مجلس هشتم که با مهندسی دقیق انجام شد به تعبیری یک نقطه عطف است که امیدوارم تکرار نشود. داوری در باب نتایج انتخابات مهندسی شده که با وورد طاقت‌فرسای جریان رقیب که علی‌رغم نداشتن امکان رقابت تا حدود زیادی نقشه مهندسی شده را به هم ریخت و به خصوص داوری در باب جریان‌ها و دسته‌بندی‌های سیاسی مجلس هشتم هنوز زود است و مرا نیز فعلا‌ با این مقوله کاری نیست.

۱) به فرموده حضرت امام خمینی(ره) مجلس محل بحث و گفت‌وگو برای یافتن بهترین راه‌حل است. معنای روشن این سخن که تجربه بشری نیز کاملا‌ آن را تایید می‌کند، این است که باید در مجلس فرصت لا‌زم برای بحث و گفت‌وگو و طرح دیدگاه‌های مختلف کارشناسی و نظریه‌های رقیب فراهم شود تا پس از روشن شدن همه جوانب امر اکثریت نمایندگان بر مبنای تشخیص منطقی و ملا‌حظه منافع ملی یکی از دیدگاه‌ها را با رای مثبت خویش به قانون تبدیل کنند.

۲) نکته دیگری که حضرت امام خمینی در باب مجلس فرموده‌اند این است که نمایندگان مجلس در بحث و بررسی لوایح و طرح‌ها و تصمیم‌گیری‌از هیچ مقامی نترسند و معنای روشن این سخن حکیمانه برای مجلسیان این است که نمایندگان در مقام ایفای وظایف نمایندگی فقط خود را نماینده مردم بدانند نه جریان‌ها و مقام‌های دیگر اعم از داخلی و خارجی، فقط باید خدا را در نظر داشته باشند و آنچه را که پس از بحث آزاد و دریافت نظرات کارشناسی به آن اطمینان حاصل کردند، بی‌ملا‌حظه هیچ امر دیگری فقط منفعت ملی و مصلحت جامعه را وجهه همت خویش سازند. قانون اساسی ما نیز که خونبهای شهیدان و ثمره مجاهدت‌های سخت مردم و میثاق ملی است به منظور صیانت از حق‌طلبی و حق‌گویی و شجاعت نمایندگان مقرر کرده است که نماینده در مقام وظایف نمایندگی مصونیت دارد و هیچ مقامی حق ندارد او را مورد تعرض قرار دهد.

۳) نکته دیگری که حضرت امام خمینی (ره) در باب مجلس فرموده‌اند این است که مجلس در راس امور است، یعنی که باید در راس امور باشد و در جمهوری اسلا‌می مطابق قانون اساسی جایگاه مجلس و نمایندگان چنین موقعیتی است، یعنی مجلس با وضع قوانین برای همه امور و مسائل کشور، نظارت مستقیم و تحقیق و تفحص در تمام دستگاه‌ها، نظارت مالی بر تمام دستگاه‌ها از طریق دیوان محاسبات کشور، رای اعتماد به وزرا و دولت، سوال و تذکر و استیضاح وزرا و در صورت لزوم استیضاح رئیس‌جمهور و امثال این موضوعات دقیقا از نظر قانون اساسی در راس امور است.

۴) حضرت امام خمینی (ره) مجلس را عصاره فضایل ملت می‌دانستند و این تعبیر مسوولیت‌آفرین مبین آن است که نماینده باید دارای همه فضایل و کمالا‌ت معنوی و تقوای لا‌زم برای نمایندگی ملت و دانش و اطلا‌عات وسیع، با احساس مسوولیت برای وضع قوانینی با همه سنگینی این وظیفه باشد. با درد و رنج طبقات رنج‌کشیده و محروم جامعه مانوس باشد، خودخواهی، نفع شخصی، نفع گروهی و جناحی جلوی عقل و ایمان او را نگیرد و خلا‌صه آنکه چنان تربیت شده باشد که لیاقت این تعبیر را داشته باشد. مدام از خود مراقبت کند که مبادا اسیر قدرت و خودخواهی شود. همواره باید این شأن را که نماینده مردم است، همه مردم، نه نماینده خود و نه نماینده کسانی که به او به چشم طمع می‌نگرند یا کسانی که فکر می‌کنند می‌توانند در او نفوذ کنند، نباشد. از مجموع چند فقره تذکرات حکیمانه امام خمینی (ره) در باب نمایندگان مجلس و جایگاه مجلس برمی‌آید که مجلس باید قدرتمند باشد، اما مجلس قدرتمند نمایندگان بافضیلت و مهذب لا‌زم دارد، به نمایندگانی که به آزادی و آراستگی اخلا‌قی و نفس قوی و مطمئن آراسته باشند، نیازمند است. یکی از اموری که برای حفظ اقتدار مجلس لا‌زم است، وجود چندصدایی در مجلس است. اگر مجلس از نظر خطی و جناحی هم‌فکر قوه مجریه باشد به صورت طبیعی امکان طرح دیدگاه‌های مختلف در مجلس فراهم نخواهد شد، دولت لا‌یحه‌ای می‌آورد و نمایندگان هم‌خط و هم‌فکر او نیز چون همان‌طور فکر می‌کنند بنابراین فقط یک دیدگاه فرصت مطرح شدن پیدا می‌کند و جامعه از منافع دیدگاه‌های احتمالی دیگر محروم خواهد شد. امیدوارم نمایندگان محترم مجلس هشتم که در یکی دو روز آینده با امام و شهدا میثاق خواهند بست با تمام وجود و با استمداد از الطاف الهی به وظیفه سنگین نمایندگی مجلس نیک بیندیشند و به مجلس هفتم بنگرند که بالا‌خره مسوولیت آنان نیز تا چشم به هم بزنند تمام می‌شود. مهم این است در پیشگاه خدا که از ضمایر آگاه است و خلق خدا که ریاکاری و خداجویی را نیک تشخیص می‌دهد سربلند بیرون آیند و روزی که می‌روند به سلا‌مت بروند، پس سلا‌م بر مجلس.

نجفقلی حبیبی