شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

بزرگداشت کیارستمی در لندن


بزرگداشت کیارستمی در لندن

درختان در برف نیز عنوان مجموعه عکسهای کیارستمی از طبیعت و چشم اندازهای پربرف است که در طول ۲۵ سال گذشته عکاسی کرده است

● عباس کیارستمی در جشنواره فیلم کن

از سوی ۰۳۹;بنیاد میراث ایران۰۳۹; و چند موسسه فرهنگی - هنری معتبر بریتانیایی مجموعه برنامه های گوناگونی به منظور بزرگداشت عباس کیارستمی، فیلمساز شهیر ایرانی از ۲۷ آوریل تا ۱۹ ژوئن ۲۰۰۵ در لندن برگزار می شود.

در این برنامه وسیع که با حمایت موسسات هنری و سینمایی مهم بریتانیا مانند "نشنال فیلم تیه تر"(NFT)، کانال چهار (Channel ۴)، مدرسه فیلم لندن، انستیتوی فرانسه، موسسه فیلم بریتانیا (bfi)، موزه ویکتوریا و آلبرت، روزنامه گاردین، مجله عکاسی پورت فولیو Portfolio، شرکت سینمایی Artificial Aye و گالری زلدا چیتل برگزار می شود، علاوه بر نمایش کلیه فیلمهای کوتاه، بلند، مستند و داستانی کیارستمی از نان و کوچه گرفته تا ده روی ده ، برنامه های متنوع دیگری نیز برای او تدارک دیده شده است؛ از جمله دو نمایشگاه عکس و چیدمان(Installation) با عنوان های درختان در برف و جنگل بدون برگ.

در مجموعه چیدمان "جنگل بدون برگ"، کیارستمی، بینندگان را به تماشای آن جنبه هایی از زندگی و طبیعت دعوت می کند که غالبا در زندگی روزمره به آنها توجه ندارند و یا بی اعتنا از کنارشان می گذرند. به اعتقاد کیارستمی ، مردم تنها زمانی به عناصر طبیعی پیرامونشان توجه می کنند که آنها به صورت قاب شده و تزئینی در موزه ها و فضا های مصنوعی به نمایش درآیند.

در این نمایشگاه، تماشاگران با عبور از میان تصاویر به نمایش درآمده، اگرچه آنها را آشنا می یابند اما نیاز به کشف مجدد آنها را حس می کنند.

بخشی از این مجموعه که پیش از این در ابعاد بسیار کوچکتر در نمایشگاه "باغ ایرانی" در موزه هنرهای معاصر در مهر ماه سال قبل به تماشا گذاشته شده بود، این بار به شیوه ای کاملا متفاوت و سه بعدی در موزه ویکتوریا و آلبرت به نمایش در می آید.

● از مجموعه درختان در برف

"درختان در برف" نیز عنوان مجموعه عکسهای کیارستمی از طبیعت و چشم اندازهای پربرف است که در طول ۲۵ سال گذشته عکاسی کرده است.

عکسها که بر روی درختان و مناظر برفی و زمستانی متمرکز شده، در پیوندی نزدیک با درونمایه شعرهای کوتاه کیارستمی قرار دارند و جوهر فکری و فلسفی این عکاس ، فیلمساز و شاعر ایرانی را منعکس می کند.

ظاهرا کیارستمی عکاسی از چشم اندازهای طبیعی و شعر گفتن را از دهه هفتاد میلادی (دهه پنجاه شمسی) شروع کرده ولی در دهه نود بود که تصمیم گرفت آنها را منتشر و در معرض دید عموم قرار دهد.

در سالهای اخیر عکس های سیاه و سفید و رنگی کیارستمی در سراسر جهان به نمایش گذاشته شده و در بیش از ۲۵ نمایشگاه بین المللی شرکت کرده است.

● تعزیه به روایت کیارستمی

علاوه بر این، فیلم – نمایش (اینستالیشن) تعزیه ساخته کیارستمی برای اولین بار در لندن به نمایش در خواهد آمد و نقد و بررسی آن با حضور خود کیارستمی و احمد کریمی حکاک، شاعر، منتقد هنری - ادبی و استاد بخش مطالعات فارسی دانشگاه مریلند آمریکا در موزه ویکتوریا و آلبرت، انجام خواهد شد.

در این برنامه کیارستمی روایت شخصی خود از نمایش تعزیه و رابطه زنده و فعال آن با تماشاگران را از طریق یک صفحه تلویزیونی بزرگ و دو پرده دیگر در پشت آن ارائه می کند.

این برنامه نیز پیش از این در رم و بروکسل به اجرا درآمده بود و اینک برای نخستین بار است که برای تماشاگران بریتانیایی اجرا می شود.

● "عباس کیارستمی: تصویر، صدا و دید"

همینطور در سمپوزیوم ۳ روزه ای که از ۲۹ آوریل تا اول مه درباره کیارستمی و آثار او با عنوان "عباس کیارستمی: تصویر، صدا و دید" در موزه ویکتوریا و آلبرت برگزار می شود، پانزده سخنران از کشورهای مختلف، جنبه های زیبایی شناختی و روشنفکرانه فیلمها، عکسها و شعرهای کیارستمی و میزان تاثیر گذاری او بر هنر و جامعه پیرامونش را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهند.

در کنار اینها، کارگاه فیلمسازی عباس کیارستمی نیز با همکاری شبکه چهار تلویزیون بریتانیا و مدرسه فیلم لندن، دایر خواهد بود که تنها تعداد ۲۵ نفر از داوطلبان و علاقه مندان سبک سینمایی کیارستمی پس از بررسی شرایط آنها و انجام مصاحبه فرصت حضور در کلاس های آموزشی او را خواهند داشت.

شرکت کنندگان در پایان این دوره کوتاه آموزشی که ۹ روز طول خواهد کشید، فیلمی ویدئویی و دیجیتال تهیه خواهند کرد که با حضور کیارستمی و بن گیبسون، مدیر مدرسه فیلم لندن در مرکز فرهنگی انیستیتوی فرانسه، سینه لومیر( Cine Lumiere) به نمایش گذاشته می شود.

در این برنامه بزرگداشت که در فاصله زمانی نسبتا طولانی ( نزدیک به دو ماه)، برگزار می شود، کیارستمی در چند گفتگو با منتقدان سینمایی و هنری مثل جف اندرو منتقد مجله "تایم اوت" و ژان مایکل فرودون سردبیرمجله "کایه دو سینما" و مایک لی، فیلمساز برجسته سینمای بریتانیا شرکت خواهد کرد.

در این زمینه همچنین، کتابها و نشریات ویژه ای درباره کیارستمی و فیلمهای او منتشر شده که در این مدت در دسترس علاقه مندان قرار خواهد گرفت، از جمله کتابی که آلبرتو النا (Alberto Elena)، مورخ سینما و استاد دانشگاه مادرید درباره کیارستمی و آثار او با عنوان سینمای کیارستمی ( The Cinema Of Abbas Kiarostami ) منتشر کرده است.

همچنین کتابی که جف اندرو، دبیر سینمایی مجله "تایم اوت" و برنامه ریز نشنال فیلم تیه تر (NFT) درباره فیلم ده کیارستمی نوشته است.

مجله مشهور عکاسی "پورت فولیو" ( Portfolio) نیز شماره ای را به کیارستمی اختصاص داده است. همینطور مجله "گزارش هنر شرقی" ( Eastern Art Repoet)، نیز شماره ویژه ای را در معرفی کیارستمی و سینمای او منتشر کرده است.

شرکت "آرتیفیشال آی" ( Artificial Eye) نیز اعلام کرده است در ۲۵ مه، نسخه دی وی دی فیلم طعم گیلاس و ۱۰ روی ده را روانه بازار خواهد کرد.

پرویز جاهد

کارشناس سینما