پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دیابت با بدن ‌‌چه‌‌‌ می‌کند؟


دیابت با بدن ‌‌چه‌‌‌ می‌کند؟

دیابت یک بیماری مزمن است که به علت نقص ارثی یا اکتسابی در تولید انسولین توسط غده پانکراس (لوزالمعده) یا تاثیر نامناسب انسولین تولید شده به وجود می‌آید. این نارسایی باعث افزایش …

دیابت یک بیماری مزمن است که به علت نقص ارثی یا اکتسابی در تولید انسولین توسط غده پانکراس (لوزالمعده) یا تاثیر نامناسب انسولین تولید شده به وجود می‌آید. این نارسایی باعث افزایش غلظت گلوکز خون می‌شود و آسیب‌های بسیاری به بدن می‌رساند. دیابت بیماری‌ای است که روی تک‌تک سلول‌های بدن و تمامی اندام‌ها تاثیر منفی می‌گذارد و هیچ عضوی از آن در امان نیست.

کلیه‌های از دست رفته:

شایع‌ترین علت نارسایی کلیه در دنیا، درگیری آن در زمینه بیماری دیابت است که معمولا ۵ سال پس از شروع بیماری قند ظاهر می‌شود؛ اما از آنجا که افراد مبتلا به دیابت نوع دو با تاخیر متوجه بیماری خود می‌شوند در زمان اولین مراجعه هم می‌توانند دچار عارضه کلیوی باشند. کلیه‌ها نیز حاوی میلیون‌ها رگ کوچک هستند. در افراد مبتلا به دیابت، این عروق کار خودشان را درست انجام نخواهند داد و در نهایت دیابت، منجر به نارسایی و از کار افتادن کلیه خواهد شد.

درگیری اعصاب:

دیابت می‌تواند به ۲ طریق باعث صدمه به اعصاب شود: اول با اختلال در خونرسانی آنها و دیگر با وارد‌آوردن صدمه مستقیم به عصب به علت بالا بودن قند خون هرگونه آسیب عصبی را اصطلاحا نوروپاتی می‌گویند. اگر اعصاب حرکتی که حامل پیغام‌های عصبی از مغز به عضلات هستند آسیب ببینند، نوروپاتی حرکتی ایجاد می‌شود و می‌تواند منجر به از دست رفتن فعالیت عضلات کوچک دست‌ها یا پاها شود. در چنین مواردی انگشتان پاها به سمت بالا چنگ می‌شوند و انگشتان دست‌ها هم ضعیف می‌گردند. اما اعصاب حسی هم می‌توانند آسیب ببینند. آسیب آنها می‌تواند ابتدا باعث حساس‌شدن و درد پاها شود، اما بتدریج پاها بی‌حس شده و حس را متوجه نمی‌شود.

قلب و عروق:

سیستم قلبی عروقی یکی از اولین نقاطی است که از بیماری دیابت آسیب می‌بیند. بر اثر گذشت زمان و کنترل نکردن قندخون، دیواره عروق خونی ضخیم می‌شوند و این مساله باعث محدودیت در خونرسانی به قلب، مغز و دیگر نواحی بدن می‌شود. افراد مبتلا به دیابت حدود ۴ ۲ برابر افراد عادی در اثر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی جان خود را از دست می‌دهند. همچنین بیشتر از ۷۰ درصد افرادی که دچار دیابت هستند، فشار خونی بالاتر از حد طبیعی دارند.

چشم‌ها:

چشم اندام دیگری است که بر اثر دیابت بشدت آسیب می‌بیند، آسیب عروق خونی کوچک در چشم در نهایت می‌تواند منجر به نابینایی شود و آمارها نشان می‌دهد در کشوری مثل آمریکا، دیابت عامل ۱۲ هزار تا ۲۴ هزار کوری جدید در سال است. وقتی فرد به مدت طولانی دچار مرض قند باشد، به خاطر تجمع قند در عدسی چشم، مستعد ابتلا به آب مروارید می‌شود. این وضعیت باعث می‌شود عدسی چشم کدر شده و از عبور راحت نور از آن و ورود به چشم جلوگیری کند. دیابت می‌تواند باعث گرفتاری پرده شبکیه در چشم شود. رگ‌های خونی کوچک که به شبکیه خونرسانی می‌کنند بر اثر دیابت دچار مشکل می‌شوند. این مساله احتمالا به علت تجمع قند در دیواره رگ‌های خونی است که آنها را ضعیف می‌‌کند. این رگ‌ها گاهی اوقات پاره شده و ایجاد خونریزی‌های کوچکی می‌کنند.

علی اخوان بهبهانی