یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

برخی دیگر از رویدادهای ۲۰ دسامبر


● ۱۹۵۸: بیستم دسامبر سال ۱۹۵۸شارل دوگل ناسیونالیست معروف فرانسوی رئیس جمهوری این کشور شد که به جمهوری پنجم معروف است. وی قبلا هم رئیس دولت فرانسه بود. فرانسویان که از ناامنی …

۱۹۵۸:

بیستم دسامبر سال ۱۹۵۸شارل دوگل ناسیونالیست معروف فرانسوی رئیس جمهوری این کشور شد که به جمهوری پنجم معروف است. وی قبلا هم رئیس دولت فرانسه بود. فرانسویان که از ناامنی ها، خودسری ها، گرانی ها، بیکاری ها و ... به جان آمده بودند در یکم ژوئن این سال سر انجام برای نجات خود، یک بار دیگر دست به سوی شارل دوگل دراز کردند و او را از بازنشستگی خارج و با خواهش و تمنی رئیس دولت فرانسه کردند تا به اوضاع سر و سامان دهد و او با این شرط که قانون اساسی (جمهوری چهارم) را اصلاح کند و شش ماه نیز کشور را به اراده خود و از طریق صدور بخشنامه (به جای مصوبه پارلمان) اداره کند با بازگشت به قدرت موافقت کرد که در دسامبر رئیس جمهوری شد.

در توسل به دوگل، رهبران همه احزاب جز فرانسوا میتران شرکت کرده بودند. دوگل از آن روز تا ۲۸ آوریل سال ۱۹۶۹ بر فرانسه حکومت کرد و در این مدت فرانسه را وارد باشگاه اتمی ها ساخت، مرکز ناتو را از فرانسه بیرون انداخت و فرانسه را از فعالیت های نظامی این اتحادیه بیرون کشید، با شوروی و آلمان دوستی ویژه برقرار کرد، با اصلاح قانون اساسی جمهوری پنجم فرانسه را ساخت، تا زنده بود مانع ورود انگلستان به بازار مشترک اروپا (پدر اتحادیه اروپا) شد، به مستعمرات فرانسه از جمله الجزایر استقلال داد و .... وی یک سال پس از کناره کیری در ۸۱ سالگی و در همان ماهی که به دنیا آمده بود درگذشت (نوامبر ۱۹۷۰). دوگل مشکلات فرانسه تا ژوئن ۱۹۵۸ را ضعف مدیریت و کمبود مدیر خوب اعلام کرده بود. وی یک مینهدوست تمام عیار بود.

به گفته فرانسوا میتران رقیب سیاسی دوگل، هیچ فرانسوی به اندازه دوگل فرانسه را دوست نداشت؛ دوگل سخنگو و نماد شخصیت و وجدان فرانسه بود.

۱۹۶۸:

امروز از درگذشت «جان شتاین بک» داستان نگار آمریکایی و برنده جایزه ادبی نوبل سال ۱۹۶۲سی و هشت سال گذشت که در این روز در سال ۱۹۶۸ و در ۶۶ سالگی فوت شد. زمینه داستان های شتاین بک که از یک پدر مهاجر سویسی در کالیفرنیا به دنیا آمده بود عمدتا زندگی مردم و تلاش آنان برای تامین معاش بود. "خوشه های خشم" ، «آمریکا و آمریکائیان»، و «ماه پایین است» از داستانهای معروف او هستند. مطالبی را که در کتاب خوشه های خشم آورده و فیلم سینمایی هم شده است هنوز در زندگانی روزانه به چشم می خورد، کهنه نشده و انعکاسی است از زندگانی برخی از مردم که در کشور معین و در خانواده ای مشخص به دنیا نیامده اند! و در نتیجه، این دو عامل باعث توفیر میان انسانها شده است، انسانهانی که آزاد و برابر به دنیا می آیند. همه انقلابها و عصیانها به خاطر از میان برداشتن این تفاوت ها بوده است.

اندیشمندان، دیدار اشتاین بک در اواخر عمر از جبهه های جنگ ویتنام و محکوم نکردن این جنگ غیرضروری (امپریالیستی) را یک نقطه ضعف به پای او نوشته اند. شاید هم می خواست بعدا در این باره بنویسد که عمرش به پایان رسید.

۱۹۷۱:

کورت والدهایم وزیر امورخارجه اتریش با رای شورای امنیت، دبیرکل سازمان ملل شد. وی بعدا به ریاست جمهوری اتریش نیز انتخاب گردید.