جمعه, ۸ تیر, ۱۴۰۳ / 28 June, 2024
مجله ویستا

محافظ سلول ها


محافظ سلول ها

ویتامین «ای» نوعی آنتی‌اکسیدان محلول در چربی است که از غشای سلولی در برابر صدمات محافظت کرده و اکسیداسیون کلسترول LDL را که برای رگ‌ها مضر است، محدود می‌کند.
برخی از محققان بر این …

ویتامین «ای» نوعی آنتی‌اکسیدان محلول در چربی است که از غشای سلولی در برابر صدمات محافظت کرده و اکسیداسیون کلسترول LDL را که برای رگ‌ها مضر است، محدود می‌کند.

برخی از محققان بر این باورند ویتامین «ای» در جلوگیری از بروز بیماری‌های قلبی- عروقی مؤثر بوده و مصرف مکمل‌های ویتامین «ای» در زنان احتمال مشکلات عروقی را کاهش می‌دهد. علاوه بر این مشاهده شده است مصرف مکمل‌های ویتامین «ای» گرگرفتگی دوران یائسگی را تا حد چشمگیری کم می‌کند. شواهد نیز حاکی از آن است که این ویتامین از بدن در برابر سرطان تخمدان محافظت می‌کند.

مقدار توصیه شده برای دریافت روزانه این ویتامین در بزرگسالان و زنان باردار ۱۵ میلی‌گرم در روز و برای زنان شیرده ۱۹ میلی‌گرم در روز است. (مکمل‌های ویتامین «ای» برای جذب بهتر باید همراه با روغن یا چربی مصرف شوند.)

بهترین منابع دریافت این ویتامین، روغن‌های گیاهی (خصوصاً روغن دانه گندم)، سیب‌زمینی شیرین، شلغم سبز، انبه، آووکادو، مغزها، دانه آفتابگردان و دانه سویا است.

نوزادان کم وزن و افرادی که از برنامه غذایی کم چربی پیروی می‌کنند بیشتر در معرض بروز کمبود ویتامین «ای» هستند. این در حالی است که بیماران مبتلا به اختلالاتی که جذب چربی را با مشکل روبه‌رو می‌کند مانند بیماری کرن، فیبروکستیک، بیماری‌های کبدی نیز در معرض خطر کمبود قرار دارند.

مصرف زیاد این ویتامین باعث بروز خونریزی خصوصاً در افرادی که از داروهای ضد لخته خون استفاده می‌کنند می‌شود.

گفته می‌شود مصرف زیاد این ویتامین احتمال بروز مشکلات قلبی و حتی مرگ را نیز افزایش می‌دهد. این در حالی است که برخی از تحقیقات ثابت کرده است مصرف ویتامین «ای»، مشکلات قلبی را در افراد مستعد مانند برخی از بیماران دیابتی کاهش می‌دهد.