پنجشنبه, ۳ خرداد, ۱۴۰۳ / 23 May, 2024
مجله ویستا

صنایع پیشرفته ایدرو تحول تدریجی و پایدار


صنایع پیشرفته ایدرو تحول تدریجی و پایدار

معاونت توسعه صنایع پیشرفته اواخر سال ۱۳۸۱ بر اساس ماموریت های قانونی و استراتژی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به سمت جهانی سازی صنایع كشور و به عنوان یكی از حوزه های اصلی تمركز سازمان تاسیس شد

معاونت توسعه صنایع پیشرفته اواخر سال ۱۳۸۱ بر اساس ماموریت‌های قانونی و استراتژی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به سمت جهانی‌سازی صنایع كشور و به عنوان یكی از حوزه‌های اصلی تمركز سازمان تاسیس شد. این معاونت، فرایند كامل تحقق محصول در حوزه‌های مبتنی بر فناوری‌های پیشرفته را از مرحله شكل‌گیری ایده تا تجاری‌سازی محصول از طریق ایجاد كسب و كارهای موجه و در قالب دو حوزه اصلی و استراتژیك توسعه و ایجاد طرح‌ها و توسعه سرمایه‌گذاری اجرا می‌كند. در استراتژی توسعه و ایجاد طرح‌ها (مرحله اول)، ایجاد و توسعه طرح‌ها و ایده‌های قابل سرمایه‌گذاری از طریق انتخاب موضوعات مناسب، تامین منابع مالی و نظارت بر اجرای پروژه‌های پژوهشی و تحقیقاتی به منظور تدوین دانش فنی و تكنولوژی‌های مربوطه، مورد توجه قرار گرفته و طرح‌های فوق كه قابلیت سرمایه‌گذاری برای تولید صنعتی داشته باشند در فرایند توسعه سرمایه‌گذاری صنایع پیشرفته پردازش می‌شوند. در بخش توسعه سرمایه‌گذاری (مرحله دوم) شناسایی موضوعات، انجام مطالعات امكان‌سنجی و تدوین طرح سرمایه‌گذاری (B.P) به منظور ایجاد واحدهای كوچك و متوسط (SME) با مشاركت بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران و صاحبان دانش فنی خارجی مورد توجه است. همچنین اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری در حوزه صنایع پیشرفته به منظور ایجاد ارزش افزوده صنعتی و تجاری‌سازی فناوری در حیطه وظایف معاونت در بخش توسعه سرمایه‌گذاری قرار دارد. در این ارتباط و بر اساس برنامه راهبردی معاونت، شركت‌های تخصصی در حوزه‌های بیوتكنولوژی، فناوری اطلاعات نرم‌افزار و سخت‌افزار، الكترونیك و میكروالكترونیك، موادجدید و صنایع هوایی ایجاد شده است. ایجاد شركت‌های تخصصی به عنوان ابزار و یكی از عناصر ساختاری در توسعه صنایع پیشرفته مورد توجه قرار گرفته و برنامه‌ها و اقدامات اجرایی از طریق آنها دنبال می‌شود. این شركت‌ها با تمركز بر هر یك از حوزه‌های فناوری برتر به عنوان بازوی تخصصی و اجرایی سازمان محسوب شده و مسؤولیت‌های زیر را برعهده دارند:

- شناسایی طرح‌های سرمایه‌گذاری و تدوین طرح‌های توجیهی كسب و كار از طریق: جذب پروژه‌های سرمایه‌گذاری، انجام مطالعات امكان‌سنجی و تهیه برنامه‌های كسب و كار (B.P)، شناسایی و منبع‌یابی تكنولوژی و مطالعات بازار برای تعریف پروژه‌های امكان‌پذیر و شناسایی و جذب بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری مشترك

- سرمایه‌گذاری در كسب و كارهای مصوب (به نمایندگی از طرف سازمان ) از طریق تاسیس و ثبت شركت‌های جدید برای اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری مصوب، تعریف برنامه اجرایی و تامین منابع مالی (آورده سهامداران، تسهیلات بانكی)

- نظارت بر اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری

- نگهداری و ارتقای شركت‌های وابسته.

علاوه بر حوزه‌های تكنولوژیك فوق، بررسی‌ها و مطالعات راهبردی برای شناسایی حوزه‌های تمركز جدید و همچنین سازماندهی و تدوین استراتژی برای رویكرد به آنها، در دست انجام است.

الف) مدیریت توسعه و ایجاد طرح‌ها

۱ – توسعه هماهنگ كارآفرینی

در این برنامه طرح توسعه كارآفرینی به منظور ارتقای توانایی‌های مهندسی كشور، طراحی و ساخت تجهیزات و دسترسی به فناوری‌های نوین با تكیه بر توان متخصصان داخلی و برای به تولید رساندن پروژه‌هایی با توجیه فنی، اقتصادی و بازاری كه در كوتاه‌مدت (حداكثر ۳ سال) عملی باشند، به اجرا درآمده است. همچنین با اعطای تسهیلات با كارمزد پایین (۴ درصد در سال) از كارآفرینان بخش خصوصی حمایت می‌شود. فعالیت این طرح در شركت گسترش كارآفرینی ایران به انجام می‌رسد. تاكنون سازمان گسترش مبلغی بالغ بر ۱۳۱ میلیارد ریال وام به كارآفرینان اعطا كرده است. در سال ۱۳۸۳ از ۴۰ كارآفرین با طرح‌هایی در حوزه IT ، میكروالكترونیك و بیوتكنولوژی با اعتباری معادل ۳۲ میلیارد ریال حمایت شده است.ازجمله پروژه‌های حمایت شده، طرح استحصال طلا و نرم‌افزار تغذیه است كه به سرمایه‌گذاری مشترك با سازمان منجر شده است. در ضمن، پروژهٔ‌ ساخت تجهیزات تولید سولفوریل كلراید موفق به دریافت جایزه رتبه دوم ابتكار جشنواره خوارزمی سال ۱۳۸۳ شد.

۲ – گسترش نوآوری

نوآوری یا كاربردی كردن ایده‌های نو و طرح‌های جدید از مهم‌ترین عوامل توسعه صنعتی هستند. در این راستا، برنامه گسترش نوآوری با هدف تبدیل ایده به محصول و با اتكا به منابع سرمایه‌ای و علم و دانش و خلاقیت محققان و افراد صاحب ایده تدوین شده است. در قالب این طرح و براساس نیاز مشتریان تكنولوژی برای تدوین و عرضه دانش فنی اقداماتی صورت گرفته و طرح‌های توجیهی موردنیاز برای سرمایه‌گذاری تهیه می‌شود. در سال ۱۳۸۳ تعداد ۳۶ عنوان طرح نوآوری در حوزه مواد نو، میكروالكترونیك، IT و بیوتكنولوژی با اعتباری معادل ۴۱ میلیارد ریال فعال بوده است. پروژه‌های خاتمه یافته در سال ۱۳۸۳ تعداد ۱۷ پروژه بوده‌اند. تاكنون طراحی و ارائه محصولاتی چون طراحی و نمونه‌سازی Internet Appliance ، تدوین دانش فنی تولید رتركتور جراحی، طرح GTL، نرم‌افزار MMS و حشره‌كش بیوتكنولوژیك از نمونه طرح‌های خاتمه یافته هستند كه طرح سرمایه‌گذاری اكثر پروژه‌های فوق به تصویب رسیده است.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.