چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
زیاد عرق میکنید؟
![زیاد عرق میکنید؟](/web/imgs/16/18/4987e1.jpeg)
هیپرهیدروز یا تعریق بیش از حد، نتیجه ترشح بیش از حد غدد عرق است...
این مشکل میتواند از نظر فردی و اجتماعی آزادهنده باشد و میتواند به تنهایی یا در نتیجه یک بیماری زمینهای رخ دهد؛ مشکلی که در غدد عرق غیرمعمول بوده و علتاش این است که فیبرهای سودوموتور سمپاتیک بیشتر کولینرژیک هستند. این مشکل به دو فرم ایدیوپاتیک (بدون علت) و پاتولوژیک طبقهبندی میشود. فرم اول آن به افزایش عرق به صورت قرینه، به کف دست و پا و یا زیر بغل (به تنهایی یا همراه با هم) و غیروابسته به تنظیم دما محدود است. سایر مشخصات فرم ایدیوپاتیک شامل این موارد است: افزایش وقوع در پاسخ به یک تحریک و شروع آن پس از بلوغ که به طور معمول سابقه فامیلی فرد هم مثبت است. در این فرم بوی بد عرق وجود ندارد و با تغییر فصل، تغییر نکرده و یا کمی تغییر میکند.
اما نوع دوم، فرم پاتولوژیک، ممکن است محدود یا وسیع باشد. فرم محدود اغلب در اثر آسیب به سیستم عصبی مرکزی یا محیطی و یا بیماریهای عروق محیطی رخ میدهد.
شکل وسیع آن به دنبال بیماریهایی از جمله بیماریهای متابولیک و اندوکرین مربوط به غدد داخلی مثل (دیابت، پرکاری تیرویید ، نقرس، آکرومگالی، حاملگی، و مسمومیت با الکل) بیماریهای قلبی، بدخیمیها، صدمات مغزی و نشانگان مادرزادی دیده میشود. برای درمان این مشکل، هر دو نوع درمان موضعی و سیستمیک وجود دارد. درمانهای موضعی شامل داروهای متعددی است؛ از جمله اسیدبوریک، محلول تانیک اسید ۲ تا ۵ درصد، پرمنگنات پتاسیم، فرمالدئید (که البته میتواند ایجاد حساسیت کند)، گلوتارآلدئید و آلومینیوم کلراید ۲۰ درصد و غیره که این محلول باید شبها روی پوست خشک مالیده شود و میتواند زیر پانسمان بسته باشد و به مرور زمان میتوان فواصل کاربرد آن را زیاد کرد.
درمانهای سیستمیک شامل داروهای متعددی میشود که به وسیله متخصص برایتان تجویز خواهد شد.سایر داروها استفاده از آرامبخش، ایندومتاسین، داروهای بلوککننده کانال کلسیم که در نوع تعریق کف دست و پا اغلب به کار میروند، هستند.
از سال ۱۹۵۲ درمان تازهای معرفی شده که شامل عبور جریان الکتریسیته از پوست است. در این روش که بیشتر درباره تعریق کف دست و پا کاربرد دارد، درمان روزانه هر کف دست یا پا به مدت ۳۰ دقیقه به میزان ۱۵ تا ۲۰۰ میلی آمپر با عبور از یک بالشتک آبی و یا بالشتک آنتیکولنیرژیک میتواند در درمان این عارضه موثر باشد. تزریق سم بوتولینوم نیز موثر است و در تعریق بیش از حد کف دست، تزریق زیر جلدی آن سبب نداشتن تعریق به مدت ۴ تا ۱۲ ماه میشود. عوارض آن شامل ضعف مختصر و موقت انگشت شست است که ظرف سه هفته بهبود پیدا میکند.
دکتر محمدعلی نیلفروشزاده
متخصص پوست و مو رئیس مرکز تحقیقات پوست و سالک
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست