سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

این کار ساده نیست


این کار ساده نیست

نگاهی به برخی جزئیات مربوط به گامبون ها

خیلی فرق نمی‌کند به چه رستورانی می‌روید و چه مکانی را برای خوردن یک وعده غذای لذیذ انتخاب می‌کنید؛ اگر احساس‌ها یا خاطرات نوستالژیک را کنار بگذاریم، بین یک رستوران‌ کوچک و قدیمی با میز و صندلی‌های چوبی و رومیزی‌های ساده و چهارخانه با رستورانی مجلل و بزرگ با میزها و صندلی‌های بزرگ و باشکوه چندان تفاوتی وجود ندارد. اصل قضیه این است که شما با خاطره‌ای دلنشین از رستوران بیرون بیایید و این هم بازمی‌گردد به نحوه برخورد مسئولان و پیشخدمت‌های رستوران با مشتری.

شاید برای همین باشد که این روزها بعضی مدیران رستوران ها بیشتر از آن که به ظاهر رستوران برسند به آموزش پیشخدمت ها اهمیت می دهند و به جای تغییر دکور، میز و صندلی ها سعی می کنند با تغییر رفتار کارکنان رستوران، مشتریان بیشتری جذب کنند.

البته اشتباه نکنید؛ پیشخدمتی به هیچ وجه کار ساده ای نیست و دردسرهای خاص خودش را دارد؛ آنقدر که من و شما تصورش را هم نمی کنیم. به عبارت دیگر، اگر کسی بخواهد پیشخدمت موفقی باشد، حتما باید ویژگی های خاصی داشته باشد.

پیشخدمت ها با مشتری های متفاوتی برخورد دارند و باید بدانند با هرکس چطور باید رفتار کرد؛ مشتری های بی ملاحظه، بچه های خردسالی که براحتی آرام نمی شوند، افرادی که با پیشخدمت رفتار خوبی ندارند، آدم های پرتوقع و... علاوه بر این، ساعت های طولانی کار در رستوران هم می تواند خسته کننده باشد، ولی همین جا ذکر این نکته لازم است که پیشخدمت بودن کاری فوق العاده برای کسانی است که دوست دارند بیشتر از بقیه با مردم در ارتباط باشند.

● از خوشامدگویی تا بدرقه مشتریان

دوره پیشخدمت های نیمه وقت تقریبا به سر آمده و این روزها بیشتر پیشخدمت ها به صورت تمام وقت مشغول کار هستند؛ چراکه خدمات متفاوتی به مشتریان رستوران ارائه می کنند.

شاید در گذشته ای نه چندان دور، تنها کاری که پیشخدمت رستوران باید انجام می داد، سفارش گرفتن و آوردن غذا سر میز مشتری بود، ولی حالا شرایط فرق کرده است و پیشخدمت ها نیز متناسب با نوع کارشان، خدمات متفاوتی را به مشتریان ارائه می کنند.

خوشامدگویی به مشتریان رستوران، سفارش گرفتن و کمک کردن به مشتری برای انتخاب بهترین غذا، بردن غذاها و نوشیدنی های سرمیز و تحویل دادن صورتحساب به مشتری از جمله متداول ترین این کارهاست.

البته در بعضی رستوران ها از پیشخدمت انتظارهای دیگری هم می رود. به عنوان مثال در کافه ها یا رستوران های کوچک، پیشخدمت باید بتواند خدمات مورد نیاز مشتری را خیلی سریع و البته با رفتاری دوستانه و همراه با برخوردی مناسب ارائه کند.

با توجه به همین موضوع، در چنین رستوران هایی معمولا پیشخدمت ها باید حواسشان به این مورد هم باشد که میزها برای مدت زمانی به نسبت طولانی اشغال نشود.

در مقابل این رفتار، نحوه برخورد پیشخدمت ها در رستوران های بزرگ و مجلل فرق می کند؛ در این رستوران ها دیگر نیازی نیست پیشخدمت خیلی سریع و با عجله غذاها و نوشیدنی ها را سرو کند، اما باید بتواند درباره هر نوع غذا یا نوشیدنی به پرسش های مشتری پاسخ دهد و او را برای انتخاب بهترین غذاها راهنمایی کند؛ البته در صورتی که مشتری از او بخواهد.یادمان باشد که امروز پیشخدمت ها فقط و لزوما نباید در رستوران ها کار کنند؛ هتل ها، کافه ها، بستنی فروشی ها، مسافرخانه ها و... همه به چنین فردی نیاز دارند و هرجا که مردم برای خریدن و خوردن غذا یا نوشیدنی مراجعه می کنند، حتما باید چنین فردی هم حضور داشته باشد.

جالب است بدانید در بعضی کشورها هنگام استخدام پیشخدمت رستوران ها و هتل ها حتما به قدرت حافظه او نیز توجه می شود. مدیران این رستوران ها فکر می کنند پیشخدمت ها باید حافظه خوبی داشته باشند، چرا که در دنیای ماشینی و مدرن امروز، سرعت در پاسخ به پرسش های مشتری خیلی اهمیت دارد.

● هر چه حرفه ای تر، درآمدت بیشتر

امروزه هرچقدر پیشخدمت ها بهتر کارشان را انجام دهند و در این کار حرفه ای تر باشند، درآمدشان هم بیشتر می شود، چراکه در اغلب کشورها، درآمد اصلی پیشخدمت ها از انعامی است که دریافت می کنند و به همین دلیل است که هرچه خدمات بهتری به مشتری ارائه کنند، انعام بیشتری می​گیرند.

با این حال، در کشورهای اروپایی به طور معمول، پیشخدمت ها به ازای هر یک ساعت کار، حدود هفت دلار به دست می آورند و این در حالی است که رستوران دست کم دو دلار به ازای یک ساعت کار به آنها پرداخت می کند و بقیه این مبلغ از طریق انعام مشتریان کسب می شود؛ البته این ارقام هم خیلی قطعی و صددرصد نیست به این معنی که اگر فردی در رستورانی مجلل و مدرن کار کند که مشتریان پولدار و البته متعددی به آنجا رفت وآمد می کنند، حتی می تواند هر ساعت بیش از ۲۰ دلار هم درآمد داشته باشد و البته عکس این قضیه هم صادق است.

● پیشخدمت هایی با تحصیلات عالی

عده ای بر این باورند که پیشخدمت ها نباید تحصیلات خاصی داشته باشند. آنها می گویند کاری که این گروه انجام می دهند خیلی به مهارت و تخصص ویژه ای نیاز ندارد.

خیلی این نکات را می گویند و باور دارند ساده ترین افراد، بدون هیچ تخصص و آموزشی می توانند مشغول این کار شوند؛ اما حالا دیگر در کشورهای مختلف، مدیران آموزش های خاصی برای پیشخدمت های رستوران در نظر می گیرند یا تحصیلات و تخصص ویژه ای برای استخدام آنها تعیین می کنند.

این شرایط بویژه درباره هتل ها بیشتر به چشم می خورد و برخی مدیران هتل ها فقط از افرادی به عنوان پیشخدمت کمک می گیرند که تخصص و تحصیلاتی مرتبط با این کار را داشته باشند.

در کشورهای اروپایی برای انجام فعالیت در رستوران های بزرگ، قبل از استخدام حتما دوره های آموزشی ویژه ای برگزار می شود تا پیشخدمت ها نکات مختلفی را بیاموزند؛ از نحوه برخورد صحیح با مشتری گرفته تا نحوه مناسب ارائه غذا در سر میز.

● آینده ای درخشان برای پیشخدمت ها

بعضی از پیشخدمت ها براین باورند که آینده شغلی خوبی در انتظارشان است. آنها می گویند حالا که مردم هر روز بیشتر از گذشته به رستوران ها روی می آورند و غذا خوردن خارج از منزل به یکی از تفریحات آنها تبدیل شده، طبیعی است که این شغل هم باید جایگاه ویژه ای پیدا کند.

آن طور که موسسه آمار نیروی کار آمریکا اعلام کرده است تا سال ۲۰۱۶ حدود ۲.۶ میلیون موقعیت کاری به عنوان پیشخدمت برای خانم ها و آقایان وجود دارد که این تعداد بیش از ۱۳ برابر تعداد گارسون هایی است که اکنون مشغول کار هستند.

از طرف دیگر، کسانی که به این کار علاقه دارند و فقط به دلیل نیاز مالی مشغول چنین فعالیتی نشده اند، می توانند در کارشان پیشرفت کنند و به مدارج بالاتری برسند. برخی پیشخدمت ها که از کار ساده ای در رستوران شروع کرده اند، پس از گذشت چند سال حتی توانسته اند مدیر یک رستوران موفق باشند و با تجربه ارزشمندشان رستوران را بخوبی اداره کنند.