جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
سمنو آی سمنو، مالِ پای هفت سین سمنو!
![سمنو آی سمنو، مالِ پای هفت سین سمنو!](/web/imgs/16/11/4fzsg1.jpeg)
سمنو در واقع یه حلوای شیرین کشدار محسوب می شه که شیرینیش فقط از جوانه گندم به دست می آد. چطوری؟ خب توی جوانه گندم آنزیمی وجود داره که محلول نشاسته رو توی حرارت بالای ۸۰ درجه سانتی گراد به قند تبدیل می کنه. به همین سادگی.
عملیات سمنوپزی رو باید از درستکردن جوانه گندم و گرفتن شیره ش آغاز کنید. اگر دوست دارید سمنوپزی رو یاد بگیرید یادتون باشه که به ازای هر مقدار گندمی که می ذارید جوانه بزنه باید سه برابرش آرد استفاده کنید. مثلا برای یک کیلوگرم گندم حدود سه کیلو گرم آرد مصرف می شه. پس اگر اولین باره که می خواید سمنو درست کنید با مقدار کمی شروع کنید که حجم زیادش موقع پخت خسته تون نکنه.
مرحله اول اینه که گندم ها رو خوب پاک کنیم و دونه های شکسته رو جدا کنیم. بعد با آب سرد می شوریم و دو روز می ذاریم تا خوب خیس بخورن. یادتون باشه ارتفاع گندم توی ظرف کمتر از هشت سانتیمتر باشه و روزی دو بار آب ظرف رو عوض کنید که ترش نشه و بو نگیره. محل نگهداری ظرف هم جایی دور از نور مستقیم خورشید باشه و خیلی سرد یا خیلی گرم هم نباشه.
روز سوم گندم ها رو می ریزیم توی آبکش. اگر دقت کنید احتمالا تو این مرحله جوانه های خیلی ریز رو روی گندم ها می بینید. تو مرحله بعد یه پارچه نخی تمیز می آریم و گندم ها رو توش می پیچیم. پارچه باید کمی نمناک باشه ولی خیلی خیس نباشه. بعد اون رو توی یک کیسه پلاستیکی بزرگ قرار می دیم و می ذاریم تا یکی دو روز بمونه. البته روزی چند بار گندم ها رو باز کنید و مقدار کمی آب به اون ها بپاشید که خشک نشن. تو این دوره هم گندم ها رو توی محیطی دور از نور و در دمای معتدل قرار بدید.
در تمام این مراحل جابجایی گندم ها باید با آرامش و ملایمت انجام بشه تا فشار اضافی باعث آسیبدیدن گندم ها و جوانه های کوچک نشه.
بعد از این مدت که دیگه جوانه ها آشکارتر شدن، گندم ها رو توی آبکشی به ارتفاع حدود دو سانت می ریزیم و روی اون ها رو با پارچه نخی مرطوب می پوشونیم و روزی چندبار زیر شیر آب می گیریم که هم آب لازم به گندم ها برسه، هم شسته بشن و بو نگیرن. تازه چون توی آبکش هستن آب اضافی شون هم خارج میشه و مشکلی پیش نمیاد. راستی حواستون باشه شدت آب خیلی زیاد نباشه تا به جوانهها آسیب برسه.
با این روش تقریبا بعد از سه روز ریشه های گندم ها زیاد و فشرده می شه و جوانه های ظریف در رنگ های سفید مایل به نقره ای به ارتفاعی کمی بیشتر از قد دانه گندم رشد می کنن. این مرحله زمانیه که آنزیم قند به حد اعلاش رسیده و زمان شیرهگرفتن از گندم هاست.
یادتون باشه به هیچ وجه نذارید گندم ها به مرحله سبز شدن برسن، چون سبز شدن باعث می شه شیرینی شون کم بشه و مزه گس پیدا کنن. اگر به هر دلیلی بعد از رسیدن به این مرحله فرصت شیره گیری و ادامه کارو نداشتید جوانه ها رو به یخچال منتقل کنید که جلوی رشد بیشترش گرفته بشه. جوانه ها توی یخچال تا چند روز تازه و سالم می مونن.
بعد از اینکه جوانه ها به اندازه لازم رشد کردند، اونا رو با آب فراوون می شوریم و بعد به کمک چرخ گوشت یا هر وسیله خردکننده دیگه ای کاملا له و خمیری می کنیم. حالا باید معجون رو با مقداری آب مخلوط کنیم و تفاله ش رو توی ظرف دیگه ای بریزیم. اگر تو این مرحله هم با دونه های سالم گندم مواجه شدید نگران نباشید، می شه دوباره چرخشون کرد و یکبار دیگه آب بهشون اضافه کرد تا همه شیره شون خارج بشه. حالا این مایع بهدستاومده رو از صافی خیلی ریز عبور بدید و شیره بهدستاومده رو برای تهیه سمنو کنار بذارید.
توی یه دیگ با گنجایش مناسب، آرد رو با این شیره بهدستاومده مخلوط می کنیم، طوری که یک خمیر شل به دست بیاد؛ مایعی صاف و رقیق بدون هیچ گلوله خمیری که بشه اونو با ملاقه برداشت. معمولا برای تهیه سمنو از آرد سبوس دار استفاده می شه که در ایران می شه از نانوایی ها تهیه کرد اما اگر امکانش وجود نداشت، استفاده از آرد سفید هم هیچ مانعی نداره و مشکلی برای سمنوی شما ایجاد نمی کنه.
خب حالا خمیر تهیهشده رو روی حرارت ملایم می ذاریم و مرتب هم می زنیم تا به جوش بیاد. تو این مرحله می بینید که اول کار محتویات توی دیگ کمی غلیظ می شه ولی بعد از چندبار جوشخوردن به اصطلاح می بُره و آب می اندازه. این همون لحظه ایه که نشاسته آرد به خاطر آنزیم جوانه گندم به قند تبدیل می شه و حالت لعاب مانندش رو از دست می ده.
از حالا به بعد سمنو باید اونقدر روی حرارت بمونه و به هم بخوره تا آردش کاملا بپزه و آب اضافه خارج بشه و به قول معروف حسابی جا بیفته. همزدن مرتب رو فراموش نکنید، چون سمنو خیلی زود ته می گیره.
وقتی به مراحل آخر پخت می رسیم سمنو به رنگ قهوه ای خوشرنگ درمی آد، غلظتش زیاد و مزه ش بسیار شیرین می شه. راستی تو این مرحله اگر حرارت زیاد بشه چون مایع غلیظ تر شده ممکنه یه کمی به اطراف بپره، پس حسابی مراقب باشین که یه وقت رو دستتون نریزه.
یه کار جالب هم هست که می تونید در مراحل آخر پخت سمنو انجام بدید. قدیمی ها رسم داشتن که چند تا بادوم یا گردو و یا فندق رو با پوست توی دیگ سمنو می انداختن. اونوقت اگر هر کدوم از اینا تو ظرف کسی می اومد نشونه خوش شانسی و شگونش بود. اگر دوست داشتید شما هم امتحان کنید!
بعد از اینکه مراحل مختلف پخت سمنو تموم شد، باید بذارید سمنو حدود ۱۰ ساعت در معرض هوای عادی خونه باقی بمونه. بعد از اون می تونید سمنو رو تو ظرف های دردار بریزید و خوب و سالم تا چند هفته توی یخچال نگه ش دارید.
انتخابات ریاست جمهوری 1403 انتخابات ریاست جمهوری انتخابات انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم مسعود پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ سعید جلیلی ایران پزشکیان جلیلی انتخابات 1403 ریاست جمهوری
تهران هواشناسی قوه قضاییه شهرداری تهران پلیس محرم قتل سلامت اربعین سازمان هواشناسی وزارت بهداشت آموزش و پرورش
خودرو قیمت طلا قیمت خودرو دولت سیزدهم سهام عدالت قیمت دلار حقوق بازنشستگان مسکن دلار بازار خودرو قیمت سکه تورم
تلویزیون پیمان جبلی الناز شاکردوست بازیگر سینما سینمای ایران تئاتر سارا بهرامی تخت جمشید
اینستاگرام کنکور ۱۴۰۳ دانش بنیان ماهواره
فلسطین رژیم صهیونیستی انگلیس جنگ غزه غزه جو بایدن روسیه آمریکا دونالد ترامپ حزب الله لبنان فرانسه چین
پرسپولیس فوتبال علیرضا بیرانوند یورو 2024 استقلال باشگاه پرسپولیس لیگ برتر کریستیانو رونالدو ترکیه نقل و انتقالات لیگ برتر سپاهان نقل و انتقالات
اینترنت سامسونگ هواپیما هوش مصنوعی گوگل اپل نمایشگاه الکامپ وزیر ارتباطات ربات
دیابت پشه آئدس تب دنگی خواب سرطان قهوه کاهش وزن سیب زمینی