چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

طراحی و ساخت کنترل ضریب قدرت با کلیدهای تریستوری


عبور با راکتیو در خطوط انتقال و شبکه‌های توزیع برق باعث بالا رفتن تلفات راکتیو، افزایش افت ولتاژ در نتیجه بالا رفتن هزینه تجهیزات تولید و انتقال نیرو می‌شود.
ملاحظات فنی و …

عبور با راکتیو در خطوط انتقال و شبکه‌های توزیع برق باعث بالا رفتن تلفات راکتیو، افزایش افت ولتاژ در نتیجه بالا رفتن هزینه تجهیزات تولید و انتقال نیرو می‌شود.

ملاحظات فنی و اقتصادی و شرایط تولید و انتقال برق در کشور ما اقتضا می‌کند که کنترل مصرف بارراکتیو حتی الامکان توان ورودی در محل مصرف بین ۸۵/۰ تا ۱ تغییرات داشتهباشد از نظر شرکت‌های برق منطقه‌ای قابل قبول می‌گردد. کاهش ضریب توان از ۸۵/۰ به‌خاطر تأثیرات منفی در شبکه برق مستلزم پرداخت هزینه‌های اضافی توسط مشترکین می‌شود. لذا استفاده از خازن‌های صنعتی برای اصلاح ضریب قدرت و کنترل کننده مناسب برای سوئیچینگ خازن‌های جبران کننده با راکتیو در مکان‌هائی‌که مؤلفه بار راکتیو زیاد می‌باشد از قبل مصرف کننده‌های موتوری، کوره‌های القائی، چراغ‌های فلورسنت و... امری اجتناب ناپذیر گردیده است. تاریخچه استفاده از خازن‌های اصلاح ضریب قدرت و کنترل کننده‌های مربوطه در ایران حداقل به چند دهه قبل می‌رسد و این روند بنا به نیاز همچنان ادامه داشته و خواهد داشت.

استفاده از تریستور در مدارهای سوئیچینگ به‌خاطر خواص ویژه از جمله سرعت سوئیچینگ، عدم سر و صدای ناشی از قطع و وصل و عدم نیاز به تعمیرات زیاد و سهولت نگهداری و... دست طراحان را در بالا بردن کیفیت کنترل کننده‌های ضریب توان باز گذاشته، به‌طوری‌که از سال‌های ۱۹۸۶ به بعد نمونه‌ها و انواعی از این کنترل کننده‌ها توسط طراحان و مهندسین برق در جهان طراحی ساخته شده و مراحل آزمایشی خود را با موفقیت پشت سر نهاده‌اند.