چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

توصیه هایی در محدوده گوش و حلق و بینی


توصیه هایی در محدوده گوش و حلق و بینی

هرچند که آماده سازی زایران برای سفر از نظر روحی و صحت انجام مناسک مربوطه جزو شرح وظایف و اختیارات روحانیون محترم کاروان ها است اما به لحاظ فراهم آوردن شرایط جسمی و روانی مناسب ناشی از بالا بردن توانمندی های جسمی, مطالب شایع مربوط به بیماری های گوش, حلق, بینی و حنجره دسته بندی شده و به طور کاملا مختصر و کاربردی و قابل استفاده به شرح ذیل به اطلاع زایران می رسد

هرچند که آماده‌سازی زایران برای سفر از نظر روحی و صحت انجام مناسک مربوطه جزو شرح وظایف و اختیارات روحانیون محترم کاروان‌ها است اما به لحاظ فراهم آوردن شرایط جسمی و روانی مناسب ناشی از بالا بردن توانمندی‌های جسمی، مطالب شایع مربوط به بیماری‌های گوش، حلق، بینی و حنجره دسته‌بندی شده و به طور کاملا مختصر و کاربردی و قابل استفاده به شرح ذیل به اطلاع زایران می‌رسد...

● گوش

به کلیه زایران توصیه اکید می‌شود که در صورت امکان قبل از سفر نسبت به معاینه گوش خود حتی اگر هیچ مشکلی پیش از این نداشته باشند، اقدام و در صورت وجود «سرومن» یا جرم گوش خارجی، در فرصت مناسب و پیش از سفر نسبت به تمیز کردن و در صورت لزوم شستشوی گوش خود توسط متخصص گوش که کاری بسیار ساده و کم‌هزینه است، اقدام کنند زیرا گرمی و رطوبت هوای عربستان از یک‌سو و فعالیت‌های جسمی مکرر در ایام حج از سوی دیگر به تعریق فراوان منجر شده و این عامل سبب می‌شود جرم گوش حجیم شده و موجب گرفتگی گوش، احساس پری، بروز کم‌شنوایی ناشی از پری و در مواردی عفونت‌های آزاردهنده ناشی از دستکاری و... شود. این امر علاوه بر درد، ناراحتی و کم‌شنوایی ناشی از آن، موجب می‌شود دریافت مطالب ارایه شده توسط روحانیون، مدیران و خادمان کاروان‌ها دچار اشکال شده و موجب اخلال در درستی اعمال مربوطه یا احیانا بروز حوادث رانندگی و تصادفات ناشی از کم‌شنوایی می‌شود.

اکیدا توصیه می‌شود زایرانی که به هر علت به‌خصوص بالا رفتن سن دچار کم‌شنوایی دایم هستند، پیش از سفر نسبت به تهیه سمعک مناسب از ایران به همراه حداقل چهار باتری یدکی مربوطه اقدام کنند. به زایران توصیه می‌‌شود از آنجایی که سمعک وسیله‌ای است که نیاز به سرویس و نگهداری دارد و همچنین کیفیت سمعک‌های موجود در عربستان که به صورت فله‌ای به فروش می‌رسد پایین است، سمعک مورد نیاز خود را حتما از ایران تهیه کنند. کلیه عزیزانی که پیش از این سمعک استفاده می‌کرده‌اند، حتما نسبت به معاینه گوش خود و سرویس سمعک خود پیش از سفر اقدام کنند. کسانی که سابقه پارگی پرده گوش دارند ضمن معاینه پیش از سفر و استفاده و یا همراه داشتن داروهای تجویز شده از سوی پزشک مربوطه با استفاده از پنبه آغشته به وازلین بهداشتی و یا هر وسیله دیگری که قبلا استفاده می‌کردند هنگام استحمام از ورود آب و در سایر موارد از ورود گرد و غبار به گوش خود جدا جلوگیری کنند.

● بینی

افرادی که سابقه گرفتگی بینی، ترشح مرتب آبکی از بینی، خارش بینی، عطسه‌های مکرر، اختلال در بویایی و یا احیانا تنگی نفس‌های گذرا و موقت به‌خصوص هنگام صبح دارند، توجه داشته باشند که به احتمال قوی مبتلا به حساسیت بینی هستند که با توجه به تغییر محیط آب و هوایی ممکن است این امر شدت پیدا کند. از آنجایی که این علایم بسیار آزاردهنده است توصیه می‌شود ضمن تزریق واکسن آنفلوآنزا با مشورت پزشک خود یا متخصص گوش و حلق و بینی از داروهای پیش‌گیرنده از حملات حساسیتی استفاده کنند تا با راحتی و‌ آرامش بیشتری به انجام مناسک خود رسیده و از فضای روحانی این سفر بیشتر بهره‌مند شوند. به زایرانی که سابقه خون‌ریزی‌های مکرر از بینی دارند، توصیه می‌شود حتما با یک پزشک متخصص گوش،‌ حلق و بینی مشورت کرده و در صورت لزوم اقدامات لازم جهت بررسی و پیشگیری پیش از سفر انجام شود.

● حلق و حنجره

از آنجا که جمعیت زیادی از ‌نقاط مختلف جهان به عربستان می‌آیند و احتمال انتشار انواع بیماری‌های تنفسی افزایش پیدا می‌کند، به زایران توصیه اکید و جدی می‌شود حتما و تحت هر شرایطی تا حد تحمل به دهان و بینی خود ماسک یک بار مصرف زده (خواهران از این عمل در هنگام محرم شدن منع می‌شوند) و در هنگام ابتلا به سرماخوردگی از حضور در اجتماع دیگر زایران و دست دادن با آنها خودداری کرده و به هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را با دستمال تمیز بگیرید. همچنین سعی شود از مایعات به‌خصوص مایعات گرم مانند چای گرم بیشتر مصرف کرده از قرار گرفتن در برابر باد مستقیم کولر خودداری کنید و همیشه و به‌خصوص به هنگام سرماخوردگی دست‌های خود را با آب و صابون بشویید. شستشوی مرتب دست با آب و صابون یکی از بهترین روش‌ها برای جلوگیری و پیشگیری از سرماخوردگی و ابتلا به سایر بیماری‌های ویروسی، ‌میکروبی و انگلی است. بنابراین شستشوی دست‌ها به وسیله آب و صابون به شدت به همه زایران توصیه می‌شود. «زایران توجه داشته باشند این امر حتی از استفاده از ماسک نیز مهم‌تر است.» به عزیزانی که به هر علتی به‌خصوص سرماخوردگی دچار «گرفتگی صدا» می‌شوند، توصیه می‌شود حداقل به مدت پنج روز از «داد زدن» و «فریاد کشیدن» و صحبت کردن با صدای بلند خودداری کرده و اصطلاحا این مدت را «استراحت صوتی کنند» و به‌طور مرتب از مایعات گرم به همراه داروهای تجویز شده از سوی پزشکان کاروان و یا مرکز پزشکی حج استفاده کنند.

دکتر بهنام کاظمی

متخصص بیماری‌های گوش و حلق و بینی