چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
خودباوری؛ فاصله خواستن تا توانستن
علل بسیاری از رفتارهای آسیبزای یک کودک و دانشآموز در خانه یا در مدرسه مخصوصاً افت تحصیلی آنان، ریشه در کمبود یا ضعف عاملی است به نام خودباوری.
فاصله خواستن تا توانستن تنها یک گام است و این گام فقط و زمانی طی میشود که ما در باورمان قدرت برداشتن این گام را بیابیم.
خانواده و والدین اولین جایگاه و مدرسه دومین جایگاهی است که نقش غیرقابل انکار در ایجاد و تقویت خودباوری در کودکان را دارند.
خودباوری یعنی احساس ارزشمند بودن، این احساس از طریق مجموعهای از عواطف، احساسات و تجربیات به دست میآید، به نحوی که فرد خود را با کفایت و موفق میداند.
هسته اولیه خودباوری از کودکی آرام آرام توسط والدین و اطرافیان در اطراف فرد مورد نظر شکل میگیرد و ایجاد میشود. در محیطی پر از ترس، کودک میآموزد که دائماً بترسد و احساس ناامنی کند. در محیطی پر از شادی او میآموزد که شاد باشد و در محیطی پر از تشویق او میآموزد که بزرگ باشد.
خودباوری در کودک از نوع نگاه، نگرش، رفتار، برخورد و توقعات دیگران از همان طفولیت جوانه میزند و بزرگ میشود و به محصول مینشیند.
تحقیر، طرد کردن، بیاحترامی، سرزنش، تهدید، مقایسه نابجا، تکرار دائم نکات منفی، همه و همه راههایی هستند که مسلماً نمیتوانند در کودک به خودباوری منجر شود. برعکس راههای مناسبی مانند پذیرش، احترام، محبت، توجه، جدی گرفتن، گوش دادن، تشویق، حمایت و انتظارات معقول وجود دارد که کاربرد یکایک آنها برای رسیدن به سرمنزل مقصود میتواند مفید باشد.
یک پدر و مادر مسئول یا آموزگاری شایسته اگر بخواهد در این راستا قدمهای بلندتری بردارد، میتواند از راهکارهای بهتری نیز کمک بگیرد از جمله: در آغاز به کودک بیاموزند که نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کند. با این کار، او افق حرکت خود را میتواند بیابد.
بعد از شناخت نقاط قوت و ضعف، به کودک یاد دهند که احساس نگرانی یا خجالت نداشته باشد برعکس باید احساس رضایتمندی و خشنودی کند. قدر مسلم هیچ انسانی حتی بسیار دانا و حکیم قادر به انجام هر کاری نیست.
احساس با ارزش بودن زمانی در فرد ایجاد میشود که بعد از شناخت نقاط ضعف و قوت خود، اولین گامهای جدی را بردارد. در واقع در این هنگام است که او یاد گرفته خودش باشد نه دیگری.
تشویق توانایی، خودباوری یعنی احساس ارزشمند بودن، خودباوری یعنی احساس ارزشمند بودن، خودباوری یعنی احساس ارزشمند بودن، خودباوری یعنی احساس ارزشمند بودن، تشویق به تجربه کردن راههای مختلف برای حل یک مسأله به ایجاد و تقویت احساس کفایت در کودک کمک میکند.
واگذاری تدریجی برخی مسئولیتها، تشویق به ایجاد ارتباط سالم با اطرافیان، ایجاد فرصتهایی برای تبادل تجربیات میتواند به ایجاد و تقویت احساس مسئولیت کمک کند.
پذیرش کودک به عنوان یک فرد و عدم مقایسه بیمورد او با دیگران و همچنین پذیرش عواطف و احساسات او میتواند به ایجاد احساس امنیت در کودک کمک کند.
فرد خودباور نشانههای بارزی از احساس ارزشمند بودن و خودباوری در عملکرد روزانه خود دارد از جمله آنکه: چنین فردی مسئولیتپذیر است، نسبت به پیشرفت خود احساس افتخار دارد، دامنه وسیعی از هیجانات و احساسات را از خود نشان میدهد و دیگران را به راحتی تحت تأثیر قرار میدهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست