چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
دندان هایی که سالم رشد نمی کنند
رشد دندان کودکان قبل از تولد آغاز می شود. بنابراین مادر باید تغذیه صحیح داشته باشد و غذای سالم و کافی بخورد و به قدر کافی کلسیم، فسفر و دیگر مواد معدنی لازم را به بدن خود برساند که در ساختمان استخوانها و دندان های جنین مورد لزوم است و همچنین لازم است که به حد کافی ویتامین ویژه ویتامین C و D مصرف نماید تا نخستین دندانهای کودک وی قوی و سالم باشند.
پس از تولد کودک، نباید از بهداشت دهان کودک غافل بود و پیش از درآمدن نخستین دندانها نیز باید به این امر توجه نمود. درست است که مسواک کردن را باید پس از دندان درآوردن کودک انجام داد، ولی با یک پارچه تمیز می توان باکتری ها و پلاک ها را از زبان و لثه او پاک کرد.
اگر از دندان های کودکان مراقبت نشود و به حال خود رها گردند دچار پوسیدگی خواهند شد. بنابراین مراقبت از دندان ها را هرچه زودتر و از ابتدای کودکی باید به فرزندان خود بیاموزیم تا در بزرگسالی کمتر دچار پوسیدگی و دیگر عوارض دندان شوند.
انسان ها دارای دو دسته دندان هستند:
۱) دندان های شیری و
۲) دندان های دائمی.
● دندان شیری و دندان دائمی
معمولاً کودکان ۲۰ دندان شیری دارند. دندان های شیری از حدود سن ۶ ماهگی شروع به بیرون آمدن از میان لثه ها می کند، اغلب کودکان تا سن ۲ یا ۳ سالگی همه ۲۰ دندان شیری خود را دارند. اگرچه، رشد سریعتر و یا کندتر دندان های کودکان نباید باعث ایجاد نگرانی شود.
دندان های شیری کودکان در خوردن، صحبت کردن و خندیدن و اعتماد به نفس آنان اهمیت به سزایی دارد. دندان های شیری همچنین نقش مهمی در رشد دندان های اصلی دارد بنابراین مراقبت از آنها اهمیت خاصی دارد.
حفظ فضای لازم برای رویش دندان های دائمی، وظیفه مهم دندان های شیری است. هرگاه دندان های شیری نتوانند این وظیفه را به خوبی انجام دهند، روش دندان های دائمی زیرین دچار اشکال می شود. به عبارت دیگر رویش صحیح دندانهای دائمی ارتباطی نزدیک با وجود دندان های شیری تا سنی خاص دارد به گونه ای که هرگاه دندانهای شیری زودتر از زمان طبیعی کشیده شوند یا آنکه بیشتر از مدت لازم در دهان باقی بمانند، ممکن است رویش دندان های دائمی زیرین دچار اشکال شود.
دندان های دائمی از سن ۶ سالگی شروع به درآمدن می کنند. بزرگسالان ۳۲ دندان دائمی دارند. اغلب این دندان ها تا سن ۱۳ سالگی درمی آیند. اگرچه دندان عقل (دندان هایی که در انتهایی ترین قسمت دهان قرارگرفته اند) اغلب بین سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی در می آیند و یا شاید هرگز.
اگر دندان های دائمی کودک شما خراب شود و یا نیاز به کشیدن داشته باشد دندان دائمی دیگری جایگزین آن نخواهد بود.
اغلب کودکان در اثر زمین خوردن به طور تصادفی دچار شکستگی دندان می شوند. اگر چنین حادثه ای رخ داد هرچه سریعتر کودک را به همراه دندان شکسته شده برای مشاوره به نزد دندانپزشک ببرید.
پوسیدگی دندان و سائیدگی دندان ها ۲ علت قابل پیشگیری از فساد دندان کودکان می باشد.
● پوسیدگی دندان و فرسایش دندان
دندان ها سرشار از باکتری هایی است که باعث ایجاد لایه ای چسبنده بر روی دندان ها می شود که پلاک نامیده می شود. این باکتری ها قند موجود در غذا و نوشیدنی های ما را تجزیه کرده و از آنها اسیدهایی می سازند که در سطح مینای دندان (لایه سخت خارجی دندان) را کاهش می دهد. اگر این اسیدها برای مدت طولانی بر روی سطح دندان باقی نماند می تواند باعث پوسیدگی دندان شود. این مسئله زمانی رخ می دهد که کودکان غذاها و یا نوشیدنی های قنددار می خورند و یا اینکه دندان های خود را به خوبی تمیز نمی کنند.
اگر دندان کودک شما دچار پوسیدگی شده باشد و توسط دندانپزشک درمان شود، این پوسیدگی به سطح میانی دندان نرسیده و درنهایت منجر به عفونت و یا دندان درد می شود.
فرسایش دندانی شامل ساییدگی تدریجی مینای دندان در کل سطح دندان است. فرسایش دندان در لثه به دلیل حمله اسیدها به سطوح دندان ایجاد می شود. این اسیدها معمولا در اثر نوشیدن آبمیوه ها، نوشابه های گازدار حتی از نوع بدون قند آنها به وجود می آیند. همچنین این نوع اسیدها ممکن است در اثر استفراغ و یا مشکلات معده ای نیز به وجود آیند.
برای کاهش خطر ابتلای کودکانتان به پوسیدگی و یا فرسایش دندان:
۱) به طور منظم کودکانتان را به نزد دندانپزشک ببرید.
۲) از دادن غذاها و یا نوشیدنی های قندی و یا اسیدی به او خودداری کنید.
۳) کودکانتان را تشویق کنید که روزانه ۲ بار مسواک بزنید.
۴) از دندانپزشک خود در مورد درمان های حفاظتی از قبیل مکمل های فلوراید و.... مشاوره بگیرید.
● مراجعه به دندانپزشک
اولین مراجعه هرکودک به دندانپزشک از اهمیت بسیاری برخوردار است اگر این مراجعات به خوبی پیش برود و بین دندانپزشک و کودک رابطه ای دوستانه برقرار گردد اثرات آن تا بزرگسالی برای کودک باقی خواهدماند و تجربه ای لذت بخش برای وی خواهدشد. ازطرفی دیگر اگر این رابطه به خوبی برقرار نشود و کودک دچار اضطراب شود جبران آن کاری دشوار خواهدبود و ممکن است تا آخر عمر با وی باقی بماند.
این یک ایده بسیار خوب است که هنگامی که خود برای چکاب دندانهایتان به نزد دندانپزشکتان می روید فرزندان خود را حتی اگر کودک هستند با خود ببرید.
این به کودک شما کمک می کند که با مردم و محیط دندان پزشکی آشنا شود. دندان پزشک شما دندان های کودکانتان را چک کرده و چنانچه دندان کودکتان درآمده و یا درحال درآمدن باشد به شما اطلاع می دهد. این گونه بازدیدها باعث ایجاد رابطه دوستانه بین کودکتان و دندان پزشک او در بزرگسالی می شود. دندان پزشک مراجعه مجدد در فواصل زمانی مشخص را برای کودک شما توصیه می کند. همچنین ممکن است از اشعه ایکس برای تشخیص پوسیدگی استفاده کند. معمولا کودکان نسبت به بزرگسالان به آزمایش های پزشکی بیشتری نیاز دارند. دندان های شیری نسبت به دندان های دایمی کوچکتر هستند و همچنین مینای نازکتری دارند بنابراین سرعت پوسیدگی در دندان های شیری بیشتر است. معاینات پزشکی منظم به دندانپزشک شما کمک می کند که پوسیدگی را درمان کند قبل از آنکه منجر به دندان درد شود.
● رژیم
کاهش قند موجود در رژیم غذایی کودکتان بهترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان است. اگرچه میزان قند مصنوعی توسط کودکتان از اهمیت خاصی برخوردار است. خوردن غذا و نوشیدنی های اسیدی هم اثر مخربی بر فرسایش دندان دارد. مصرف نوشابه های گازدار، آب میوه های طبیعی، شیرینی ها و کیک ها را به حداقل برسانید. به کودکتان نوشیدنی ها و غذاهای شیرین، به عنوان میان وعده و یا قبل از خواب ندهید. مراقب قندهای پنهان در سس ها و غلات، صبحانه و غیره باشید.
از خوردن غذاهای چسبنده پرهیز کنیم. این مواد بعداز نظر مدتی که در دهان باقی می مانند متفاوت هستند برای مثال: چسبندگی تافی بر روی دندان ها بیشتر از شکلات و کارامل است. خوردن شیرینی ها را در وعده های غذایی محدود کنیم. دراین هنگام بزاق بیشتری در دهان ترشح می شود که می تواند باقی مانده موادغذایی را از روی دندان پاک کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست