دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
آیا مزوتراپی در درمان ریزش مو موثر است؟
مزوتراپی روشی است که ۵۰ سال پیش توسط یک پزشک فرانسوی در درمان بیماری آسم مطرح شد. به تدریج همکاران او در اروپا و آمریکا از این ایده استفاده کردند و با استفاده از داروهای مختلف شیمیایی در درمان تعدادی از بیماریها و حتی مصارف زیبایی آن را به کار بردند.
در این روش، مقادیر اندکی از دارو از جمله ویتامینها، موادمعدنی، آمینواسیدها و... به صورت میکرو انجکشن (تزریقهای متعدد با سوزنهای بسیارظریف) در زیر پوست تزریق میشود تا مواد بهبوددهنده آن، منطقه موردنظر را درمان کنند. در این تکنیک تعداد زیادی تزریق در لایههای مختلف پوست به منظور درمانهای متفاوت انجام میگیرد. اپیدرم حدود ۱ میلیمتر، درم سطحی حدود ۲ میلیمتر، درم عمقی حدود ۴ میلیمتر و لایه زیر درم ۶ تا ۱۳ میلیمتر است و در هر تزریق ۱۰/۱ تا ۲۰/۱ دوز خوراکی تزریق میشود. از فواید این روش میتوان به اقتصادی بودن، سریع به موضع رسیدن، عدم عبور از دستگاه گوارش و کبد، عدم درد، امکان تنظیم سرعت و حجم ماده مورد تزریق اشاره کرد. امروزه مزوتراپی در کاهش درد، پزشکی ورزشی، بیماریهای اعصاب و نورولوژی، زنان و زایمان، روماتولوژی، بیماریهای عفونی، بیماریهای پوست و مو، بیماریهای عروقی، ترک سیگار و اعتیاد، فعال کردن سیستم ایمنی و پزشکی زیبایی به کار میرود و همچنین میتوان از این تکنیک در درمان دردهای مفاصل، اگزما و خارش استفاده کرد. لغت مزوتراپی در واقع به معنی «درمان مزودرم» است. امروزه این روش در مصارف زیبایی دیگر مانند سلولیت، پیری پوست و بهبود شکل بدن مورد استفاده قرار گرفته است. گزارشهای متعددی در مجلات و نشریات عمومی در مورد کاربرد آن در ریزش مو نیز مطرح شده است. در هند چند تکنیک زیبایی و پوست و مو که البته بعضی از آنها به صورت غیرحرفهای اداره میشود بر اثربخشی این روش در نشریات، تبلیغات زیادی کرده و ادعا کردهاند که بسیاری از بیماران دچار ریزش موی آندروژنیک با این روش بهبود پیدا کردهاند که باید گفت تاکنون آنالیز قوی و مطالعه کاملی برای اثربخشی این روش انجام نشده است. با بررسی پژوهشگران در این زمینه تاکنون هیچ اطلاعات قابلقبولی در مورد مکانیسم اثر، فارماکوکنیتیک، فارماکودینامیک و روش درمانی و... وجود نداشته است. در تحقیقات اخیر در مورد راهنمای روشهای زیبایی در سنگاپور، مزوتراپی در دسته B قرار گرفته است. یعنی عملا با شواهد علمی کم یا بسیارکم به کار میرود و تجربه پزشکان در مطبها بوده و هیچ اطلاعات چاپ شده و معتبری برای آن وجود ندارد. به طور خلاصه باید گفت:
۱) اطلاعات مربوط به اثربخشی و فارماکولوژی ترکیبات گیاهی و داروهای آن کافی نیست و راهنمای درستی در مورد دوز دارو و اثربخشی محصولات آن مطرح نشده است.
۲) اطلاعاتی درباره ایمنی و اثربخشی این روش در درمان ریزش مو به شیوه مطالعات مروری یا بالینی وجود ندارد.
۳) مزوتراپی به طور کامل یک تکنیک ایمن -آن طوری که در نشریات عمومی پزشکی یا مجلات مطرح میشود- نیست و با عوارضی همراه بوده است.
دکتر محمدعلی نیلفروشزاده
متخصص پوست و مو
رئیس مرکز تحقیقات پوست و سالک
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست