دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

شما هم از دندانپزشکی وحشت دارید؟


شما هم از دندانپزشکی وحشت دارید؟

یکی از خوانندگان سلامت (احمد ش.) برایمان نوشته است که: «وقتی به دندانپزشکی مراجعه می‌کنم، حتی پس از تزریق آمپول بی‌حسی، همچنان احساس درد دارم و مانع کار دندانپزشک می‌شوم و همین …

یکی از خوانندگان سلامت (احمد ش.) برایمان نوشته است که: «وقتی به دندانپزشکی مراجعه می‌کنم، حتی پس از تزریق آمپول بی‌حسی، همچنان احساس درد دارم و مانع کار دندانپزشک می‌شوم و همین مشکل باعث عدم مراجعه‌ام می‌شود و شدیدا از دندان‌پزشکی ترس دارم...» واقعیت این است که آستانه درد در افراد با هم متفاوت است...

بعضی‌ها تا سوزن با لثه آنها مماس می‌شود، می‌گویند درد داریم، برخی دیگر حس درد را وقتی دارند که سوزن به لایه دوم برسد و برخی حتی پس از ورود سوزن به لایه سوم نیز درد ندارند. به غیر از مساله آستانه درد سابقه ذهنی افراد نیز بسیار مهم است. آنچه از نوشته‌های این خواننده گرامی ۴۰ ساله برمی‌آمد، این واقعیت را به یادمان می‌آورد که در قدیم و در نبود دندانپزشک متخصص اطفال، چگونه درمان می‌شدند. برخی از بزرگ‌ترها به یاد دارند که با خشونت و چشم‌غره پدران و حتی کتک روی صندلی دندانپزشکی برده می‌شدند. این افراد در بزرگسالی هم خاطره تلخ مطب دندانپزشکی را به یاد دارند و برخی می‌گویند: «به یاد وقت ملاقات دندانپزشکی که می‌افتم، کل دندان‌هایم تیر می‌کشد» و کاملا واضح است که این سوابق ناخوشایند می‌تواند آستانه درد افراد را تغییر دهد. اما چندان جای نگرانی نیست؛ چون اگر حتی در سنین بالا با همین افراد، درمانی با روش مناسب صورت بگیرد، عامل ترس کم‌رنگ شده و به مرور مشکل‌شان حل می‌شود. مثلا می‌شود آماده کردن سوزن و یا صحبت در مورد تزریق را حذف کرد و قبل از تزریق از اسپری بی‌حسی موضعی استفاده کرد. حتی تکنیک‌های مناسب تزریق که یک کار تخصصی است می‌تواند در کاهش درد موثر باشد. ضمنا از آنجا که برای یک فرد ۷۰ کیلوگرمی می‌توان تا چهار آمپول بی‌حسی تزریق کرد، پس بهتر است مردم نگرانی‌های بی‌مورد را از خود دور کنند و به دندانپزشک خود اعتماد داشته باشند و اجازه دهند در صورت صلاحدید پزشک، داروی مجدد تزریق شود.

دکتر محمدمهدی هاشمی/ متخصص ارتودنسی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان