چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بی‌اختیاری ادرار


بی‌اختیاری ادرار

این مشکل در زنان جوان بسیار شایع است، به طوری که در بسیاری از زنان میزان اندک دفع ادرار بخصوص به دنبال ورزش یا دویدن یا سرفه شدید طبیعی است و بیماری تلقی نمی‌شود. در صورتی که دفع …

این مشکل در زنان جوان بسیار شایع است، به طوری که در بسیاری از زنان میزان اندک دفع ادرار بخصوص به دنبال ورزش یا دویدن یا سرفه شدید طبیعی است و بیماری تلقی نمی‌شود. در صورتی که دفع ادرار گاهی به مقدار کم است، در زندگی روزمره اختلالی ایجاد نمی‌کند و نیازی به درمان هم ندارد. اما در صورت ایجاد مشکل می‌توان از درمان‌های مختلف استفاده کرد و تنها راه درمان جراحی نیست.

بی‌اختیاری ادرار اورژانسی

نوع دیگر بی‌اختیاری ادرار اورژانسی است که به صورت دفع ادرار حین احساس ادرار و قبل از رسیدن به توالت رخ می‌دهد که بیشتر در خانم‌های مسن دیده می‌شود. این شکل از بی‌اختیاری ادرار می‌تواند همراه با تکرر ادرار و دفع ادرار متعدد در شب باشد. یک بیماری به نام مثانه نوروژنیک هم همین علائم را ایجاد می‌کند. یعنی بیمار در طول روز تکرر ادرار دارد (بیش از ۱۲ بار در روز) و شب‌ها چند بار از خواب بیدار می‌شود و به توالت می‌رود و گاهی به صورت اورژانسی بی‌اختیاری ادرار دارد. البته برخی بیماران با مثانه نوروژنیک هم بی‌اختیاری ادرار ندارند. بیماری دیابت یکی از شایع‌ترین عوامل مثانه نوروژنیک است.

بی‌اختیاری ادرار مختلط

در این نوع بی‌اختیاری ادرار بیماران علائم هر دو بی‌اختیاری ادرار را دارند، البته خانم‌های جوان‌تر بیشتر بی‌اختیاری ادرار استرسی دارند و مسن‌تر‌ها هر دو نوع بی‌اختیاری ادرار را با هم دارند.

بی‌اختیاری ادرار عملکردی و گذرا

این بیماری اغلب در زنان سالخورده رخ می‌دهد. علت آن شرایط و بیماری‌های مربوط به سن بالاست. مثل اختلالات و دردهای مفاصل پاها یا سکته‌های مغزی در گذشته که منجر به فلج نیمه‌بدن شده باشد و بیمار نتواند بسرعت خود را به توالت برساند. همین‌طور بیماری دیابت از دیگر علل این بیماری است که به دلیل دفع قند در ادرار حجم ادرار بیش از حالت عادی می‌شود. از علل دیگر این نوع بی‌اختیاری، داروهاست؛ بخصوص داروهای خواب‌آور و ضدافسردگی که به واکنش کند بیمار منجر می‌شود. همین‌طور برخی داروهای ضدفشارخون که مدر بوده و حجم زیادی از ادرار تولید می‌کند و موجب این نوع بی‌اختیاری ادرار می‌شود. عفونت‌ها علت دیگر این نوع بی‌اختیاری است. همین‌طور از بین‌رفتن تدریجی بافت سیستم ادرار (آتروفی مجاری ادرار) که در سنین بالا رخ می‌دهد هم علت دیگر است.

بی‌اختیاری ادرار به علت آسیب به مجاری ادرار در اثر تصادفات یا جراحی‌ها یا اختلالات مادرزادی هم رخ می‌دهد.

دکتر ثریا عالمی

جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان