دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

جرایم سایبری بزرگترین چالش‌ عصر دیجیتال


جرایم سایبری بزرگترین چالش‌ عصر دیجیتال

با شروع قرن بیست یکم و همه گیر شدن تکنولوژی ها نوین شاهد وابستگی روز افزون افراد به این ابزار ها هستیم پدیده هایی همچون شبکه های اجتماعی و رسانه های دیجیتال و دوستی های شبکه …

با شروع قرن بیست یکم و همه گیر شدن تکنولوژی ها نوین شاهد وابستگی روز افزون افراد به این ابزار ها هستیم پدیده هایی همچون شبکه های اجتماعی و رسانه های دیجیتال و دوستی های شبکه ای تبدیل به جزء لاینفک زندگی ها شده اند و طبیعی است تبلیغ و ترویج افکار و طرح ها و ایده ها خیلی راحت تر و کم هزینه تر از قبل قابل انجام است . توجه حکومت ها و دولت ها به مباحثی چون زندگی آنلاین و شهروند الکترونیک و شهر الکترونیک و... یکی از نشانه های پذیرفتن و مقبولیت این تکنولوژی ها نوین است هر ایده و فکری در سایه پدیده هایی چون فیسبوک و تویتر ویوتیوب و ...با صرف کمترین هزینه و زمان در سرتاسر جهان پخش می شود .

اما ثابت شده هر تکنولوژی به هر اندازه که می تواند مفید باشد به همان اندازه هم میتواند دارای خطر باشد لذا گروه های افراطی وتروریست بهتر و راحت تر از زمان های دیگر از این فرصتی که علم و تکنولوژیِ در اختیارشان قرار داده استفاده می کنند . در دهه های اخیر شاهد گسترش فعالیت باند های تبهکاری سایبری هستیم از کلاهبرداری های اینترنتی گرفته تا حمله های سازمان یافته به دولت ها و زیرساختهای عمومی . حمله ویروس استاکس نت و وایپر و حمله به سرور های وزارت نفت و وزارت علوم در سال ۱۳۹۰ نمونه روشنی از حملات سایبری هست که متاسفانه با حمایت دولت ها انجام می شود یا شاخه سایبری گروه تروریستی القاعده به نام "الشباب" که از کشور سومالی حملات خود را علیه اکثر رسانه های جهانی مدیریت و هدایت می کنند تبدیل به کابوسی برای رسانه های اجتماعی جهان شده است .

تویتر و شبکه اجتماعی فیسبوک بار ها اقدام به مسدود کردن اکانت هایی کردند که خشونت و تروریسم و... را ترویج یا تبلیغ می کردند در سال جاری حساب های کاربری "الشباب" و طالبان پاکستانی بار ها و بار ها مسدود شده ولی بلا فاصله این گروه ها با حساب های جدید به عرصه شبکه های اجتماعی برگشته اند همواره از طرف کشور های بزرگ و قدرتمند و بعضی سازمانهای جهانی این نوع شبکه ها تحت فشار و نظارت هستند تا کنترل دقیق و درستی بر عملکرد اعضای خود داشته باشند ولی متاسفانه سیاست اکثر شبکه های اجتماعی در حذف اطلاعات و سانسور بسته به این که با چه کشوری طرف باشند بکلی متفاوت است البته شرکتهایی چون گوگل و تویتر کاربران خود را در جریان اطلاعاتی که دولت ها از آنهادرخواست می کنند قرار می دهند و ماهانه گزارش در خواست دولتها را منتشر می کنند. با مراجعه به این آمارها مشخص می شود رشد این نوع در خواستها بشدت در حال افزایش می باشد ولی فیسبوک بزرگترین شبکه اجتماعی جهان در زمانهای لازم بدون اطلاع کاربران مشخصات آنها را در اختیار دولتهای دوست قرار می دهد و در این نوع شبکه ها محتوای مجرمانه و خطرناک اگر به زبانی غیر از انگلیسی باشد شاید ماه ها طول بکشد تا مورد شناسایی قرار گرفته و حذف شوند و این مشکل بزرگی است که باید راه حلی برای آن پیدا شود.

ناظران اخیرا اعلام کرده اند حمله هکرها به شبکه‌های اجتماعی آن گونه که چندی پیش در ارتباط با شبکه اجتماعی تویتر روی داد رویدادی عمومی و همه ‌روزه شده است.

مبارزه با این نوع رفتار های نادرست در حوزه سایبر نیازمند سیاستی یکسان جهت مبارزه با چنین حملاتی است برای تامین امنیت سایبری جهانی باید دولت‌ها و سازمان های و همچنین کاربران اینترنتی به طور متحد عمل کرده نه اینکه خود دولتها راسا اقدام به سازماندهی تیم های تروریستی سایبری جهت حمله به زیر ساختهای یک کشور دیگر کنند

رامین جهان پیما