سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
فواید فردی و اجتماعی سرمایه گذاری در آموزش عالی
سرمایهگذاری، تغییراتی است که در هر دوره در حجم سرمایه به وجود میآید. سرمایهگذاری از آن جهت اهمیت دارد که از طریق ایجاد ظرفیتهای جدید بر قدرت تولید و درآمدهای آینده میافزاید. سرمایهگذاری در آموزش عالی به معنای تامین منابع، امکانات و تجهیزات آموزشی در دانشگاهها برای جذب دانشجویان بیشتر است.
سرمایهگذاری در آموزش از یکسو قدرت تولید نیروی کار و از سوی دیگر بهرهوری ماشینآلات را افزایش میدهد.
سرمایهگذاری در آموزش عالی تنها با این هدف انجام نمیشود که دانشجویان به مشاغل بهتر و درآمدهای بالاتری دست یابند، بلکه توسعه آموزش عالی این هدف را دنبال میکند که دانشگاهها قدرت تفکر را در جوانان بارور کنند و پرورش دهند. این امر نقش آنها را در زندگی اجتماعی حساستر میکند و قدرت تولید و مشارکت فارغالتحصیلان دانشگاهی را در تولید ملی افزایش میدهد. فایده سرمایهگذاری در آموزش عالی را از دو جنبه میتوان بررسی کرد: فایدههای فردی و فایدههای اجتماعی.
فواید فردی سرمایهگذاری در آموزش عالی، از دیدگاه «مصرفی و تولیدی» قابل مطالعهاند. برای بسیاری از جوانان حضور در بین دانشجویان و استفاده از محیط و فضای حاکم بر دانشگاهها اقناعکننده است. در این محیط، امکان شناخت افراد فرهیخته، لذت بحث و مصاحبه با استادان و بزرگان علم و دانش، زندگی اجتماعی بین دانشجویان و هم سن و سالان، استفاده از امکانات ورزشی و فعالیتهای فوق برنامه، گردش علمی و کسب تجارت تازه به وفور فراهم و تامین میشود.
از سوی دیگر، والدین از فرستادن فرزندان خود به دانشگاه احساس رضایت میکنند. آنها بر این باورند که سپردن سرنوشت فرزندان به دانشگاهها، دیر یا زود، با موفقیت همراه خواهد بود. در واقع، همه عوامل فوق، فایدههای مصرفی ناشی از سرمایهگذاری در آموزش عالی به شمار میآیند.
فایدههای تولیدی سرمایهگذاری در آموزش عالی، شامل ارتقای سطح تواناییهای دانشجویان از طریق کسب تخصصها و مهارتهایی است که در سالهای تحصیل به دست میآورند. تواناییها و قابلیتهای کسب شده، قدرت تولید و بهرهوری آنها را بالا میبرد و منجر به افزایش حقوق و دستمزد ایشان میشود. علاوه بر این، تحصیلات، دانشجویان را از فرصتهای متنوع شغلی آگاه میسازد، قابلیت تغییر و تطبیق را در جوانان بالا میبرد و حق انتخاب و آزادی آنها را گسترش میدهد. آموزش عالی به افراد امکان میدهد تا در فعالیتهای اقتصادی از منابع موجود بهتر استفاده کنند و در تخصیص بهینه این منابع کوشا باشند.
فایدههای اجتماعی سرمایهگذاری در آموزش عالی شامل آثار جانبی است که افراد تحصیلکرده در محیط خود به وجود میآورند. بسیاری از فایدههای اجتماعی آموزش عالی قابل سنجش و اندازهگیری با پول نیست. اما نباید پنداشت که چون نمیتوان این منافع را در قالب درآمد برای فرد و جامعه با پول محاسبه کرد، اهمیت کمتری دارند.
مهمترین فایده اجتماعی سرمایهگذاری در آموزش عالی این است که تحصیلات، زمینه اختراع، اکتشاف و نوآوری را افزایش میدهد. تحصیلات دانشگاهی، امکان تولید و انتقال فناوری را سهولت میبخشد و هزینههای اجتماعی از قبیل هزینه دستگاه قضایی، انتظامات و پلیس را کاهش داده و منافع اجتماعی مانند ارتقای سطح بهداشت و محیط زیست و کنترل رشد جمعیت را افزایش میدهد.
تحصیلات دانشگاهی، کیفیت مدیریت را در جامعه ارتقا میبخشد، و زمینه تخصیص بهینه منابع را فراهم میکند و موجب صرفههای اقتصادی بیشتری میشود. بنابراین با وجود هزینههای بسیار زیاد آموزش عالی، سرمایهگذاری در این بخش به جهت آثار مثبت آن برای جامعه قابل توجیه است.
منافع عمومی (Public benefits) آموزش عالی شامل مشارکت دانشآموختگان در توسعه اقتصادی، تقویت مردمسالاری و ثبات سیاسی، روشنبینی اجتماعی و ارتقای کیفیت عمومی زندگی است. افرادی که معتقد به تفوق منافع آموزش عالی بر منافع شخصی آن هستند، میگویند از آنجا که عموم مردم از فواید آموزش عالی فایده میبرند، پس همگی باید هزینههای آن را بپردازند. از آنجا که آموزش عالی دارای آثار و منافع خارجی است، باید مورد حمایت دولت و مالیاتدهندگان قرار گیرد. اما منافع شخصی آن نیز ایجاب میکند که دانشجویان حداقل بخشی از هزینههای آن را تامین کنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست