چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

بررسی علل و عوامل مسمومیت های دارویی در بیمارستان های بوعلی و نیمه شعبان ساری در سال های ۸۱ ۱۳۷۹


بررسی علل و عوامل مسمومیت های دارویی در بیمارستان های بوعلی و نیمه شعبان ساری در سال های ۸۱ ۱۳۷۹

مسمومیت یکی از علل مهم مرگ ومیر در اغلب کشورها می باشد و داروها یکی از شایع ترین علل مسمومیت ها هستند

مسمومیت یکی از علل مهم مرگ‌ومیر در اغلب کشورها می‌باشد و داروها یکی از شایع‌ترین علل مسمومیت‌ها هستند. کودکان ۱ تا ۵ سال، جوانان در محدوده سنی ۱۲ تا ۳۰ سال و سالخوردگان بالای ۵۰ سال، شایع‌ترین گروه سنی را در مسمومیت‌ها تشکیل می‌دهند. هدف از این مطالعه، بررسی مسمومیت‌های دارویی و شیمیایی در هر دو گروه سنی بزرگسال و کودکان در بیمارستان‌های بوعلی و نیمه شعبان شهرستان ساری بوده است.

در این تحقیق از روش توصیفی(جمع‌آوری داده‌ها) استفاده شد و در مجموع ۱۹۴ مورد مسمومیت حاد دارویی در بیمارستان‌های بوعلی و نیمه شعبان ساری(۲ مرکز درمانی مسمومیت‌ها)، طی ۲ سال(سال‌های ۱۳۷۹ تا ۸۱) مورد مطالعه قرار گرفت. هم‌چنین عوامل مختلفی مانند سن و جنس افراد مسموم شده و نوع و عامل مسمومیت بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده، ۶۵% از مسمومان را بزرگسالان و سایر موارد را کودکان تشکیل می‌دادند. بنزودیازپین‌ها و داروهای ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای رایج‌ترین داروهای ایجاد کننده مسمومیت بودند(۵/۲۵%). مسمومیت‌های غیر دارویی ۴/۲۸% کل مسمومیت‌ها را تشکیل می‌دادند و شامل هیدروکربن‌ها، اوپیوییدها و مواد شیمیایی و مواد مشابه آن بودند.

جمعیت زنان مسموم بیش از مردان بود و به طور عمده با انگیزه خودکشی انجام شده بود. این مسئله به احتمال زیاد ناشی از افزایش فشارهای روحی ـ روانی، صنعتی و اجتماعی می‌باشد. خودکشی در جوانان بیش‌تر در ارتباط با مسایل جوانان و روابط والدین، نارسایی تحصیلی، عدم موفقیت اجتماعی، احساس تنهایی، بحران شخصیت و گرایش به استفاده از داروها و الکل(اعتیاد) بوده است. در کودکان به طور عمده مسمومیت‌ها اتفاقی بود که نشان دهنده عدم آگاهی و آموزش والدین می‌باشد بنابراین افزایش اطلاعات و آگاهی‌های لازم در مورد مصرف و چگونگی نگه‌داری داروها ضروری است و تعویض داروهای با عوارض بالا مانند ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای با داروهای کم عارضه‌تر مانند مهارکننده‌های باز جذب سروتونین توصیه می‌گردد.

عنوان فایل
بررسی علل و عوامل مسمومیت ‌های دارویی در بیمارستان ‌های بوعلی و نیمه ‌شعبان ساری در سال ‌های ۸۱-۱۳۷۹ application/pdf
barrasi.pdf
293 KB
دانلود

محمد کرمی

سیدمحمدعلی ابراهیم زاده

پرمون یوسفی

کبری خانی