چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

داروی کمکی در دیابت


داروی کمکی در دیابت

یکی از داروهای بیماران مبتلا به دیابت، آکاربوز است که به صورت داروی خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو در درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کاربرد دارد. آکاربوز تاثیر …

یکی از داروهای بیماران مبتلا به دیابت، آکاربوز است که به صورت داروی خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو در درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کاربرد دارد. آکاربوز تاثیر خود را از طریق مهار اثر آنزیم‌هایی که در روده باعث هضم قند غذا می‌شوند، می‌گذارد و باعث می‌شود جذب قند به خون سریع انجام نشود و در نتیجه قند خون بلافاصله پس از صرف غذا بالا نرود. آکاربوز به شکل قرص در داروخانه یافت می‌شود.

مصرف صحیح

آکاربوز داروی بدون نسخه نیست بنابراین پزشک باید تصمیم بگیرد که شما به این دارو نیاز دارید یا خیر و در صورت نیاز، چه میزان مصرف کنید. پزشک میزان آکاربوز را طبق شرایط جسمی رژیم غذایی و فعالیت شما تنظیم می‌کند. معمولا پزشکان در ابتدای درمان با آکاربوز معمولا دوزهای کمی از دارو را تجویز می‌نمایند و در صورت نیاز، در مراجعات بعدی بتدریج میزان آن را افزایش می‌دهند. توجه داشته باشید آکاربوز برای کنترل قند خون بالای شما و در نتیجه، کنترل علائم شما تجویز شده است. این دارو باعث علاج دیابت نمی‌شود؛ بنابراین شاید لازم باشد حتی تا آخر عمر دارو را مصرف نمایید.

۱۰ فرمان

۱) آکاربوز نباید در بیماران دچار بیماری مزمن کبدی، نارسایی شدید کلیه، کتواسیدوز دیابتی و بیماری‌های مزمن روده ازجمله بیماری التهابی روده و انسداد روده استفاده شود.

۲) آکاربوز را درون بسته مخصوص آن، کاملا پوشیده و دور از دسترس اطفال نگه‌دارید. قرص‌ها باید در دمای اتاق، دور از نور مستقیم، حرارت زیاد و رطوبت نگهداری شود. با گذشتن از تاریخ اعتبار یا در صورت نیاز نداشتن به دارو، آن را دور بریزید.

۳) مصرف همزمان آکاربوز با سایر داروهای کاهنده قند خون (مثل انسولین، گلی بنکلامید یا مت فورمین) احتمال بروز افت قند خون را افزایش می‌دهد.

۴) آکاربوز با اثرات داروهای درمان ناراحتی‌های گوارشی مانند کلیدینیوم سی و پانکراتین تداخل دارد.

۵) اصولا آکاربوز برای درمان دیابت دوران کودکی تجویز نمی‌شود. البته در این خصوص، باید دقیقا مطابق با دستور پزشک معالج عمل نمایید.

۶) مشخص نیست آکاربوز در شیر مادر ترشح می‌شود یا خیر. با وجود این توصیه می‌شود حین شیردهی از این دارو استفاده نشود.

۷) آکاربوز، همچون سایر داروهای خوراکی ضددیابت، در مدت بارداری مصرف نمی‌شود و معمولا در این دوران انسولین به کار می‌رود.

۸) اگر در حین مصرف این دارو دچار علائم کاهش قند خون همچون سردرد، سرگیجه، گیجی، لرزش، ضعف، تعریق، تپش قلب، رنگ‌پریدگی، تاری دید و احساس گرسنگی ناگهانی شدید ماده‌ای شیرین بخورید یا بنوشید و بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.

۹) اگر سابقه ابتلا به بیماری کبدی، کلیوی، فشار خون بالا، سابقه کمای دیابتی یا کتواسیدوز، مشکلات تیروئید یا غددی دیگر و مشکلات روده‌ای دارید حتما موضع را به پزشک خود اطلاع دهید.

۱۰) اگر دارویی بخصوص سایر داروهای درمان دیابت نیفدیپین، دیگوکسین، فوروسماید، هیدروکلروتیازید و تریامترن، استروژن، ایزونیازید، داروهای درمان پرفشاری خون و بیماری‌های قلبی، قرص‌های ضدبارداری، فنی توئین، پردنیزولون، دگزامتازون یا هورمون‌های تیروئیدی مثل لووتیروکسین مصرف می‌کنید حتما موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.