شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

رژیم غذایی برای کاهش فشار خون بالا


رژیم غذایی برای کاهش فشار خون بالا

چاقی و اضافه وزن مسلما با فشارخون بالا ارتباط دارد. شیوع فشار خون بالا در افراد جوان و چاق دو برابر و در افراد مسن و چاق ۵۰ درصد بیشتر از افراد دارای وزن طبیعی است.
در مردان به ازای …

چاقی و اضافه وزن مسلما با فشارخون بالا ارتباط دارد. شیوع فشار خون بالا در افراد جوان و چاق دو برابر و در افراد مسن و چاق ۵۰ درصد بیشتر از افراد دارای وزن طبیعی است.

در مردان به ازای هر ۱۰ درصد افزایش وزن، فشار خون ۶/۶ میلی مترجیوه بالاتر می ‌رود.

بیشتر افراد مبتلا به پرفشاری علایمی ‌ندارند، اما این مشکل می ‌تواند سبب آسیب حاد یا مزمن به بخش‌ های مختلف بدن شود.

در مغز این مشکل به مویرگ ‌های خونی آسیب می ‌رساند، در نتیجه سکته مغزی بروز می ‌کند.

در چشم‌ ها، پرفشاری سبب آسیب به مویرگ ‌های خونی و بروز اختلال بینایی و در کلیه ‌ها نیز سبب نارسایی کلیه می‌ شود.

ممکن است علایمی‌‌ از قبیل سردرد، دردهای قفسه سینه و تنگی نفس نیز بروز کند.

مواردی از پر فشاری که در حد مرزی هستند، اغلب بدون درمان باقی می‌ مانند. درمان غیردارویی شامل: ‌کاهش نمک در رژیم غذایی، ترک سیگار، انجام ورزش منظم و استفاده از روش‌ های شل‌کردن عضلات است. داروهای ضد فشارخون نیز ممکن است تجویز شوند.

چه غذاهایی مفید هستند ؟

مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم، منیزیم و کلسیم در بهبود فشار خون بسیار موثر است و مصرف کم مواد غذایی حاوی سدیم و چربی های اشباع موجب کاهش فشار خون خواهد شد.

موز ، زردآلو ، پرتقال، انجیر، گریپ‌ فروت، هلو، انگور و آلو میوه ‌هایی سرشار از پتاسیم هستند و سیب ‌زمینی، سیر، کلم بروکلی، کدو سبز، قارچ و گوجه ‌فرنگی و سبزی ‌ها سرشار از پتاسیم هستند.

حبوبات نیز از این نظر غنی ‌اند. منابع منیزیم شامل جوانه گندم برشته، بادام زمینی، سیب زمینی، اسفناج، شیر، نان سبوس دار و مرغ است. منابع غذایی کلسیم شامل شیر و لبنیات و ماهی است.

میوه‌ها و سبزی ‌ها دارای مقدار کم ‌سدیم هستند و باید به وفور مصرف شوند. در مطالعات مقایسه‌ای میان گیاه‌خواران با افراد غیرگیاه خوار، مشاهده شده است که متوسط فشارخون گیاه خواران کمتر است. یکی از علل این تفاوت را دریافت بیشتر پتاسیم در گیاه خواران دانسته ‌اند.

مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم، منیزیم و کلسیم در بهبود فشار خون بسیار موثر است و مصرف کم مواد غذایی حاوی سدیم و چربی های اشباع موجب کاهش فشار خون خواهد شد.

مرکبات، توت ها و سبزی ‌های دارای برگ سبز، ‌منابع غنی ویتامین C هستند . دریافت کم این ویتامین باعث پرفشاری می شود. مصرف مکمل ویتامین C درافراد دچار پرفشاری و همچنین افراد سالم سبب کاهش فشارخون می ‌شود.

گوشت و مرغ طبخ شده بدون نمک برای افراد دچار پرفشاری توصیه می‌ شود. برای معطرکردن گوشت می ‌توان از سبزی های معطر، ادویه ‌ها و میوه‌ ها استفاده کرد.