پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
نوشداروی شکلاتی
آیا میدانید آنتیاکسیدانها، موادی که از پیر شدن و سرطانیشدن سلولها جلوگیری میکنند، در کدام مواد غذایی بیشتر وجود دارند؟
همیشه اینگونه نیست که غذاهای خوشمزه تر، غذاهای خطرناکتر باشند. در برخی موارد، خوراکیها و نوشیدنیهایی که بهنظر ما چندان مفید نمیآیند یا ارزش غذایی چندانی ندارند تنها بهدلیل وجود انواع کارخانهای و روشهای فراهم آوری غیراصولی به خوراکیهای بیارزش معروف شدهاند.
این مواد غذایی همانهایی هستند که با اندکی توجه در شیوههای عملآوری میتوانند جایگاه اصلی خود را در رژیم غذایی سالم بازیابند و در ذهن شما از خوراکیهای تفننی خطرناک به خوراکیهای سالم تغییر مکان دهند. در زیر نمونههایی از نوشیدنیهای مفید که آنتی اکسیدانهای زیادی دارند و ما معمولا از کنار آنها میگذریم، آورده شدهاند.
اگر پشت پنجره ایستاده اید، به برفی که نرم نرمک همه جا را سفید پوش میکند چشم دوختهاید و درفکر یک نوشیدنی مناسب هستید، نوشیدن یک لیوان شکلات گرم را میشود به شما پیشنهاد کرد.
ازاین شکلات گرم لذت بیشتری خواهید برد وقتی بدانید که این نوشیدنی زمستانی، بسیار سالم است چرا که متخصصان تغذیه دانشگاه کورنل دریافتهاند که میزان آنتیاکسیدانهای موجود درشکلات، دوبرابر بیشتر ازانگورقرمز و ۳ برابر بیشتر از چای سبز است. البته پیش از این هم وجود آنتیاکسیدانها در شکلات به اثبات رسیده بود اما میزان آن درمقایسه با سایر موادحاوی آنتی اکسیدان مثل میوههای رنگی و چای سبز کشف جدیدی است که ژورنال تخصصی غذا وکشاورزی آمریکا در مقالهای به آن پرداخته است.
چانگوای لی، رئیس گروه تحقیق دانشکده علوم و صنایع غذایی دانشگاه کشاورزی نیویورکمیگوید: مزیت این نوشیدنی این است که نسبت به سایرنوشیدنیها، حاوی ترکیبات مفیدی به نام فنوئید فیتوکمیکالها (فلاونوییدها) است که خواص ضدسرطانی بسیار قوی دارند و حتی پس از انجام فرایند در مواد غذایی باقی میمانند.
آنطور که در این مجله آمده، بررسیها نشانگر آن بوده است که در هر وعده شکلات، حدود ۶۱۱ میلیگرم فنولیک اسید و ۵۶۴ میلی گرم اپی کاتچین وجود دارد که هر دو انواعی از فلاونوییدها هستند. درمقایسه با شکلات، انگور قرمز، حاوی ۳۴۰ میلی گرم گالیک اسید و ۱۶۳ میلی گرم اپی کاتچین و یک فنجان چای سبز حاوی۱۶۵ میلی گرم گالیک اسید و ۴۷ میلی گرم اپی کاتچین است.
دکتر لی از این کشف بهعنوان کشفی حیرت انگیز یاد میکند و میگوید: اگر بدون هیچ اطلاعاتی قراربود یکی ازنوشیدنیها را بهعنوان پرآنتی اکسیدانترین برگزینم، قطعا چای سبز را انتخاب میکردم و هرگز به برتری شکلات گرم، پی نمیبردم!
● هرچه تیرهتر بهتر
گذشته از آنتیاکسیدانهای شکلاتی، مایع کمیتا قسمتی قهوهای دیگری هم هست که سرشار از این ماده است. محققان دریافتهاند که آب سیب تیره، ۴ برابر بیشتراز آب سیب شفاف از ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی-عروقی میکاهد.
البته بیشتر مصرفکنندگان، نوشیدن آبمیوه شفاف را ترجیح میدهند چرا که فکر میکنند شفافتر یعنی سالمتر. اما محققان دریافتهاند که آبمیوههای حاوی گوشت میوه (پالپ) مواد مغذی بیشتری داشته، بنابراین در پیشگیری از سرطان و بیماریهای قلبی-عروقی کارآمدترند.
آنها معتقدند که وجود پلیفنولها و آنتیاکسیدانها در آبمیوههای کامل بر خاصیت درمانی آنها میافزاید. دانشمندان با تحقیق بر میزان پلیفنولها در نمونههای مختلف آب سیب دریافتهاند که انواع تیره آن که مقدار زیادی پالپ میوه هم دارد، ۴برابر سایر انواع آب سیب از این ماده مغذی دارا هستند.
این محققان بر اساس مطالعات انجام شده در دانشگاه کشاورزی راکلا در هلند دریافتهاند که روند تولید آبمیوههای شفاف، باعث از بین رفتن مواد ضداکسیدکنندهای موسوم به پروسیانیدینها میشود چرا که درروند شفافسازی، سیبهای آبگیری شده، تحتتأثیر آنزیمهای مختلفی قرار میگیرند، همچنین انجام عمل سانتریفیوژ بر آنها منجر به پاکسازی پالپ میوه از این آبمیوهها میشود.
نویسندگان این مقاله در ژورنال علمی غذا و کشاورزی نیز معتقدند، تفاوت عمدهای که در میزان پروسیانیدینهای آبمیوههای تیره و شفاف وجود دارد، ظرفیت آنتیاکسیدانی آنها را به شدت تحتتأثیر قرار میدهد.
لوسی اد، کارشناس یکی از کارخانههای معتبر تولید آبمیوه، در این زمینه میگوید: آبمیوههای کامل (تیره) علاوه بر طعم بهتر از بافت بینظیری هم برخوردارند و در بیشتر مواقع حسکردن پالپ میوه در دهان، حین نوشیدن آبمیوه برای افراد خوشایند است.
این در حالی است که محققان در سال گذشته دریافتند، مصرف آب میوه و سبزیها بیشتر از ۳ بار در هفته خطرابتلا به آلزایمر را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.محققان کانادایی همچنین دریافتهاند که نوشیدن یک لیوان آب زغالاخته در روز با افزایش ۸ درصدی در میزان کلسترول خوب (HDL) از سکته قلبی پیشگیری میکند.
● آنتی اکسیدانها چگونه عمل میکنند؟
همان طور که از نامشان پیداست، آنتی اکسیدانها ترکیبات یا مواد مغذی در غذاها هستند که قادرند با اثرات مضر اما طبیعی فرآیند فیزیولوژیک اکسیداسیون در بافتها مقابله کنند.
در واقع زمانی که سلولهای بدن ما برای انجام فعالیتهای متابولیک خود (سوخت وساز مواد در بدن) از اکسیژن استفاده میکنند، به شکل طبیعی موادی موسوم به رادیکالهای آزاد ایجاد میشوند که قادر به ایجاد آسیبهای بافتی خواهند بود. آنتی اکسیدانها با خنثی کردن اثرات زیان بخش رادیکالهای آزاد از این آسیبها جلوگیری میکنند. جالب است بدانید که همین روند اکسیداتیو است که باعث میشود روغن فاسد شود، سیبی که پوست آن گرفته شده تغییر رنگ دهد و آهن زنگ بزند.
اکسیدانهای حاصل از فرآیندهای داخل بدن نیز در نتیجه تنفس هوازی نرمال، متابولیسم و التهاب تشکیل میشوند. رادیکالهای آزاد اگزوژن (خارجی) نیز از فاکتورهای محیطی مانند آلودگی، نور خورشید، ورزش شدید، اشعه ایکس، سیگار و الکل ناشی میشوند.
از آنجایی که سامانههای آنتی اکسیدانی بدن ما کامل نیستند، بنابراین با افزایش سن بخشهای سلولی آسیبدیده به واسطه اکسیداسیون در بدن جمع میشوند و به این دلیل است که استفاده از منابع غذایی حاوی مواد آنتی اکسیدان ضروری بهنظر میرسد.در واقع آنتی اکسیدانها، شامل مواد مغذی (ویتامینها و املاح معدنی) و آنزیمها (پروتئینهای موجود در بدن که در واکنشهای شیمیایی نقش کمکی دارند) هستند و در جلوگیری از ایجاد بیماریهایی مانند سرطان، بیماری قلبی، سکته مغزی، آلزایمر، آرتریت روماتوئید و کاتاراکت مؤثرند.
صدف کوه کن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست