دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

۲۹ خرداد ـ ۱۹ ژوئن ـ نتایج مهم نشست تاشكند مرکب از سران چین،روسیه و چهار کشور آسیای میانه


نشست یك روزه تاشكند ( ۱۷ ژوئن ۲۰۰۴ ) كه سران چین ، روسیه ، ازبكستان ، تاجیكستان ، قزاقستان و قرقیزستان در آن حضور داشتند و كرزای رئیس جمهور افغانستان هم به آنان پیوست توجه مفسران …

نشست یك روزه تاشكند ( ۱۷ ژوئن ۲۰۰۴ ) كه سران چین ، روسیه ، ازبكستان ، تاجیكستان ، قزاقستان و قرقیزستان در آن حضور داشتند و كرزای رئیس جمهور افغانستان هم به آنان پیوست توجه مفسران و اصحاب نظر را به خود جلب كرده بود، زیرا كه یك روز پیش از تصویب قانون اساسی اتحادیه اروپا ( در بروكسل ) و ده روز قبل از كنفرانس سران ناتو (در استانبول) برگزار شده بود.

بسیاری از این مفسران كه نظراتشان در رسانه های مربوط منعكس شده بود، این نشست را نسبت به سیاست آمریكا كه می خواهد به استقرار نیروهای خود در ازبكستان و قرقیزستان جنبه دائمی دهد یك واكنش منفی خوانده بودند. آمریكا با استفاده از فرصتی كه رویدادهای ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ به دست داد به بهانه مبارزه با تروریسم در افغانستان، نیرو در ازبكستان و بعدا قرقیزستان مستقر ساخت و تسهیلات نظامی به دست آورد. سران شش كشور مورد بحث كه مبادلات بازرگانی سالانه آنها با یكدیگر به ۲۰ میلیارد دلار می رسد در سال ۱۹۹۶ میان خود یك اتحاد امنیتی به وجود آورده اند كه در آن زمان یك اتحاد « اوراسیا » برابر با اتحادیه اروپا و از همان دست توصیف شده بود. این دولتها در نشست تاشكند تصمیم به ایجاد یك مركز مبارزه با تروریسم گرفتند كه به اظهار مفسران امور بین الملل، گرفتن بهانه از دست آمریكا بود تا نخواهد در ازبكستان باقی بماند. این مركز در تاشكند ازبكستان مستقر خواهد شد. به علاوه، رئیس جمهوری چین وعده داد كه نهصد میلیون دلار كمك، عمدتا به چهار كشور آسیای میانه بدهد ـ كمكی كه در حال حاضر از دست آمریكا بر نمی آید. حضور كرزای كه اخیرا در آمریكا با سران این كشور ملاقات كرده بود برای این بود كه به او اشاره شود كه بدون كمك چین و روسیه و كشورهای منطقه نمی تواند به آرامش دست یابد و آمریكا و ناتو ، از راه دور، قادر به تامین صلح و پیشرفت در افغانستان نخواهند بود.