چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پنج نرم افزار رایگان برای تهیه پشتیبان


پنج نرم افزار رایگان برای تهیه پشتیبان

تهیه پشتیبان از فایل ها و اطلاعاتی که روی کامپیوتر داریم شاید در گذشته اهمیت زیادی نداشت زیرا کاربرد کامپیوتر چندان به زندگی روزمره وابسته نبود اما وضعیت امروز کمی با گذشته متفاوت است هر کدام از ما اطلاعات مهم و فراوانی را در سیستم خود نگهداری می کنیم که از بین رفتن آنها صرف نظر از اینکه می توانید ضررهای اقتصادی به همراه داشته باشد, ممکن است دیگر قابل دستیابی نباشد

تهیه پشتیبان از فایل‌ها و اطلاعاتی که روی کامپیوتر داریم شاید در گذشته اهمیت زیادی نداشت زیرا کاربرد کامپیوتر چندان به زندگی روزمره وابسته نبود اما وضعیت امروز کمی با گذشته متفاوت است. هر کدام از ما اطلاعات مهم و فراوانی را در سیستم خود نگهداری می‌کنیم که از بین رفتن آنها صرف‌نظر از اینکه می‌توانید ضررهای اقتصادی به همراه داشته باشد، ممکن است دیگر قابل دستیابی نباشد. برای جلوگیری از این حوادث می‌توانید از داده‌های روی کامپیوتر نسخه پشتیبان یا بک‌آپ تهیه کنید. با این کار زمانی که دسترسی به فایل‌های قبلی به هر دلیلی ممکن نبود از این پشتیبان‌ها استفاده می‌شود. برنامه‌های مختلفی برای تهیه بک‌آپ وجود دارند که امکانات متفاوتی را در اختیار شما قرار می‌دهند و در ادامه با پنج نرم‌افزار کاربردی و رایگان آشنا خواهید شد. قبل از آن بهتر است نکاتی را در مورد تهیه پشتیبان‌ها بدانید.

مورد اول بحث زمان تهیه نسخه پشتیبان است. به‌طور معمول بهترین روش این است که بعد از نصب ویندوز از آن یک پشتیبان داشته باشید و زمانی که نصب برنامه‌ها تمام شد و ابزارهای مورد نیاز را تکمیل کردید یک پشتیبان دیگر تهیه کنید. بعد از این مرحله تهیه بک‌آپ به صورت دوره‌ای توصیه می‌شود که مدت این دوره‌ها نیز وابسته به کار و داده‌های شما است. دوره‌ها می‌توانند روزانه باشند یا ماهانه و یا فصلی. گاهی نیز حجم کار به قدری حساس و مهم است که بک‌آپ ساعتی از اطلاعات باید گرفت. توجه داشته باشید که با تهیه پشتیبان، داده‌ها در آن نقطه از زمان اضافه می‌شوند و تغییرات و اطلاعاتی که بعدا اضافه می‌شوند در آن نسخه وجود نخواهند داشت.

مورد بعدی نوع بک‌آپ است. متاسفانه یا خوشبختانه سیستم‌عامل و نرم‌افزار در ایران قیمتی ندارد بنابراین تهیه پشتیبان از آنها فقط زحمت نصب را کم می‌کند ولی داده‌ها و اطلاعات مهم هستند. هر کدام از برنامه‌های تهیه پشتیبان گزینه‌های مختلفی را در اختیار کاربر قرار می‌دهند به عنوان مثال می‌توانید فقط بخش اسناد یا فقط تنظیمات انجام شده در ویندوز را انتخاب کنید. در عین حال این امکان هم وجود دارد که فقط یک پوشه را برای نسخه پشتیبان علامت بزنید یا یک درایو و حتی کل هارددیسک را انتخاب کنید. مورد آخر اینکه حفاظت از پشتیبان‌ها گاهی اوقات از خود اطلاعات ضروری‌تر است زیرا آنها تضمینی برای حفظ داده‌ها هستند. بنابراین درایوی را که برای ذخیره اطلاعات انتخاب می‌کنید نباید با داده‌هایی که قرار است پشتیبانی شوند در یک جا باشند. یکی از بهترین حالت‌ها خروج پشتیبان از کامپیوتر است که می‌‌تواند روی هارد بیرونی قرار بگیرد یا روی دیسک ذخیره شود.

● Comodo Backup

نرم‌افزار کومودو ظاهر ساده‌ای دارد به همین دلیل اگرد تا کنون با عملیات تهیه پشتیبان کار نکرده‌اید می‌توان این برنامه را برای شروع پیشنهاد کرد. با وجود ظاهر ساده این نرم‌افزار امکانات مناسبی را پیشنهاد می‌کند. این برنامه می‌تواند خروجی پشتیبان را روی دیسک ذخیزه کند یا آن را به فلش یا هارد بیرونی ارسال کند. این امکان نیز وجود دارد که داده‌ها را به فضای اختصاص داده شده روی اینترنت بفرستید. یکی دیگر از قابلیت‌های این نرم‌افزار تهیه پشتیبان به صورت زمان‌بندی و در دوره‌های مشخص شده است.

● FBackup

این برنامه یکی از بهترین‌های موجود در تهیه نسخه پشتیبان است زیرا علاوه بر انجام این کار می‌تواند از نظر امنیتی نیز از آن حفاظت کند. توسط این برنامه خواهید توانست روی پشتیان‌ها رمز عبور قرار دهید و یا آنها را به صورت کامل رمزگذاری (انکریپت) کنید. فشرده‌سازی اطلاعات نیز یکی دیگر از قابلیت‌های این نرم‌افزار است ضمن اینکه امکان تهیه پشتیبان به صورت زمان‌بندی شده و خودکار وجود دارد. در نتیجه کافی است یک‌بار آن را برنامه‌ریزی کنید و بعد از آن کلیه فرآیند به صورت خودکار انجام می‌شود.

● GFI Backup

راهنمای مسیر گام‌به‌گام در این برنامه یکی از ویژگی‌های آن است که تهیه پشتیبان را ساده می‌کند. توسط این نرم‌افزار می‌توانید قسمت‌های مختلفی را برای بک‌آپ انتخاب کنید که بخش‌هایی همچون بخش تصاویر در داکیومنت، تنظیمات مربوط به اینترنت و یا ایمیل‌هایی که توسط آوت‌لوک دانلود شده‌اند را شامل می‌شود. البته موارد دیگر همچون انتخاب کل اطلاعات یک پارتیشن یا زمان‌بندی نیز در GFI Backup وجود دارند.

● Cobian Backup

این برنامه ابزاری کوچک و کم‌حجم برای تهیه پشتیبان است با این حال تمام امکانات ضروری را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. می‌توانید این تنظیمات را برای ایجاد نسخه پشتیبان در زمان‌های مشخص روزانه، هفتگی یا ماهانه تنظیم و بعد از آن هم قسمت‌هایی را که باید پشتیبانی شوند انتخاب کنید. خروجی می‌تواند روی یک درایو دیگر باشد و یا قسمتی در شبکه را به عنوان مقصد اعلام کنید.

● Cucku Backup

این نرم‌افزار قابلیت‌های زیادی را در خود جای داده است و شاید همین عامل باعث شده تا ظاهر آن کمی پیچیده باشد. قابلیت‌های عادی یک برنامه تهیه پشتیبان مانند بک‌آپ از قسمت‌های مختلف و تنظیم یک برنامه زمانی برای عملکرد خودکار برنامه همگی در این نرم‌افزار هم دیده می‌شوند، با این حال برخی امکانات آن منحصر به فرد هستند مثلا اگر دارای حساب در سایت اسکایپ باشید می‌توانید نسخه پشتیبان را روی کامپیوتر دوستان خود قرار دهید.

بابک نقاش