چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

ســـلام من دنیا آمـدم


ســـلام من دنیا آمـدم

با آمدن نوزاد به خانه, خانه سرشار از هیجان می شود و تجربه جدیدی پیش روی والدین قرار می گیرد زیرا تغییر بزرگی در زندگی زناشویی اتفاق می افتد

با آمدن نوزاد به خانه، خانه سرشار از هیجان می‌شود و تجربه جدیدی پیش روی والدین قرار می‌گیرد زیرا تغییر بزرگی در زندگی زناشویی اتفاق می‌افتد. نیازهای یک نوزاد تازه ممکن است حفظ روابط اجتماعی فعال را دشوار کند اما سلامت نوزاد بیش از هر چیز دیگری ذهن پدر و مادر کم‌تجربه را به‌خود مشغول می‌کند. در این میان هر آشنایی هم می‌خواهد آن‌ها را راهنمایی کند و این مسئله اضطراب والدین را بیشتر خواهد کرد.

نوزاد سالم بعد از ۲ روز از بیمارستان مرخص می‌شود و پدر و مادر تازه با سوال‌های زیاد وارد خانه می‌شوند. جدا از این‌که چقدر برای این واقعه پراهمیت آماده شده‌اید، پرسش‌های زیادی درباره نوزاد تازه متولد شده شما را محاصره می‌کند. مطمئن باشید اگر پاسخ این سوال‌ها را بدانید زمانی که با مشکلی مواجه می‌شوید، می‌توانید از پس‌ آن بربیایید و اقدام درست را انجام دهید.

● چطور می‌توانم کودکم را از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) حفظ کنم؟

سندرم مرگ ناگهانی نوزاد عارضه‌ای اسرارآمیز است که باعث مرگ ناگهانی و توجیه‌ناپذیر نوزادان در خواب می‌شود. کارشناسان می‌گویند، بهترین راه برای حفظ نوزاد از SIDS این است که همواره او را به پشت بخوابانید. با آغاز طرح «خواب به پشت» از سوی آکادمی اطفال آمریکا، میزان مرگ‌ومیر SIDS به‌طور قابل توجهی کاهش یافته است. از پزشک خود درباره گام‌های دیگری که خطرات مورد تهدید نوزاد را کاهش می‌دهد، سوال کنید. همچنین تحقیقات بیشتر نشان داده، شیر مادر تا حد زیادی از رشد عفونت‌های جزئی در بدن کودکان کم سن و سال پیشگیری می‌کند که یکی از عوامل بروز مرگ ناگهانی در بین کودکان هستند. احتمال ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزادان در بچه‌هایی که از شیر مادر تغذیه کرده‌اند، بین ۶۰ تا ۷۰ درصد از نوزادان دیگر کمتر است.

● آیا از فرزندم خوشم خواهد آمد؟

نخستین روزهای تولد نوزاد یک جو مبهم عاطفی برای مادر به‌وجود می‌آورد که همین حالات به مرور سرچشمه مهر و محبت مادر می‌شود. بسیاری از والدین نگران هستند که در نگاه اول آیا می‌توانند عاشق فرزندشان شوند یا خیر؟ هنگامی که او را در آغوش می‌گیرید، سعی کنید صبور باشید. به‌طور حتم اوایل اصلا آسان نیست و شما برای شناخت یکدیگر به زمان نیاز دارید. بد نیست با پزشک خود در مورد آنچه انتظار دارید، صحبت کنید. تلاقی نگاه‌های مادر و کودک، در تقویت این علاقه بسیار تاثیرگذار است. غریزه مادری بی‌درنگ پس از تولد طفل برانگیخته نمی‌شود. تا چند سال پیش پس از زایمان نوزاد را کنار مادر نمی‌گذاشتند و این ارتباط نادیده گرفته می‌شد که همین امر می‌توانست مانعی در ایجاد رابطه مطلوب باشد اما در حال حاضر این ‌طور نیست و نوزاد از همان لحظات اول تولد کنار مادر است.

● چگونه باید مراقب افتادن بند ناف نوزاد و زمان ختنه او باشم؟

پزشک جزئیات دقیقی از افتادن بند ناف و زمان ختنه نوزاد را به شما ارائه می‌دهد.

مهم‌ترین مسئله در نگهداری بند ناف قبل از افتادن آن، جلوگیری از عفونت است. بند ناف را باید خشک و تمیز نگه داشت. هنگام تعویض پوشک لبه بالای آن را باید زیر بند ناف تا کرد تا بند ناف در معرض هوا قرار داشته باشد و با ادرار تماس پیدا نکند. زمانی‌که بند ناف می‌افتد ممکن است پوشک کمی خونی شود که طبیعی است. از حمام کردن نوزاد در وان تا قبل از افتادن بند ناف هم باید خودداری کرد. پزشک شما نیز می‌تواند در مورد آنچه موجب عفونت می‌شود، هشدار دهد.

بیشتر پزشکان بهترین زمان برای این ختنه کردن را بین یک تا ۳ ماهگی می‌دانند؛ زیرا کودک، مرحله نوزادی را طی کرده، رشد آلت تا حدودی صورت گرفته و از طرفی کودک هنوز به سنی نرسیده که این عمل موجب ایجاد خاطرات بد در ذهن او شود و عواقب روانی به همراه داشته باشد. توصیه پزشک معمولا این است که این عمل حتما قبل از ۲ سالگی انجام شود تا به بیهوشی نیازی نباشد و عمل با بی‌حسی صورت گیرد و احتمال خونریزی کاهش یابد.

● نخستین معاینه پزشکی نوزاد چه موقع است؟

بیشتر پزشکان برای نخستین بار برنامه معاینه پزشکی را در ۲ هفتگی انجام می‌دهند، به‌خصوص برای بچه اول. در این ملاقات در مورد واکسن‌ها و غربالگری و آزمایش‌های اولیه نوزاد سوال کنید. تمام نوزادان تازه متولد شده، نیاز به بررسی خواهند داشت و آغاز روال واکسن در ۲‌ماهگی است. متخصص اطفال دستور انجام یکسری آزمایش‌های استاندارد خون و آزمایش‌های بررسی وضعیت نوزاد را می‌دهد. آزمایش‌های بررسی‌کننده خاص مورد نیاز از هر شهر به شهر دیگر متفاوت است ولی اغلب شامل آزمایش‌هایی برای بیماری تیروئید، PKU (بیماری‌ای که فرد مبتلا در فعل و انفعال برخی از اسیدهای آمینه دچار مشکل است) و سایر اختلالات توارثی متابولیک می‌شود. نتایج این آزمایش‌ها احتمالا در همان نخستین معاینه پزشکی بعد از بردن نوزاد به مطب به دست می‌آید. متخصص اطفال در نخستین معاینه نوزاد در مطب نتایج را برای شما شرح می‌دهد.

● کودک من چقدر خواهد خوابید و چطور بفهمم او بیش از حد خوابیده است؟

نوزاد طی روزهای اول تولد، خواب زیادی دارد. نوزادان معمولا ۱۵ تا ۱۸ ساعت در روز می‌خوابند اما فقط در یک دوره کوتاه ۲ تا ۴ هفته‌ای. نوزادان نارس بیشتر می‌خوابند و نوزادانی که قولنج می‌کنند کمتر. از آنجا که نوزادان هنوز ساعت زیستی داخلی ندارند، الگوهای خواب‌شان با چرخه روز و شب هماهنگ نیست. در حقیقت آن‌ها اصلا از الگوی خواب خاصی پیروی نمی‌کنند. پزشک به شما می‌گوید که چه میزان خواب طبیعی است و آیا باید برای شیر دادن او را از خواب بیدار کرد یا نه.

● هر چند وقت یک بار نوزاد من می‌تواند به حمام برود؟

نظافت درست مانند خواب و غذا خوردن نوزاد، در لیست فعالیت‌ها وجود دارد. پزشک شما می‌تواند بگوید مراقب چه مشکلاتی باشید. بهتر است دمای محیطی که استحمام نوزاد در آن انجام می‌شود ۲۵‌درجه سانتی‌گراد بوده و از آب ۳۷ تا ۳۸ درجه سانتی‌گراد استفاده شود.

● هر چند وقت یک بار باید نوزادم را استحمام کنم؟

از پزشک خود در مورد زمان نخستین حمام و حدود بهداشت اولیه کودک سوال کنید. افراط نکنید چون نوزادان تازه متولد شده فرصت زیادی برای کثیف کردن خود ندارند و استحمام بیش از حد می‌تواند برای پوست ظریف آن‌ها تحریک‌کننده باشد. معمولا ۲ یا حداکثر ۳ بار حمام در هفته برای نوزاد کافی است. بنابراین از شست‌و‌شوی روزانه نوزاد خودداری کنید. از حمام کردن نوزاد در وان تا قبل از افتادن بند ناف خودداری کنید.

● چگونه می‌توانم بگویم که نوزاد من زردی دارد؟

بسیاری از نوزادان تازه متولد شده به‌دلیل رشد ناکامل کبد، زردی خفیف دارند. از پزشک خود در مورد زردی و سایر شرایط بهداشتی نوزاد سوال کنید. برخی نوزادان در هفته اول پس از تولد (بین روز دوم تا پنجم‌) زرد می‌شوند و زردی آن‌ها تا روز هفتم ادامه یافته و سپس کاهش می‌یابد. این نوع زردی طبیعی است اما باید توسط پزشک یا کارکنان بهداشتی معاینه شود. زردی ممکن است فقط در چشم نوزاد باشد یا در مخاط و پوست نیز مشاهده شود. نکته مهم در ارتباط با زردی نوزاد این است که در این دوران از دادن هر نوع ماده غذایی غیراز شیرمادر ( مانند آب قند، ترنجبین و شیرخشک ) خودداری کنید.

● چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟

دیدن برخی علائم، نشانه‌ها یا رفتارها، مجوز تماس یا مراجعه به دکتر است. به‌طور کلی اگر در مورد هر جنبه از سلامت کودک خود نگرانید، بهتر است با پزشک اطفال تماس بگیرید. پزشک متخصص اطفال ترس شما را درک می‌کند. حواس‌تان باشد موارد مهم را نادیده نگیرید.