یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
حذف صفحه کلید و موس از صفحه روزگار
صفحه کلید اصلیترین وسیله وارد کردن اطلاعات به دستگاههای الکترونیکی از جمله کامپیوتر و تلفن همراه است. این المان تنها المانی است که از زمان ساخته شدن PC تا به امروز (یعنی حدود ۳۰ سال) ساختار ثابت خود را حفظ نموده است.
از آنجایی که صفحه کلید جای زیادی میگیرد و همچنین برای تازهکارها کمی گیج کننده است، تلاشهای زیادی شده تا یک وسیله ورود اطلاعات دیگر که به کارآیی صفحه کلید باشد ساخته شود که البته این تلاش هنوز به صورت عملیاتی به جایی نرسیده است. بعضی شرکتها مانند OCZ در این راه گامهای مهمی برداشتهاند ولی هنوز تا جایگزینی کامل تکنولوژیهای ابداعی آنها با صفحه کلید زمان بسیاری فاصله است.
OCZ سال گذشته یک کنسول بازی عرضه کرد که در آن با اتصال یک سری از سنسورها به سر کاربر، کاربر میتوانست تنها با فکر کردن به نحوه بازی آن را انجام دهد. به نظر من صفحه کلید به شکل سنتی آن به هیچوجه برازنده قرن ۲۱ نیست. منظور از شکل سنتی این وسیله همان صفحه کلیدهای بزرگی هستند که باید همواره برای پیدا کردن جا روی میز کار برای آنها به زحمت افتاد. صفحه کلید چیزی جز یک رابط نیست که با جابجایی نشانگر و وارد کردن یک سری دستور، کارهایی را در کامپیوتر برای شما به انجام میرساند.
توجه داشته باشید که در اینجا تنها عملکرد کنترلی صفحه کلید و نه عملکرد تایپ آن را مدنظر دارم. برای موس هم اوضاع به همین منوال است، شما باید آن را حرکت دهید تا یک نشانگر روی مانیتور حرکت کند. خوب چرا اساساً شرکتها وجه کنترلی این دو وسیله را حذف نمیکنند؟ چرا برای حرکت نشانگر روی مانیتور حتماً باید از یک وسیله رابط به نام موس استفاده کرد؟! این نحوه کنترل به دهه ۸۰ قرن گذشته باز میگردد و امروزه نیاز به تجدید نظر کلی در این رابطه وجود دارد.
حتماً از خود میپرسید که با حذف صفحه کلید و موس چگونه میتوان کامپیوتر را کنترل کرد. در حال حاضر شرکتهای زیادی روی این ایده کار میکنند چرا که آنها نیز متوجه شدهاند دوران صفحه کلید و موس باید به پایان رسیده و رابطهای کاربری سادهترین جای آنها را بگیرند. در حال حاضر شرکت کامپیوترهای تمام لمسی هر روز بیشتر از روز قبل به بلوغ لازم برای عرضه گسترده به بازار میرسند. البته اولین قدم در این زمینه باید توسط شرکتهای نرمافزاری و سپس شرکتهای سختافزاری برداشته شود.
به همین منظور هم مایکروسافت اولین شرکتی بود که به عنوان بزرگترین شرکت نرمافزاری دنیا ۳ سال قبل تصمیم خود را در رابطه با ساخت سیستمعامل تمام لمسی خود را آشکار کرد. این سیستمعامل جدید برای دستگاهی با نام Microsoft Surface تهیه شده که کلیه عملکردهای آن تنها با انگشتان دست انجام میگیرد. علاوه بر این مایکروسافت روی تمام سیستمعاملهای خود از نسخه XP به بعد یک نسخه Tablet PC هم عرضه کرده که آن بدون نیاز به صفحه کلید و موس، تنها با یک قلم امکان کنترل کامپیوتر را فراهم میآورد.
درواقع مایکروسافت تلاش کرده به این وسیله کلیه رابطهای بین کاربر و کامپیوتر را کم کند و به این وسیله کنترل کامپیوترها را راحتتر نماید. همگام با این اقدامات شرکت مایکروسافت شرکتهای سختافزاری نظیر HP اقدام به عرضه کامپیوترهای رومیزی تمام لمسی نموده است. این کامپیوترها از یک صفحه لمسی بزرگ برخوردار هستند که برای انتخاب یک گزینه فقط باید انگشت خود را روی آن قرار دهید و دیگر به رابط موس نیازی نیست.
جالب است بدانید که حدود ۳ ماه است این دستگاه وارد ایران هم شده که به دلیل قیمت نجومی آن کسی حتی به سمت آن هم نمیرود! امروزه صفحات نمایش کامپیوترها به قدری پیشرفت کردهاند که بودن نیاز به صفحه کلید و موس بتوان آنها را کنترل کرد. به عنوان نمونه به تلفنهای همراه لمسی توجه کنید که به بازار عرضه میشوند. این تلفنهای همراه علیرغم برخوردار بودن از رابط کاربری جدیدتر و کارآتر هر روز از قیمت آنها بیشتر کاسته میشود. این روندی است که به زودی روی کامپیوترهای شخصی هم شاهد آن خواهیم بود.
مانیتورهای مقاومتی و خازنی هر روز نسبت به روز گذشته پیشرفتهتر و کارآتر میشوند. مانیتورهای مقاومتی به شما امکان میدهد با فشار کوتاهی به مانیتور دستور خود را وارد کنید و همچنین قابلیت تشخیص دست خط را هم در اختیار شما قرار میدهد. مانیتورهای خازنی نیاز به هیچ فشاری ندارند و تنها با لمس مانیتور توسط انگشت فرمان شما را دریافت میکنند ولی در عوض از قابلیت تشخیص دست خط بیبهره هستند چون تنها با انگشتان دست باید با آنها کار کرد.
علاوه بر این دو تکنولوژی که هر روز کاملتر میشوند تکنولوژی ساخت OLED هم با نازکتر کردن مانیتورها به نوع دیگری در کارآمد کردن این رابط جدید کاربری نقش ایفا میکند. برای کارهای کنترلی به وسیله این تکنولوژیها میتوان صفحه کلید و موس را از کامپیوتر حذف کرد ولی برای مواردی همچون تایپ شما همچنان به صفحه کلید نیاز دارید. برای آنها چه میشود کرد؟ نوکیا برای این مورد نیز راهحلی در اختیار کاربران گذاشته است.
این شرکت در گوشی ۵۸۰۰ خود صفحه کلیدی مجازی را در گوشی تعبیه کرده که به اندازه کل مانیتور بزرگ است و سادهتر از صفحه کلیدهای عادی میتوان با آن تنها با لمس انگشتان روی مانتیور تایپ کرد. این تکنولوژیها همگی دست به دست هم دادهاند تا به زودی صفحه کلید و موس را از پهنه روزگار حذف کنند. به امید آن روز . . .!
محمدامین ناهید
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست