چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
کریس آنجل تحت لیسانس علی بابا
این آدرس برایتان آشنا نیست؟ تهران، میدان شاهپور، ایستگاه فرهنگ! تا امروز اسم معجون به گوشتان خورده است؟ اسم علی بابا چطور؟ علی بابا! بله، صحبت از معجون علیباباست، یکی از قدیمیترین و منحصربهفردترین معجونفروشیهای تهران یا بهتر بگوییم طهرون.
در خیابان وحدت اسلامی( شاهپور) فعلی از هرکسی بپرسی معجونی علیبابا، صاف میبردت پیش آقای امینی. معجونفروشی که چند سالی است به ویتامینه علیبابا تغییر نام داده اما هنوز هم میان مردم به معجون علیبابا مشهور است.
● ویژگی؛ ژانگولر ـ معجون
قاب عکس جهان پهلوان تختی، چرتکه کوچک مغازه و شمشیرهای تزئینی ذوالفقار تو را به تهران قدیم میبرد. زمانی که حاج احمد رئوفی در سال ۶۳ باستانیکار قدیمی تهرانی تصمیم میگیرد، مغازه آبمیوه فروشی کوچکی در نزدیکی باشگاه پولاد باز کند. تا اینکه در سال ۷۸ آقای حسن امینی به همراه پسرانش مدیریت مغازه را بر عهده میگیرند و در نهایت هم علیبابای میدان شاهپور میشود شهره پایتخت. پایتختنشینها به آن افتخار میکنند و شهرستانیها برای تجربه کردنش کیلومترها میکوبند تا مزهاش را امتحان کنند اما آیا فقط خوشمزه و مخصوص بودن معجونهای علیباباست که باعث شهرتش شده است؟ اگر اینطور فکر میکنید باید بگویم که حتما یک شب به خصوص شبهای پنجشنبه و جمعه سری به معجون علیبابا بزنید و از هنر آکروباتیک معجون درستکردن و معجون ریختن داخل ظرفها دیدن کنید! باورتان نمیشود. یک جستوجوی ساده در اینترنت و تایپ واژه معجون علیبابا شما را با تصویرهایی از هنرنمایی معجونسازی زبردست مثل ریختن معجون درون پارچ با ۲ متر ارتفاع یا ریختن با زاویه درون لیوانهای کوچک و... روبهرو خواهد کرد.
● از همه رنگ، از همه مزه از همه مدل!
به این ترکیبات نگاه کنید: شیر، بستنی زعفرانی، بستنی وانیلی، شیر خرما، قهوه، کاکائو، دارچین، اسانس موز، انجیر، پودر نارگیل، مغز گردوی آسیاب شده، کنجد، مغز پسته آسیاب شده، گلاب، زرده تخممرغ، خامه و کمپوت آناناس. جز آب دهان قورت دادن کار دیگری هم میتوان کرد؟ در حال حاضر و بدون توجه به نوسانات بازار دلار برای هر لیوان معجون ۲۵۰۰ تومانی گاهی ترافیک خیابان مختل میشود اما همه میدانند چه خبر است و به روی خودشان نمیآورند و چه بسا ماشینشان را دوبله و سوبله پارک میکنند تا یک لیوان معجون به بدن بزنند. «علیبابا» که مثل هر شغل یا محصولی مشابههایی پیدا کرد و از بالای شهر تا آن پایین پایینها مشتری دارد؛ از پیر و جوان تا دختر و پسر. چه در زمان مرحوم حسن امینی بزرگ و چه در زمان حال و امینیهای کوچکتر؛ با سابقهای نزدیک به ۳۰ سال.
آقای امینی علت شلوغی مغازهاش را فقط حرکات آکروباتیک نمیداند او میگوید: «ما ایرانیها هنر دوست هستیم و معتقدیم هنر نزد ایرانیان است و بس. در این شغل هم شاید نتوانم به آن شکل که میخواهم هنری داشته باشم اما همین حرکات هم در نوع خود هنر به حساب میآید. توریستهایی که به ایران میآیند معمولا از کار من استقبال میکنند. حرکاتی که شاید در هیچ کجای دنیا وجود نداشته باشد. خودم هم به چند کشور سفر کردم و هرگز چنین حرکاتی را ندیدم. البته در ترکیه با بستنی این کار را میکنند و نباید فراموش کنیم که خیلیها به خاطر قدیمی بودن این مغازه و محله از طرفدارهای ما به حساب میآیند. به هر حال آنها از علیبابا خاطره دارند و همه آنها آن را میشناسند. کافی است در فرودگاه مهرآباد یا امامخمینی بگویی معجون علیبابا. یک مسئله دیگر که باعث معروف شدن مغازه ما شده استفاده از مواد خوب است البته در کنار حرکات نمایشی من. دیدن این حرکات برای مردم ما تفریح محسوب میشود. آن هم برای ما ایرانیها که خوردن یکی از بزرگترین تفریحات است. مردم به مغازه ما میآیند تا هم یک چیزی بخورند و هم تفریح میکنند.»
● وقتی علیبابا مشهور شد!
وقتی از روحالله امینی میپرسم، چطور شد که رفتی سراغ این کار میگوید: «قبلها در یک صنف دیگر بودم. برادر و پدرم این مکان را در سال ۷۴ خریداری کردند. من هم وقتی از خدمت برگشتم وارد این شغل شدم و در عرض ۳ماه توانستم یاد بگیرم و حرکات آکروبات را انجام بدهم، البته در این سالها از تلویزیون و شبکههای خارجی آمدند و کارم را پخش کردند همین کار باعث شد تا مردم بیشتر استقبال کنند.»جو مغازه مثل همیشه است. پارچها کنار یکدیگر قرار داده شده و یکی از کارگرهای فرز، مثل قرقی مواد را نوبتی داخل میکسرها میریزد. این شیوه علیباباست. برای دریافت یک لیوان معجون حتما باید مراحل آمادهسازی را به چشم ببینید. وقتی مواد مخلوط میشوند و بعد تخممرغ به آنها اضافه میشود و دست آخر نوبت هدفگیری است. از پارچ به داخل لیوان! مشتریهای قدیمی با صدای بلند دست مریزاد میگویند. نوبت به پر کردن لیوانهای کوچک و بزرگ که میرسد اوستاکار لیوانها را با حرکات نمایشی و آکروباتیک از فاصلههای دور و نزدیک پر میکند. معجون که به طرف سقف مغازه پرتاب میشود و دوباره در دستهای او جا خوش میکند... در پاسخ به اینکه این حرکات را از کجا یاد گرفتی با لبخندی میگوید: «از همین مغازه یاد گرفتم. کسانی که قبلا بودند این حرکات را ابداع کردند من یکسری حرکات جدید به آن اضافه کردم. مثلا قبلا فقط ۷نوع ماده را معجون میکردند ولی من حالا به ۲۳ نوع آن را رساندم مثل پسته، شیر، نارگیل و...»
● جوش نزن!
یکی از نکات جالب در مورد این ایستگاه ویتامینسازی، وجود سایتی به آدرس www.alibabajon.com است. اطلاعات و عکسهای مختلفی از این معجونفروشی روی این سایت قرار دارد. جالبتر اینکه برای طرفداران معجون علیبابا در شبکههای اجتماعی سایت هم قرار داده شده. اگر قصد پیادهروی دارید و میخواهید پیاده معجون علیبابا را بیابید از اول خیابان ابوسعید تا میدان شاهپور حتما به چند معجونفروشی برخورد خواهید کرد که نشانههایی از اسم علیبابا را با خود دارند. بهتر است آگاه باشید و فریب نخورید که معجون علیبابا هیچ شعبه دیگری ندارد و این نکته را درون و بیرون مغازه گوشزد کرده است. در حین سفارش معجونها یادتان باشد که از کلوچههای کوچکی که در مغازه وجود دارد هم امتحان کنید البته بعد از خوردن معجون و کیکها جوشهای صورتتان به صورت خود جوشی بیرون خواهند زد تا نفسی تازه کنند. اینها را به روحالله امینی میگویم، میخندد و اینطور صحبت کردنش را شروع میکند: «۳۴ ساله هستم و حدود ۱۵ سال است که در این مغازه مشغول به کارم.» مشتریها علیبابا صدایش میکنند. علیبابا معجون را از راه دور از پارچی به پارچ دیگر میریزد و این کار را آنقدر تند و سریع انجام میدهد که دلت هری میریزد که مبادا معجون روی زمین و هوا پخش شود!
● مخترع شیرپسته!
آقای امینی از شهرت فرامنطقهای خود راضی است و میگوید: «عمده مشتریهای ما از بالای شهر تهران هستند. آنها میآیند که یک شب را با خانوادهشان خوش باشند. از شهرستانها هم مشتری دارم بهخصوص اصفهان و شیراز. فکر میکنم ۹۵درصد مشتریهای ما ثابت باشند. همه به اسم کوچک من را صدا میزنند. علیبابا تبدیل شده است به یک پاتوق برای جوانترها.»علیبابا در مورد ابداعاتش اینطور توضیح میدهد: «بعد از اینکه شیر موز توسط وزارت بهداشت ممنوع شد، شیر نارگیل را ابداع کردم که خیلی پرطرفدار نبود. بعد دنبال این رفتم که انقلابی در عرصه ویتامینه و شیرنارگیل به پا کنم. آمدم شیرپسته را ابداع کردم. خدا شاهد است که بعد از یک هفته همه آبمیوهفروشیهای تهران شیرپسته را به منوهای خود اضافه کردند. جدیدا هم شیر فندق را به منو اضافه کردم و فکر میکنم آخرین ابداع من باشد.» در حال حاضر علیبابا ۴ خوراکی بیشتر به مشتریهای ارائه نمیدهد؛ ویتامینه، شیرپسته، شیرفندق و شیرنارگیل.
● در خانه انجام ندهید
او با تواضع میگوید: «برای نخستین بار فردی به اسم آقای بهشتی این حرکات را ابداع کرد و بعد آقای رئوفی آن را ادامه داد البته این حرکات اصلا به این شکل امروزی که من به نمایش درمیآورم نبود. به هر حال من هم جوانتر بودم و هم والیبالیست، ورزش باستانی هم کار میکردم، به همین دلیل حرکات متنوعتر و هیجانیتر شد. ما هر شب این برنامه را اجرا میکنیم همه ۳۶۵ روز سال بدون تعطیلی.»
او به ما یادآوری میکند تمرینهای مکرر باعث شده دستش در این کار راه بیفتد و تاکید دارد که مبادا ما این کار را انجام بدهیم:
«گاهی برایم پیش آمده است که معجون از دستم بریزد روی زمین و تعدادی از مردم با خنده و شوخی گفتهاند که چشم ما شور بوده! البته فقط یکی، ۲ بار این اتفاق برایم پیش آمده است.» پس فقط به دیدن این حرکات محیرالعقول بسنده کنید.
به قول خارجیها:
Dont try this at home
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست