سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

خطرکاران


خطرکاران

لیست سیاه خطرناک ترین شغل های جهان

بعضی از مشاغل هر روز باعث مشکلاتی برای صاحبانشان می‌شوند و یا حتی به آن‌ها صدمه می‌زنند، ولی صاحبان این نوع مشاغل دوباره مجبورند فردا صبح در محل کار خود حاضر باشند. خیلی‌ها این واقعیت را درباره شغل‏شان می‌دانند ولی حاضر نیستند حرفه‌‌شان را عوض کنند. چون فکر می‌کنند توانایی یاد گرفتن مهارت جدید را ندارند و یا این‌که دوباره از صفر شروع کردن برایشان دشوار است. اما همیشه در میان شغل‌ها، مشاغلی هستند که علاوه بر سختی، خطراتی را هم با خود به همراه دارند و بیش از سایر مشاغل باعث آسیب‌های جسمی یا روحی می‌شوند. طبقه بندی‌های کارشناسان در رده بندی مشاغل سخت کمی متفاوت است اما با این حال لیستی از مشاغل سیاه، که به نوعی بیش از شغل‌های دیگر موجب آسیب می‌شوند به عنوان شغل‌های خطرناک نام‌گذاری شده است.

● زندگی روی خط آتش

خیلی‌ها فکر می‌کنند کار آتش‌نشانان خاموش کردن آتش است، ولی اگر یکی از نزدیکان شما این شغل را داشته باشد حتما به شما خواهد گفت که گاهی از درد رنج می‌برد. آتش‌نشانان به‌خاطر حرفه‌شان با حرارت زیاد آتش سر و کار دارند و ممکن است در ماموریت‌هایشان دچار سوختگی هم بشوند. درد جسمی در شغل آتش‌نشانی به همین جا ختم نمی‌شود. وقتی یک آتش‌نشان شیلنگ آب بزرگی را که آب با فشار از آن خارج می‌شود در دست می‌گیرد و به جنگ شعله‌های آتش می‌رود، فشار زیادی بر عضلات کمر و بازوانش وارد می‌شود. اغلب آتش‌نشانان باید از نردبان‌های بلند بالا بروند و همراه خود فردی را که در میان شعله‌های آتش گیر افتاده است را بر دوش خود حمل کنند و پایین بیاورند.

در این میان اگر از ارتفاع زیاد سقوط کنند و آسیب جدی ببینند، باید از شغل خود انصراف بدهند و بازنشسته شوند البته اگر از این سانحه جان سالم بدر ببرند. از سوی دیگر شیفت‌های آتش‌نشانان بسیار طولانی است و مجبورند در تمام طول شب و گاهی دو روز پشت سر هم در ایستگاه‌های آتش‌نشانی بخوابند که تشک‌های نامناسب و تخت‌خواب‌های غیراستاندارد در استراحتگاه‌ آن‌ها باعث بروز کمردرد خواهد شد. با این حال، آتش‌نشانان مردانی قوی و با اراده هستند که بدن‌شان را برای انجام هر کاری، در هر زمانی که به آن‌ها ماموریت داده می‌شود، آماده می‌کنند.

● خنثی کنندگان مین

تا به امروز تشخیص دستی و بدون استفاده از ربات و ماشین بهترین روش کشف مین است، زیرا اگر بخواهیم خوش‌بین باشیم ربات‌ها ۸۰ درصد مین‌ها را کشف می‌کنند و این درحالی است که انسان‌ها تا۶/۹۹ درصد را کشف می‌کنند.

● سیم کش‌های هوایی

ممکن است اولین‌بار که این آدم‌ها را بالای سیم‌ها ببینید به چشم‌های خودتان شک کنید در حالی که واقعا این شغل مخاطره‌آمیز وجود دارد. این آدم‌ها که تعداد آن‌ها بسیار کم است، فوق‌العاده در کارشان تخصص دارند.

● کارگران خطوط برق فشار قوی

علاوه بر بالا رفتن از سطح زمین، حفظ تعادل در زوایای مختلف حین کار، آن هم کار با چیزی که خودش خطر مرگ را نزدیک می‌کند. سالانه بیش از ۳۴ نفر از کارگران دست اندر کار در این امر در سراسر دنیا جان خود را از دست می‌دهند.

● آموزش دهندگان شیرها

علت خطرناک بودن این شغل بر همه عیان است. حتی صدای غرش شیرها بدن را می‌لرزاند اما لحظه‌ای به این فکر کنیم که شیر عصبانی شود و تنها با آن در یک قفس باشید. تصورش هم ترسناک است. این‌طور نیست؟

● شیشه شویی بر فراز آسمان خراش‌ها

شما باید قدرت بدنی بسیار بالایی داشته باشید تا بتوانید شیشه پاکن شوید. یکی از این کارگرها بدون کمربند ایمنی، بدون کلاه ایمنی و درحقیقت بدون هیچ وسیله‌ای کار می‌کند و تنها به فکر برق انداختن شیشه‌های ساختمان برای ساکنان آن است. این کارکنان بیشتر در امارات مشغول شیشه‌پاکنی آسمان‌خراش‌های دبی هستند و هیچ اعتراضی به وضع کاری خود ندارند چون می‌دانند در صورت اعتراض کارگر دیگری استخدام می‌شود.

● زباله‌های دردسر ساز

این افراد هر روزه می‌بایست تمام زباله‌ها را جمع‌آوری کرده و محل آن را تمیز کنند و هر روزه هم با مواد شیمیایی اسیدی سر و کار دارند، البته اگر خوش‌شانس باشند و فقط در شهر کار کنند. جمع‌آوری زباله‌های صنعتی خطر بیشتری را به همراه دارد. خطر بریده شدن دست و بدن با وسایل تیزی که خود را لابه‌لای آشغال‌ها پنهان کرده‌اند نیز دور از انتظار نیست. البته بگذریم از رانندگانی که نسبت به حضور رفتگران در خیابان‌ها بی‌توجه هستند و حادثه می‌آفرینند.

● کمر هیزم شکن می‌شکند

شاید خیلی تعجب‌آور باشد که چوب‌بری و تهیه الوار جزو مشاغل خطرناک به شمار می‌رود اما همین تعجب است که گاهی کار دست کارگر آن می‌دهد. فشار این کار به قدری زیاد است که گاهی فشاری که به جسم وارد می‌شود نادیده گرفته می‌شود. شخص بی‌نوایی که به این کار مشغول است معمولا متوجه این فشار نیست. ضربات مدوام با تبر بر سر چوب با اندکی نادیده گرفتن فشار بدنی، ممکن است حادثه‌ای را برای فرد به دنبال داشته باشد. به زبانی دیگر این کار، کار هر کس نمی‌باشد که آن را ساده انگاشت.

● وقتی موسیقی درد می‌شود

نوازندگی نیز جزو مشاغلی است که باعث درد‌های مزمن می‌شود. سندروم تونل کارپال یکی از این درد‌ها است که مچ دست نوازندگان را درگیر می‌کند. در این شرایط لازم است مچ‌ها را در مچ بندهای ویژه‌ای که متخصص ارتوپد تجویز می‌کند، قرار دهند و برای رفع درد و برآمدگی و تورم مچ‌ها، کورتیزون تزریق کنند. بسیاری از نوازندگان مجبورند ساعت‌های طولانی بدون حرکت بنشینند و بنوازند که این کار باعث بروز درد در عضلات کمر، پشت و شانه‌هایشان خواهد شد. ورزش کردن روزانه و گرم کردن عضلات دست پیش از نواختن، به کاهش این دردها کمک می‌کند.

● کار در اعماق دریا

ماهیگیران می‌بایست زمان بسیار زیادی را در دریاها سپری کنند و این زمان با به هم ریختن هوا و یا بادهای شدیدی همراه است که همیشه قابل پیش‌بینی نیست. ماهیگیرانی که در سطح بین‌المللی مشغول به این کار هستند بسیار از ساحل فاصله گرفته و به عمیق‌ترین نقاط دریاها سفر می‌کنند. نجات جان آن‌ها تنها به جلیقه نجاتی که برتن دارند بستگی دارد. اگر به‌خاطر طوفان و در شرایط متلاطم دریا به آب بیفتند نجات آن‌ها بسیار سخت می‌شود.

● رانندگان جاده‌سوار

رانندگان کامیون ساعت‌ها در یک موقعیت بدنی ثابت رانندگی می‌کنند و فشار زیادی به عضلات و ستون مهره‌هایشان وارد می‌شود. رانندگی در جاده‌های کوهستانی نیز مشکل دیگری است که راننده علاوه بر فشار دادن بی‌وقفه پا روی پدال گاز، باید کامیون سنگین را از سربالایی بالا ببرد که این کار فشار زیادی را بر بدن و ستون مهره‌ها وارد می‌کند. به همین دلیل کمردرد و مشکلات دیسک کمر و به دنبال آن فشار روی اعصاب پا و پا درد در میان رانندگان کامیون شایع است و کار وقتی بدتر می‌شود که به این دردهای هشدار‌دهنده توجهی نکنند و چون بیشتر عمرشان در جاده می‌گذرد، از مشورت با یک پزشک کوتاهی کنند.

● حروف دردسرساز

اگر شما به صورت تفننی مطالبی را تایپ کنید، شاید مشکلی نداشته باشید، ولی اگر مجبور باشید این حرفه را به عنوان شغلی برگزینید که مخارج زندگی خود را از آن تأمین کنید، لازم است ساعت‌ها با انگشت‌های‌تان کار کنید و مچ‌تان را ساعت‌های طولانی در یک موقعیت ثابت نگه دارید. سندرم تونل کارپال در میان تایپیست‏ها نیز شایع است.

● کارگران روی امواج

این شغل یکی از خطرناک‌ترین مشاغل به شمار می‌رود. زیرا شرکت‌های تلفن همراه تلاش می‌کنند تا دستگاه‌های گیرنده خود را در بالاترین نقطه ممکن نصب کنند و این کار باید به دست کسانی انجام شود که در بالاترین نقطه این دکل‌ها قرار گیرند و مبادرت به این امر کنند. خطر از دست رفتن تعادل و برق گرفتگی همیشه در این کار به قوت خود باقی است.

نویسنده: آیت رضوی