شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

لیزر (PRK)


لیزر (PRK)

PRK مخفف كلمات فتوریفراكتیو كراتكتومی است كه در آن با استفاده از اشعه لیزر اگزایمر از میزان نزدیك بینی بیمار می كاهند. با استفاده از این روش لایه بسیار نازكی از قرنیه در حد چند …

PRK مخفف كلمات فتوریفراكتیو كراتكتومی است كه در آن با استفاده از اشعه لیزر اگزایمر از میزان نزدیك بینی بیمار می كاهند. با استفاده از این روش لایه بسیار نازكی از قرنیه در حد چند ده میكرون برداشته شده و با تغییر ایجاد شده در انحنای قرنیه، از میزان عیب انکساری چشم كاسته می شود. اساس این روش به اوایل دهه ۱۹۸۰ برمی گردد كه محققان آزمایشگاه پژوهشی IBM از این لیزر برای تراش قطعات كامپیوتری استفاده می كردند، در این زمان آقای دكتر Srinivasin متوجه توانایی های این لیزر در تداخل با بافت های زنده شد. سپس آقای دكتر Steven Trokel در انجام عمل لیزر اگزایمر برای تراش مجدد قرنیه پیشقدم شد و در نتیجه عمل PRK در سال ۱۹۸۷ متولد شد.

هنگام عمل:

با استفاده از لیزر اكسایمر، عیب انکساری اصلاح می شود.

پس از عمل:

در پایان عمل از میزان تحدب قرنیه كاسته می شود.

تكنیك عمل:

عمل PRK به صورت یك عمل سرپایی در كلینیك انجام می شود. ابتدا با استفاده از قطره های موضعی، چشم بی حس می شود و پس از برداشتن لایه سطحی قرنیه (اپی تلیوم) درمان با اگزایمر لیزر شروع می شود و بعد از شكل گیری مجدد قرنیه این عمل متوقف می شود. بعد از خاتمه عمل معمولا" از یك لنز تماسی قرنیه (كنتاكت لنز) برای پوشانیدن سطح قرنیه تا زمانی كه لایه سطحی آن مجددا" ترمیم شود استفاده می شود. سپس از قطره های آنتی بیوتیك بمدت یك هفته و كورتیكوستروئید برای مدت چند ماه استفاده می شود. در كلینیك نور بیمارانی كه نزدیك بینی بین ۴ تا ۷ دیوپتر دارند پس از عمل PRK محل عمل به داروی میتومایسین آغشته می شود كه مطالعات نشان داده است كه باعث بهبود نتیجه عمل و كاهش قابل ملاحظه احتمال كدورت قرنیه می شود.

نتایج:

با وجودی كه نمی توان نتیجه عمل را در هر شخص به طور دقیق پیش بینی كرد ولی با توجه به اطلاعات فراوانی كه در طول سال ها جمع شده و به بیش از ۳۰۰۰۰۰ مورد درمان تكیه دارد، برای درمان میوپی از ۱- تا ۶- دیوپتر دقت عمل پی.آر.كی. در حد لیزیك قرار دارد به طوری كه احتمال ایجاد دید ۲۰/۲۰ هشتاد و پنج درصداست. پی.آر.كی.در ایالات متحده برای درمان میوپی از ۱- تا ۷- دیوپتر تأیید شده است.

مزایا:

كوتاه تر بودن طول عمل نسبت به لیزیك

نبودن عوارض مربوط به ایجاد فلاپ

عدم نیاز به میكروكراتوم و تكنولوژی مربوطه

عدم بروز التهاب های عمقی قرنیه (DLK)

قابلیت انجام آن در قرنیه های نازك

معایب:

طولانی تر بودن دوره درد و ناراحتی بعد از عمل

طولانی تر بودن زمان بهبود

طولانی تر بودن طول مدت تجویز دارو

محدودیت انجام عمل به شماره های پایین

احتمال بیشتر بروز كدورت های قرنیه

عوارض:

اگرچه عمل PRK جزء كم عارضه ترین اعمال چشم به شمار می آید ولی عوارض احتمالی چندی در آن دیده می شود كه اهم آنها عبارتند از:

حساسیت به نور كه ممكن است گاهی تا چند ماه ادامه یابد

احساس پخش نور و هاله دور منابع نوری به ویژه در شب

تغییرات میزان بینایی در طول روز كه ممكن است تا ۶ ماه بعد از عمل ادامه یابد

احتمال عفونت قرنیه (كراتیت)

ایجاد لك و اسكار قرنیه كه احتمال آن در اصلاح درجات بالاتر میوپی بیشتر است لذا ترجیح داده می شود كه در میوپی بالاتر از ۷ دیوپتر از عمل لیزیك استفاده شود.