شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

از انقلاب سبز به سمت انقلاب ژن


از انقلاب سبز به سمت انقلاب ژن

کشاورزی از انقلاب سبز به سمت انقلاب ژن حرکت کرده است ظرفیت جدید برای حرکت مداوم به سوی محصولات و فرآیندهای باارزش افزوده بالا مهم است بیوتکنولوژی, یک تکنولوژی نوین توانمند است که فرصت های زیادی برای تحول صنعت روغن پالم فراهم می کند

کنفرانس بین‌المللی روغن پالم (PIPOC) از ۲۶ تا ۳۰ آگوست در کوالالامپور مالزی برگزار می‌شود. برای اطلاع خوانندگان گرامی، برنامه این کنفرانس به شرح زیر اعلام می‌گردد:

● کنفرانس کشاورزی، بیوتکنولوژی و تداوم‌پذیری (Agriculture, Biotechnology & Sustainability)

۱) جلسه ۱: کشاورزی

▪ تغییرات لازم برای تولید کارآمد

در این جلسه مباحثی پیرامون تغییرات مناسب در جهت حرکت به‌سوی افزایش بازده محصول، تقویت حاصل‌خیزی و اجراء روش‌های کارآمد برای تولید روغن پالم با کیفیت عالی مطرح می‌شود. این مباحث شامل عناوین گسترده ـ از پیشرفته‌های جدید فیزیولوژی محصول و آسیب‌شناسی گیاه گرفته تا اختلاط واریته‌های پالم روغنی و مواد کاشت تجاری جدید ـ می‌شود.

تکنولوژی‌های جدید مکانیزه کردن و کشاورزی دقیق بررسی می‌شود تا کودها و موادشیمیائی بهینه و حداکثر بازده حاصل گردد. به فرصت‌های صنعتی در تجاری کردن و اجراء نتایج تحقیقات و تکنیک‌های نوین برای بهبود حاصل‌خیزی محصول توجه ویژه‌ای می‌شود.

۲) جلسه ۲: بیوتکنولوژی

▪ جهت‌گیری‌های جدید برای افزودن ارزش

کشاورزی از انقلاب سبز به سمت انقلاب ژن حرکت کرده است. ظرفیت جدید برای حرکت مداوم به‌سوی محصولات و فرآیندهای باارزش افزوده بالا مهم است. بیوتکنولوژی، یک تکنولوژی نوین توانمند است که فرصت‌های زیادی برای تحول صنعت روغن پالم فراهم می‌کند. تکنولوژی‌های ژنوم، مهندسی ژنتیک و کشت بافت، آینده خوبی برای صنعت روغن پالم رقم می‌زند. در این نشست ابزارهای جدید برای استفاده از فرصت‌های تازه و مزایای اقتصادی علیرغم کاهش زمین‌های قابل کشت و کارگرد مناسب بررسی می‌شود.

کاربردهای بیوتکنولوژی مورد بحث نیز شامل اختلاط ژن، نشان‌گزارهای مولکولی، اصلاح‌نژاد از طریق انتخاب به کمک نشان‌گزارها، و انگشت‌نگاری DNA می‌باشد.

۳) جلسه ۳: قابلیت تداوم کار

▪ تعادل بین اقتصاد و محیط زیست و دوستی با محیط زیست

مسئله‌ای که صنعت در طی دو سال گذشته با آن مواجه بوده، نقش تکنولوژی در تغذیه جمعیت رو به رشد زمین بدون تخریب محیط زیست و تأثیر پیشرفت‌های تکنولوژی بر روش تولید روغن پالم است. در این نشست مباحثی درباره حفظ حاصلخیزی محصول و نیز کاهش آسیب به منابع زیست‌محیطی عنوان می‌شود. این مباحث به کسب اطلاعات بیشتر در مورد حفظ استانداردهای زیست‌محیطی قابل قبول کمک می‌کند. هدف، رسیدن به صنعت روغن پالم بهتر و مداوم‌تر و در عین حال بهبود حاصل‌خیزی منابع زمینی است.

▪ برنامه عصر

▪ روغن پالم: غذا یا سوخت؟

تردیدها درباره سیاست‌ها یا برنامه‌های استفاده از روغن پالم به‌عنوان انرژی برای مصارف انسانی در حمل و نقل، رقابت بین غذا و سوخت را افزایش داده است. از آنجائی‌که یک محصول کشاورزی مستلزم کارگر ماهر، کود، آب، زیر ساختارها، سرمایه‌گذاری کشاورزی و زمین مناسب می‌باشد، تبدیل کاربری درصدی از محصول به سوخت ممکن است باعث کمبودهای غذائی و افزایش قیمت آن محصول شود، در نتیجه دسترسی کشورهای در حال توسعه و ضعیف به این محصول به‌عنوان غذا گران، مشکل و گاهی ناممکن می‌گردد.

با این‌وجود کشورهای پیشرفته نیز موانعی بر سر راه برنامه‌های دانه روغنی خود دارند که به تردید درباره کاربرد پالم به‌عنوان ”غذا“ یا ”سوخت“ می‌افزاید. به‌نظر می‌رسد این مسئله پیچیده‌تر از آنچه تصور می‌شود، باشد. چون سیاست کشاورزی، صادرات و غذا تحت‌تأثیر عواملی، پیچیده‌تر شده است که این عوامل می‌توانند روی موقعیت عرضه و تقاضا اثر بگذارند.

با شرکت در این جلسه از نظرات کارشناسی پیرامون این مسئله آگاه می‌شوید.

● کنفرانس شیمی و تکنولوژی (Chemistry & Technology Conferences)

کنفرانس شیمی و تکنولوژی در مورد آخرین فعالیت‌های تحقیق و توسعه روغن پالم و صنایع وابسته در سطح ملی و بین‌المللی صحبت می‌کند. از دانشمندان و متخصصان نام‌آشنای جهان برای ایراد سخنرانی درباره وضعیت کنونی و مباحث پیش‌روی صنعت دعوت به‌عمل آمده است.

هم‌چنین این کنفرانس وضعیت کنونی و آخرین یافته‌های R&D در عناوین زیر را شرح می‌دهد:

۱) جلسه ۱: پیشرفت‌ها در تکنولوژی روغن کشتی پالم

این جلسه بر ابداع تکنولوژی‌های جدید و بهبود تکنولوژی‌های فعلی و تبدیل آنها به فن‌آوری کارآمدتر، مقرون به‌صرفه و موافق محیط زیست تأکید دارد. تکنولوژی‌های جدید به کیفیت محصولات پالم توجه ویژه‌ای دارند تا به تقاضای ایمنی و سلامت غذا و نیز حداکثر بازدهی محصول پاسخ دهند.

۲) جلسه ۲: تکنولوژی‌های فرآوری و تصفیه روغن پالم

تکنولوژی‌های فرآوری و تصفیه روغن پالم در طول زمان پیوسته متحول می‌شود تا نیازهای متنوع بازارجهانی را برآورده کند و در عین‌حال کیفیت محصول به منظور باقی‌ماندن در بازار رقابتی پیوسته بهبود یابد. تعدادی از پیشرفت‌ها در این عرصه معرفی خواهد شد.

۳) جلسه ۳: تکنولوژی‌های پاک و نوین

در طول سالیان گذشته توجه به تکنولوژی‌های پاک و با خطر کمتر افزایش یافته است. این تکنولوژی‌ها پتانسیل زیادی برای صنعت روغن پالم دارند. در این نشست به تکنولوژی‌های پاک و نوین در صنعت روغن پالم پرداخته و کارهای تحقیقاتی ارائه می‌شود.

۴) جلسه ۴: دانش روغن پالم

در این نشست درباره پیشرفت‌های علمی روغن پالم بحث می‌شود، مقالات پژوهشی درباره فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی توکوتری اِنول‌ها، مورد توجه دانشمندان مالزیائی است. یک مقاله درباره محصولات روغن غذائی تقویت شده و دیزل‌های زیستی (بیودیزل‌ها) با استفاده از تکنولوژی‌های جدید مثل تیمار فسفولیپاز در این جلسه ارائه می‌شود.

۵) جلسه ۵: به‌کارگیری زیست توده

در مالزی، مقادیر زیادی زیست توده پالم روغنی مثل EFB، فیبر، پوسته، تنه و برگ‌های پالم توسط صنایع تولید و بدون توجه به پتانسیل تجاری آن، دور ریخته می‌شود.

اخیراً صنعت در استفاده از بعضی از آنها به‌عنوان ماده خام به منظور تولید محصول تجاری فعال شده است. برای مثال EFB، به‌عنوان ماده خام برای تولید کف‌پوش حصیری، کامپوزیت‌های پلاستیکی، سوخت برای تولید برق استفاده می‌شود. همه این محصولات پتانسیل تجاری خوبی دارند. فعالیت‌های زیادی برای تبدیل زیست توده‌ها به محصولات مفید در حال انجام است. آخرین پیشرفت‌ها در زمینه استفاده از زیست توده در این جلسه بحث می‌شود.

۶) جلسه ۶: انرژی تجدیدشونده

در این جلسه، وضعیت کنونی برنامه انرژی تجدیدپذیر مورد حمایت دولت مالزی بحث می‌شود. آخرین پیشرفت‌های تکنولوژی‌های تولید برای انرژی زیست توده، سوخت زیستی و شبه‌گازها معرفی خواهد شد و به تداوم و موفقیت اقتصادی و تکنیکی پروژه‌ها نیز پرداخته می‌شود.

۷) جلسه ۷: محیط زیست

توسعه صنعت روغن پالم باید با تلاش‌های جهانی برای حفظ محیط زیست و در عین‌حال استفاده از زمین، آب و هوا هماهنگ باشد. این نشست، تلاش‌های مختلف برای ارزیابی اثر زیست‌محیطی تولید روغن پالم را برجسته می‌کند. به‌طور خاص، این جلسه به معرفی بعضی پروژه‌های CDM مالزی می‌پردازد. در این پروژه‌ها از محصولات جانبی مختلفصنعت روغن پالم به‌عنوان یک منبع انژری تجدیدپذیر در کاهش تغییر آب و هوائی استفاده شده است. روش‌های مختلف برای مشارکت مالزیائی‌ها در برنامه‌های جهانی حفاظت از سیستم‌های اقلیمی برای نسل حاضر و آینده بشر بحث می‌شود.

۸) جلسه ۸: تضمین کیفیت در فرآیند روغن پالم

به‌منظور مرتفع ساختن ملزومات سختگیرانه مصرف‌کنندگان مخصوصاً در بازارهای صادراتی، استقرار یک برنامه تولیدی خوب (GMP) ضروری است. به‌همین دلیل ابداع تکنیک‌های آنالیز و تضمین کیفیت برای حمایت از این برنامه‌ها لازم است. GMP و تکنیک‌های بهبود کیفیت ارائه و بحث می‌شود.

● کنفرانس موادشیمیائی خاص روغنی

Oleochemicals Conference

از زمان PIPOC در سال ۲۰۰۵، پیشرفت‌های قابل توجهی در صنعت روغن‌ها و چربی‌ها صورت گرفته است. تولید روزافزون سوخت دیزلی زیستی یک نمونه از این پیشرفت‌هاست. با این رشد، ما حجم زیاد گلیسرول حاصل از کارخانجات بیودیزل را پیش‌بینی می‌کنیم.

این کنفرانس بر تأثیر بیودیزل روی صنعت موادشیمیائی روغنی تأکید می‌کند. پیشرفت دوم، به‌دلیل قیمت بنزین است. با قیمت بالای نفت خام، بعضی محصولات شیمیائی روغنی از نظر اقتصادی مقرون به‌صرفه‌تر خواهد شد، در نتیجه مواد شیمیائی نفتی با مواد روغنی جایگزین می‌شوند. برای بررسی این پیشرفت‌های جالب توجه و در عین حال قابل بحث، کنفرانس موادشیمیائی خاص و روغنی به چهار جلسه تقسیم می‌شود:

۱) جلسه ۱: پیشرفت در موادشیمیائی روغنی اساسی

این نشست روی پیشرفت‌های جدید موادشیمیائی روغنی اصلی مثل توسعه الکل‌های چربی و کاربردها، استرهای چربی و مصارف آنها و اثر گلیسرول مازاد روی صنعت الئوشیمی تمرکز می‌کند.

۲) جلسه ۲: سورفاکتانت‌ها

این جلسه درباره استفاده از متیل استر به‌عنوان ماده خام جدید برای سورفاکتانت به‌جای سورفاکتانت‌های برپایه مواد شیمیائی نفتی می‌باشد.

درباره سورفاکتانت جدید مثل MES، استرکوات و بیوسورفاکتانت نیز بحث می‌شود.

۳) جلسه ۳: کاربردهای صنعتی

در گذشته، قیمت موادشیمیائی روغنی همیشه بیشتر از موادنفتی بوده و به همین دلیل این مواد توان رقابت با مواد نفتی را نداشتند. با افزایش قیمت نفت خام، ما امیدواریم کاربرد صنعتی بیشتری برای مواد روغنی بیابیم. بعضی از این کاربردها در حوزه پلی‌یورتان، روکش و چسب، مواد شیمیائی کشاورزی، روغن و گریس است.

۴) جلسه ۴: پیشرفت‌های جدید در گلسیرول

با پیشرفت جدید در بخش موادشیمیائی روغنی و با وجود بسیاری کارخانه‌های بیودیزل جدید در آینده نزدیک، تولید زیاد گلیسرول قابل پیش‌بینی است. آیا رشد گلیسرول موجب ایجاد فرصت‌هائی برای صنعت مواد روغنی می‌شود؟

● کنفرانس تغذیه و پیشرفت محصول

Product Development & Nutrition Conference

این کنفرانس به منظور گسترش تولید روغن و چربی و تکنولوژی‌های فرآوری آنها طبق یافته‌های جدید در تحقیقات تغذیه تشکیل می‌شود. تکنولوژی‌های مورد استفاده در صنایع چربی‌ها و روغن‌های خوراکی نباید تنها روی ساخت محصولاتی که ملزومات عملی را مرتفع می‌سازند، متمرکز باشند. بلکه مهم‌تر از آن باید منجر به محصولی شوند که سلامت مصرف‌کننده را به خطر نیاندازد.

کنفرانس به جوانب مختلف فرآوری چربی‌ها و روغن‌های خوراکی، مسائل تغذیه‌ای آنها و نتایج حاصل از افزایش یا کاهش بعضی اجزاء و ارزش افزوده محصولات تولیدی از روغن پالم یا پالم روغنی می‌پردازد. به‌علاوه، یک جلسه کنفرانس در مورد کاربرد محصولات پالم در تغذیه حیوانات است.

۱) نشست ۱: محصولات جدید با فن‌آوری نوین

تکیه این جلسه بر کاربرد روش‌های فرآوری جدید در زمینه تولید روغن و چربی در مصارف خاص است. این نشست در مورد مسائل مربوط به فرمولاسیون محصولات غذائی، استفاده از روغن پالم در لیپیدهای ساختاری، اصلاح به منظور بهبود عملکرد روغن‌ها و چربی‌ها در غذاهای مختلف بحث می‌کند. این اصلاحات با استفاده از تکنیک‌های مختلف شامل تجزیه، استری‌کردن داخلی (Interestrification) و ترکیب انجام می‌شود. به‌علاوه، تحقیقات جاری درباره فرمولاسیون غذاهای کاربردی (Functional Food) بر پایه پالم و افزودن موادمغذی گیاهی (فیتونوترینت‌) در فرمول‌های محصولات براساس پالم، مطرح می‌شود.

۲) جلسه ۲: امولسیون غذائی

این جلسه روی امولسیون‌های غذائی تمرکز دارد و تأکید بر ریز ساختارها، پایداری و رئولوژی امولسیون‌های غذائی، آماده‌سازی امولسیون‌های چندگانه برپایه پالم و رفتار کریستالیزاسیون محصولات پالم است. به‌علاوه به کاربردهای محصولات پالم در موادغذائی مثل بستنی و خوراکی‌های مالیدنی با چربی کم پرداخته می‌شود.

۳) جلسه ۳: روغن پالم در غذای حیوانات: کاربری و پتانسیل

با توجه به اهمیت روزافزون صنایع غذائی حیوانات و بحث ”تغذیه حیوان برای غذای انسان“، این نشست به پتانسیل استفاده از روغن پالم در غذاهای حیوانات می‌پردازد. مباحث حول امکان استفاده از روغن پالم در غذای حیوانی، فرآوری خوراک دام بر پایه پالم و تغذیه نشخوارکنندگان است. کاربردهای محصولات پالم در نشخوارکننده‌ها و آبزیان در این جلسه بحث می‌شود.

۴) جلسه ۴: روغن پالم، سلامتی و بیماری‌های کشنده

با تهدیدات رو به رشد بیماری‌های کشنده قلبی که گفته می‌شود به‌حال همه‌گیر درآمده است، این جلسه روی اثرات اسیدهای چرب غذاها روی بیماری عروق کرونر، اهمیت ساختار تری‌گلیسیرید روی خطرات قلبی ـ عروقی و نقش روغن‌ها و چربی‌ها در بیماری‌های کشنده تمرکز خواهد داشت.

۵) جلسه ۵: ریزمغذی‌های برپایه پالم

این جلسه درباره ریزمغذی‌ها بحث کرده و روی توکوتری اِنول در ارتباط با التهاب، سرطان و تصلب‌شرائین تمرکز می‌کند. اثرات مفید سلامتی سایر ریزمغذی‌های حاصل از پالم روغنی روی سلامتی در این جلسه بررسی خواهد شد.

● کنفرانس اقتصاد و بازاریابی

ECONOMICS & MARKETING CONFERENCE

هماهنگ با موضوع همایش، کنفرانس اقتصاد و بازاریابی شرکت‌کنندگان را با آخرین تحولات در جهان روغن‌ها و چربی‌ها و وقایع مؤثر روی صنعت روغن پالم مالزی آشنا می‌کند. از سخنرانان و متخصصان برجسته صنعت برای مطرح ساختن نظرات آنها دعوت خواهد شد.

۱) جلسه ۱: مسائل زیست‌محیطی و حفاظتی

با ادامه پیشرفت‌های اقتصادی و رشد استانداردهای زندگی، مردم بیش از پیش به کیفیت محیط زیست خود توجه می‌کنند. در این میان، سازمان‌های غیردولتی بر لزوم ترویج توانائی تداوم و حفظ تولید غذا تأکید می‌کنند.

روغن پالم نیز از این قضیه مستثنی نیست. در این جلسه، مباحث درباره این مسئله مطرح می‌شود و کارشناسان نظراتی درباره مسائل تجاری محیط زیست و تولید مداوم و چشم‌انداز افزودن ارزش از تولید روغن پالم ارائه می‌کنند. درس‌های حاصل از تولید مداوم دانه‌های روغنی در آمریکای جنوبی نیز در این جلسه بیان می‌شود.

۲) جلسه ۲: جایگاه بازار

این جلسه به بحث درباره لزوم اتخاذ تدابیر صادرات محصولات پالم مالزی مختلف به‌دلیل تغییر بازار چربی و روغن اختصاص دارد. در ضمن افزایش قیمت‌های جهانی نفت‌خام روی هزینه حمل و نقل محصولات پالم در میان مدت اثر می‌گذارد. طبقه‌بندی جدید حامل IMO توانست بر فضا و دسترسی اثر بگذارد. بنابراین نیاز به هماهنگی خطوط کشتیرانی مالزی برای بهینه‌ساختن حمل و نقل محصولات پالم وجود دارد. موقعیت‌یابی تجاری با بهره‌گیری از جایگاه خوب محصولاتی مثل نوتراسوئیت‌ها ضروری است. تجارت بین‌الملل نیز نیازمند مجموعه‌های مالی صادراتی مؤثر است که در این جلسه بدان‌ها پرداخته می‌شود. این مباحث به منظور فراهم آوردن اطلاعات برای تقویت رقابت روغن پالم مالزی مطرح می‌شود.

۳) جلسه ۳: بیودیزل روغن پالم

جهان در حال حرکت به‌سوی منابع انرژی موافق محیط زیست است. گرایش روغن‌های خوراکی به سمت مصارف غیرغذائی، داستان بازار روغن‌ها و چربی‌های جهان را در حوزه صادرات، مصرف و الگوهای قیمت تغییر می‌دهد. آخرین پیشرفت‌ها در دو کشور مهم تولیدکننده روغن پالم ـ مالزی و اندونزی) در زمینه سیاست‌گذاری‌های تولید و نظرات تولیدکنندگان مطرح می‌شود. چشم‌انداز بیودیزل براساس روغن پالم و مباحثی در زمینه دسترسی بازار به مقاصد مختلف توسط سخنرانان مختلف بررسی می‌گردد. سخنرانان از کشورهای آمریکا، چین، کره، ژاپن و اتحادیه اروپا هستند. مباحث درباره رقابت روغن‌ها در بازار و نیز قوانین و مقررات دولی درباره توسعه بیودیزل در این بازارها می‌باشد.