دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

انواع سیستم قفس در پرورش طیور


انواع سیستم قفس در پرورش طیور

قفس هایی که در پرورش طیور به کار برده می شوند ممکن است مخصوص نگهداری جوجه ها , نیمچه ها و یا مرغهای تخمگذار باشند از نظر ساختمان قفس ها ممکن است مسطح و چند طبقه ای اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک و یا معمولی باشند که ذیلاً به طور مختصر در مورد هر یک توضیحاتی داده می شود

● انواع سیستم قفس

قفس هایی که در پرورش طیور به کار برده می شوند ممکن است مخصوص نگهداری جوجه ها ، نیمچه ها و یا مرغهای تخمگذار باشند . از نظر ساختمان قفس ها ممکن است مسطح و چند طبقه ای اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک و یا معمولی باشند که ذیلاً به طور مختصر در مورد هر یک توضیحاتی داده می شود .

الف) قفس نگهداری جوجه ها

قفسها ممکن است مسطح یا چند طبقه ای معمولی یا اتوماتیک باشند که هر یک مشخصات و کارایی مخصوص دارند . به طور کلی برای پرورش جوجه های در حال رشد (در ایران) دو نوع قفس چند طبقه ای وجود دارد که عبارتند از :

قفس مخصوص جوجه های یکروزه تا شش هفته که اصطلاحاً باتری نامیده می شود .

۱) قفس مخصوص جوجه های بعد از شش هفته یا قفس نیمچه ها

۲) قفس نگهداری جوجه های بعد از شش هفتگی (نیمچه ها)

در سن ۶ هفتگی ، رشد جوجه ها به اندازه ای است که نگهداری آنها در باتری مشکل است ، از اینرو آنها را قفسهای بزرگتر که مخصوص نگهداری نیمچه هاست انتقال می دهند . این قفسها نیز از آهن نبشی و میله و توری تشکیل شده است و ممکن است یک طبقه، دو طبقه و یا چهار طبقه باشند که نوع اخیر به لحاظ صرفه جویی در جا و سایر هزینه ها متداولتر است .

● انواع قفس مرغهای تخمگذار

قفسهایی که برای نگاهداری مرغهای تخمگذار مورد استفاده قرار می گیرد ، ممکن است انفرادی ، دسته جمعی ، پله ای ، مسطح ، چند طبقه و نهایتاً از نظر طرز کار ، معمولی ، نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک باشند، اما در هر صورت در تمام انواع قفس های مذکور باید اصول کلی در نظر گرفته شوند :

الف) قفسهای پله ای معمولی (انفرادی)

در کشور ما معمولاً از گونه قفسها استفاده می شود و به نامهای پله ای، تریبونی کالیفرنیایی نامیده می شود . مزیت این گونه قفسها این است که در آنها از وسایل اتوماتیک استفاده نشده و کارها به طور دستی و توسط کارگر انجام می شود . از این رو در همه جا قابل استفاده و توصیه است . در این نوع قفس ، معمولا دو قفس انفرادی در وسط و یک قفس در هر طرف قرار گرفته است و به همین دلیل به آن پله ای یا تریبونی می گوییم. آبخوریها و دانخوریها در قفسهای معمولی ناودانی بوده و جنس آن ممکن است از آهن گالوانیزه (آهن سفید)، آلومینیوم و یا پلاستیک باشد .

ب) قفسهای چند طبقه ای و اتوماتیک

در کشورهایی که کارگر کم و سطح دستمزدها بالاست و همچنین امکانات تکنیکی و فنی فراهم است، معمولا از قفسهای انفرادی چند طبقه و اتوماتیک استفاده می شود . بدین ترتیب حداکثر صرفه جویی در کار وجا صورت می گیرد. این قفسها ممکن است سه تا چهار طبقه و حتی بیشتر نیز باشند . با توجه به نوع ساختمان ، در هر قفس یک یا دو ، یا چند مرغ نگهداری می شود . دیواره قفسها از آهن گالوانیزه ساخته شده و کف آن مشبک و شیبدار بوده و غذا به وسیله دانخوریهای اتوماتیک زنجیری و یا به وسیله واگن دان که در طول قفس و در ساعات معینی به حرکت در می آید ، به و طور اتوماتیک در اختیار مرغها قرار می گیرد . آب نیز به وسیله آبخوریهای ناودانی و یا آبخوریهای لوله ای پستانک به طور اتوماتیک در اختیار مرغها قرار می گیرد.

● قفسهای مسطح و اتوماتیک

این قفسها معمولا از میله های آهن گالوانیزه ساخته شده اند و کف آنها از توری با چشمه هایی به ابعاد ۲ سانتی متر تشکیل شده است؛ به طوری که مدفوع به خوبی از بین آنها گذشته و به روی زمین می افتد . اندازه این قفسها متغیر بوده و معمولا طول آنها ۶۷/۱ متر ، عرض ۵۸/۲ و ارتفاع آن ۴۰ سانتی متر است در قفسهای با مساحت ۴/۴ متر مربع ۵۰ مرغ و در قفسهای با مساحت ۶۷/۳ متر مربع ، ۴۰ مرغ نگهداری می شود . این قفسها در سرتاسر سالن و در کنار هم به طور منظم چیده می شوند و همه آنها دارای دانخوری و آبخوری مشترک می باشند . دانخوری در این نوع قفس به صورت اتوماتیک بوده و در برخی انواع آنها از دانخوری زنجیری ناودانی و در برخی دیگر از دانخوری تیوپی بشقاب دار استفاده می شود . آبخوریها نیز در این نوع قفسها به صورت اتوماتیک و به صورت ناودانی و یا لوله ای پستانک دار می باشد.

گرد آورنده: مهندس مهندس محمود اسفند یاری

اقتباس از کتاب: تاسیسات، سرویس و نگهداری ماشین آلات (چاپ سوم- ۱۳۷۷)