پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

صبحانه معجون بخوریم؟


صبحانه معجون بخوریم؟

در ستون «آداب تغذیه» این شماره به بررسی عادت غذایی خانواده محترم سرابی می‌پردازیم که این سوال را از «سلامت» پرسیده‌اند: «ما عادت داریم تقریبا در تمام روزها صبحانه‌، شیرموز که …

در ستون «آداب تغذیه» این شماره به بررسی عادت غذایی خانواده محترم سرابی می‌پردازیم که این سوال را از «سلامت» پرسیده‌اند: «ما عادت داریم تقریبا در تمام روزها صبحانه‌، شیرموز که ترکیبی از موز، شیر، خرما و برخی مغزهاست، بخوریم...

آیا این عادت غلطی است؟ افزودن خرما، موز و مغزدانه‌ها از ارزش تغذیه‌ای شیر کم می‌کند؟»

شما به اصطلاح عامه، به مصرف معجون عادت دارید نه شیرموز. با افزودن مواد مغذی‌ مانند مغزدانه‌ها، خرما و موز به شیر، نه‌تنها ارزش تغذیه‌ای آن کم نمی‌شود بلکه مصرف این یک لیوان معجون می‌تواند برای بدن بسیار سودمند هم باشد. خرما حاوی ویتامین‌های A، B و C، فیبر و املاحی مانند پتاسیم، آهن و منیزیم است و می‌تواند بخشی از انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند. انواع مغزدانه‌ها هم سرشار از ویتامین‌E، آنتی‌اکسیدان، آهن، روی و منیزیم هستند. نوع روغن موجود در آنها نیز روغن غیراشباع و برای سلامت ما بسیار مفید است بنابراین افزودن مغزها و خرما به شیر و موز باعث ایجاد ترکیبی بسیار مقوی، پرانرژی، پرکالری و البته مفید می‌شود. نوشیدن یک لیوان از این معجون برای افرادی مانند بچه‌ها که باید صبح‌ها با انرژی کافی به مدرسه بروند اما تمایل چندانی به مصرف صبحانه ندارند، می‌تواند بسیار مفید باشد.

البته معجون انرژی و کالری بالایی دارد و مصرف آن در صبحانه به افراد چاق و دچار اضافه‌وزن توصیه نمی‌شود. اگر نمی‌توانید از خوردن معجون صرف‌نظر کنید، بهتر است دیگر اجزای صبحانه را حذف و به نوشیدن همین یک لیوان معجون که تقریبا غذای کاملی هم محسوب می‌شود، بسنده کنید. اگر لاغر هستید و می‌خواهید با مصرف خوراکی‌های مفید وزنتان را بالا ببرید، می‌توانید یک لیوان معجون را با دیگر اجزای صبحانه میل کنید و حتی به آن کمی کنجد خام، پودر نارگیل یا مقداری خامه هم بیفزایید. بهتر است برای تهیه معجون یا شیر موز از شیرهای کم‌چرب استفاده کنید تا میزان کلسیم دریافتی بدنتان بالاتر رود زیرا هرچه درصد چربی شیر بیشتر باشد، میزان کلسیم و جذب آن کمتر می‌شود. ضمن اینکه برای حفظ ارزش تغذیه‌ای شیر موز و معجون باید از افزودن شکر و مغزهای شور و بوداده به آن خودداری کرد.

دکتر سیدعلی کشاورز

متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی و مدیر گروه تغذیه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران