پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

سهم هر شهرستانی از كیك ورزش


سهم هر شهرستانی از كیك ورزش

به منظور توسعه كمی و كیفی ورزش به ویژه در بخش قهرمانی و بهره گیری از تمامی ظرفیت های موجود در استان های كشور با توجه به استعدادها و نخبگان ورزشی استانها, طرحی از سوی دفتر استعدادیابی و قهرمان پروری به نام طرح آمایش سرزمین برای رشته های مختلف ورزشی در ۶ گروه تهیه و تدوین شده است

به منظور توسعه كمی و كیفی ورزش به ویژه در بخش قهرمانی و بهره گیری از تمامی ظرفیت های موجود در استان های كشور با توجه به استعدادها و نخبگان ورزشی استانها، طرحی از سوی دفتر استعدادیابی و قهرمان پروری به نام طرح آمایش سرزمین برای رشته های مختلف ورزشی در ۶ گروه تهیه و تدوین شده است تا با اجرای این طرح در سال جاری در تمامی استان های كشور با توجه به زمینه های ورزشی، ورزش در گستره وسیع تری در پهنه كشور نهادینه شود و همه استانها به شكل عادلانه تری از رشته های مختلف ورزشی بهره گیرند و استعداهای ورزشی خود را بروز دهند و یا سرمایه گذاری بهینه كنند.

در طرح آمایش سرزمین ورزش كشور كه از سوی دفتر استعدادیابی و قهرمان پروری تهیه شده است رشته های ورزشی به ۶ گروه شامل ورزش های پایه، ورزش های ملی و محبوب، رشته های ورزشی مدال آور، ورزش های دارای شانس مدال، ورزش های منتخب طرح و ورزش ویژه هر استان تقسیم بندی شده است. بر اساس این طرح همه استان ها به جز ۴ گروه مشترك مدون در طرح، بر اساس ظرفیت ها و قابلیت های موجود دست به سرمایه گذاری می زنند.

●ورزش های پایه در ۳۰ استان

ورزش های پایه شامل رشته های ورزشی شنا، ژیمناستیك و دوومیدانی است كه به لحاظ اهمیت این ورزش ها به عنوان مادر سایر رشته های ورزشی و نیز تعداد مدال آوری در مسابقات جهانی، المپیك و آسیایی اساس و زیربنا برای ۳۰ استان كشور در نظر گرفته شده است.

●رشته های ملی و محبوب

رشته های ملی و محبوب شامل دو رشته ورزشی كشتی و فوتبال است و این دو رشته به دلیل گرایش اغلب مردم در اكثر استانهای كشور و نیز كسب مدال های متعدد در مسابقات المپیك، جهانی و آسیایی برای همه استانها منظور شده است.

گفتنی است در رشته كشتی تاكنون مازندران، كرمانشاه، خراسان و تهران و در رشته فرنگی خوزستان و اردبیل از جمله استانهای كشتی خیز محسوب می شدند. اما با برنامه تازه برای توسعه قهرمانی و استعدادیابی و فراهم كردن شرایط یكسان برای علاقه مندان این رشته ها در سراسر كشور این امكان به شكل مطلوب تری فراهم می شود.

●رشته های مدال آور

رشته های ورزشی مدال آور شامل رشته های كاراته، تكواندو، جودو و ووشو است. این رشته در چند سال اخیر به لحاظ توسعه كمی و كیفی رشد خوبی داشته است و با كسب مدال های رنگارنگ در مسابقات آسیایی، جهانی و المپیك ها جایگاه ویژه ای برای خود در ورزش كشور باز كرده است. برای توسعه كمی و كیفی این نوع رشته ها در همه استان های كشور با توجه به زیرساخت ها و استعدادهای موجود، ادارات كل تربیت بدنی استانها موظف اند از بین این چهار رشته، دو رشته ورزشی را انتخاب و در استان خود گسترش و اجرا كنند.

●رشته های مدال آور

رشته های با شانس مدال، شامل رشته های قایقرانی، تیراندازی و تیراندازی با كمان است. با توجه به تعداد مدال ها در این رشته ها و همچنین استعدادهای موجود در برخی استانهای كشور پیش بینی شده است استانهایی كه دارای امكانات و زیرساخت های ورزش قایقرانی هستند در كنار این رشته یكی از دو رشته تیراندازی و یا تیراندازی با كمان را نیز انتخاب كنند و این رشته ها را در استان خود توسعه دهند. اما استانهایی كه فاقد شرایط و امكانات توسعه رشته قایقرانی هستند در هر دو رشته تیراندازی و یا حداقل یكی از رشته ها فعال می شوند.

●رشته های منتخب طرح

در طرح آمایش سرزمین ورزش كشور پیش بینی شده است كه حداقل ۵ رشته ورزشی جزو ورزش های منتخب هر استان قرار بگیرد. اما با توجه به نظرات فدراسیون های ورزشی، ادارات كل تربیت بدنی استان ها و جمعیت ورزشی رشته های مورد نظر، رشته های ورزشی بر خلاف تقسیم بندی ارائه شده تا مرحله چهارم برای هر استان متفاوت است.

●رشته انتخابی

آخرین تقسیم بندی كه در طرح آمایش سرزمین ورزش كشور در نظر گرفته شده است، مربوط به ورزش ویژه هر استان است كه با توجه به امكانات و شرایط موجود هر استان، یك یا دو رشته ورزشی توسط استان مربوطه انتخاب و معرفی می شود. محوریت در انتخاب رشته ویژه در حقیقت وجود زیرساختها و امكانات موجود در هر استان است كه می تواند حداقل در جهت توسعه كمی رشته مورد نظر مفید واقع شود.

رشته های ورزشی معرفی شده در جداول هر استان در بخش پنجم یعنی ورزشهای منتخب طرح در هر سال مورد ارزیابی قرار می گیرد و این امكان وجود دارد كه در سالهای آتی، رشته یا رشته هایی از طرح خارج و رشته های ورزشی دیگری كه فعالیت بیشتری یافته است، جایگزین شود.

رشته های ورزشی طرح به همراه ورزش ویژه استانی

ورزشهای منتخب در طرح آمایش سرزمین شامل رشته های مختلف ورزشی به همراه ورزش ویژه هر استان است كه از سوی دفتر استعدادیابی و قهرمان پروری سازمان تربیت بدنی آماده شده است.

این رشته ها برای استانهای مختلف كشوربرای سال جاری به این شرح است:

▪آذربایجان شرقی

ورزشهای منتخب طرح برای این استان شامل شمشیربازی، والیبال، دوچرخه سواری، هندبال و شطرنج است و ورزش ویژه استان اسكی است.

▪آذربایجان غربی

ورزشهای منتخب طرح برای این استان والیبال، بوكس، هاكی، بسكتبال، كوهنوردی و سنگنوردی است و ورزش ویژه استان تنیس است.

▪اردبیل

ورزشهای منتخب طرح آمایش برای اردبیل شامل وزنه برداری، بدمینتون، دوچرخه سواری، والیبال و بسكتبال و ورزش ویژه استان اسكی است.

▪اصفهان

برای اصفهان در طرح آمایش سرزمین ورزش، ورزشهای هندبال، شمشیربازی، بدمینتون، والیبال و بسكتبال و وزنه برداری انتخاب شده است و ورزش ویژه استان نیز كوهنوردی پیش بینی شده است.

▪ایلام

۵ رشته ورزشی طرح شامل وزنه برداری، هندبال، والیبال، بسكتبال و هاكی از جمله ورزشهای منتخب برای استان ایلام در نظر گرفته شده است.

▪بوشهر

ورزشهای منتخب طرح آمایش برای بوشهر شامل بیس بال، وزنه برداری، هندبال، تنیس روی میز و بسكتبال است و ورزش گلف ورزش ویژه استان خواهد بود.

▪تهران

شش رشته والیبال، بسكتبال، شمشیر بازی، وزنه برداری، بیس بال و هندبال از ورزشهای منتخب طرح آمایش برای تهران است و دو رشته اسكی و كوهنوردی نیز از ورزشهای ویژه این استان است.

▪چهارمحال و بختیاری

ورزشهای منتخب طرح برای این استان شامل هندبال، بسكتبال، دوچرخه سواری، تنیس روی میز و وزنه برداری است و ورزش این استان هم اسكی است.

▪خراسان رضوی

شش رشته بوكس، بسكتبال، دوچرخه سواری، هندبال، والیبال و بسكتبال از ورزشهای انتخابی طرح آمایش ورزش برای این استان است و ورزش ویژه این استان هم اتومبیل رانی و موتورسواری است.

▪خراسان شمالی

سواركاری، بسكتبال، والیبال، كوهنوردی و سنگنوردی و بیس بال پنج رشته انتخاب طرح آمایش برای استان خراسان شمالی است.

▪خراسان جنوبی

بسكتبال، تنیس روی میز، بوكس، والیبال و دوچرخه سواری از ورزشهای انتخابی طرح آمایش ورزش برای استان خراسان جنوبی است و ورزش ویژه استان نیز چوگان است.

▪خوزستان

رشته های ورزشی وزنه برداری، بوكس، تنیس روی میز، بسكتبال، والیبال و كبدی از رشته های منتخب طرح برای خوزستان است و ورزش ویژه آن نیز دو رشته گلف و اسكواش است.

▪زنجان

برای استان زنجان رشته های بدمینتون، دوچرخه سواری، هاكی، بسكتبال، كوهنوردی و سنگنوردی در طرح آمایش دیده شده است و ورزش ویژه استان هم نجات غریق است.

▪سمنان

پنج رشته ورزشی هاكی، بسكتبال، والیبال، وزنه برداری و بدمینتون از رشته های انتخاب طرح آمایش سرزمین ورزش برای استان سمنان است و رشته ویژه استان هم كوهنوردی است.

▪سیستان و بلوچستان

ورزشهای منتخب طرح آمایش سرزمین ورزش برای سیستان و بلوچستان كبدی، بوكس، والیبال، بدمینتون و دوچرخه سواری است و ورزشهای ویژه استان نیز كوهنوردی و نجات غریق است.

▪فارس

پنج رشته ورزشی وزنه برداری، بسكتبال، بدمینتون، والیبال و هندبال ورزشهای منتخب استان فارس در طرح آمایش است و رشته اسكی ورزش ویژه استان است.

▪قزوین

رشته های ورزشی تنیس روی میز، وزنه برداری، دوچرخه سواری، والیبال و بسكتبال منتخب طرح آمایش سرزمین برای استان قزوین است و رشته كوهنوردی نیز ورزش ویژه استان می باشد.

▪قم

ورزشهای منتخب طرح آمایش برای قم شامل بدمینتون، وزنه برداری، هندبال، بسكتبال و دوچرخه سواری است و ورزش ویژه استان قم هم بیس بال در نظر گرفته شده است.

▪كردستان

ورزشهای منتخب كردستان در طرح آمایش تنیس روی میز، بسكتبال، هندبال، بوكس و والیبال است و كوهنوردی ورزش ویژه استان كردستان در نظر گرفته شده است.

▪كرمان

در طرح آمایش سرزمین ورزش برای استان كرمان رشته های ورزشی بیس بال، تنیس، هندبال، دوچرخه سواری، والیبال و بسكتبال انتخاب شده است و دو رشته ورزشی موتورسواری و اتومبیل رانی هم رشته های ویژه این استان در نظر گرفته شده است.

▪كرمانشاه

بوكس، وزنه برداری، والیبال، كبدی و هاكی پنج رشته ورزشی انتخابی طرح آمایش برای استان كرمانشاه است و رشته كوهنوردی و سنگنوردی نیز ورزش ویژه این استان می باشد.

▪كهگیلویه و بویراحمد

ورزشهای منتخب طرح آمایش برای این استان هاكی، هندبال، كبدی، تنیس روی میز و كوهنوردی است و رشته اسكی ورزش ویژه این استان در نظر گرفته شده است.

▪گلستان

برای استان گلستان در طرح آمایش سرزمین رشته های ورزشی والیبال، بسكتبال، كبدی، هاكی، وزنه برداری و اسكواش انتخاب شده است و دو رشته سواركاری و چوگان هم به عنوان ورزشهای ویژه این استان در نظر گرفته شده است.

▪گیلان

ورزشهای منتخب طرح برای استان گیلان شامل پنج رشته وزنه برداری، بوكس، شطرنج، بدمینتون و والیبال است و ورزش ویژه استان هم نجات غریق و بولینگ است.

▪لرستان

بوكس، هاكی، كبدی، هندبال و والیبال پنج رشته ورزشی انتخابی طرح آمایش سرزمین برای استان لرستان است و ورزش ویژه این استان هم چوگان در نظر گرفته شده است.

▪مازندران

ورزشهای منتخب طرح آمایش برای استان مازندران شامل هندبال، والیبال، بسكتبال، تنیس روی میز، وزنه برداری و هاكی است و دو رشته نجات غریق و دوچرخه سواری هم به عنوان ورزشهای ویژه این استان تعیین شده است.

▪مركزی

ورزشهای منتخب طرح آمایش برای استان مركزی شامل دوچرخه سواری، هندبال، وزنه برداری، والیبال، تنیس روی میز در نظر گرفته شده است و دو رشته كوهنوردی و گلف هم ورزشهای ویژه استان مركزی است.

▪هرمزگان

پنج رشته ورزشی وزنه برداری، هندبال، والیبال، تنیس روی میز، بسكتبال رشته های منتخب طرح برای استان هرمزگان است و دو رشته ویژه استان نیز شامل اسكی و وزنه برداری است.

▪همدان

رشته های ورزشی انتخاب شده در طرح آمایش سرزمین برای استان همدان شامل شمشیربازی، بسكتبال، هندبال، والیبال و كوهنوردی و سنگنوردی است و دو رشته ورزشی ویژه استان نیز اسكی و وزنه برداری در نظر گرفته شده است.

▪یزد

شش رشته ورزشی شامل شمشیربازی، دوچرخه سواری، هندبال، اسكواش، وزنه برداری و والیبال از رشته های انتخابی طرح آمایش سرزمین برای استان یزد است و دو رشته موتورسواری و اتومبیل رانی نیز رشته های ورزشی ویژه این استان می باشد.

دفتر استعدادیابی و قهرمان پروری سازمان تربیت بدنی در نظر دارد از تمام ادارات كل تربیت بدنی استانها و فدراسیونهای ورزشی در خصوص این طرح و رشته های معرفی شده نظرات مختلف را دریافت كند تا در صورت نیاز به جابه جایی رشته ها در بخش ورزشهای انتخابی طرح برای استانها و بر اساس اجماع نظر فدراسیونها و ادارات كل تربیت بدنی اقدامات لازم را نهایی و اجرا كند.

مریم رضایی