پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

غارهای شگفت‌انگیز استان آذربایجان شرقی


غارهای شگفت‌انگیز استان آذربایجان شرقی

در دل برخی از کوه‌ها، شکاف‌ها و صخره‌های بزرگی وجود دارد که بعضی از آنها به صورت غارهای طبیعی و برخی دیگر توسط انسا‌ن‌ها ساخته شده است.
آنچه مسلم است در روزگاران قدیم بشر از …

در دل برخی از کوه‌ها، شکاف‌ها و صخره‌های بزرگی وجود دارد که بعضی از آنها به صورت غارهای طبیعی و برخی دیگر توسط انسا‌ن‌ها ساخته شده است.

آنچه مسلم است در روزگاران قدیم بشر از این غارها در برابر حیوانات وحشی و نیز سرما و گرما به عنوان مامن و پناهگاه استفاده می‌کرد. اما اکنون با پیدایش علوم و فنون جدید و بهبود زندگی بشر، این اماکن به نقاط جذاب و دیدنی گردشگران تبدیل شده است

اغلب غارها طبیعت بسیار زیبا و شگفت انگیزی دارند که حتی در بعضی مواقع در نوع خود نادر و کمیاب بوده و هر بیننده و گردشگری را مبهوت و مجذوب شگفتی‌ها و زیبایی‌های خود می‌کند.

استان آذربایجان شرقی باتوجه به وضعیت توپوگرافی و کوهستانی بودن از این امر مستثنا نبوده و در دل خود تعداد زیادی از این غارها را جای داده است.

این غارها در طول تاریخ چندین هزار ساله آذربایجان شرقی در میان مردم این خطه به سمبل عظمت و استقامت در مقابل سختی‌ها معروف شده است که مردان بزرگ و آزاداندیشی از آنها در مقابل ظلم و استبداد استفاده می‌کردند.

از جمله این غارها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱) غار اسکندر: این غار که عرض دهانه‌اش حدود ۵ متر است در ۳۰ کیلومتری تبریز و در روستای سعیدآباد قرار گرفته و دسترسی به آن از طریق جاده ترانزیتی تبریز ـ‌ تهران میسر است. دیواره‌های داخل این غار دارای استلاکتیت‌های زیبا و جالب توجهی است.

۲) غار آغ بولاق: این غار در قسمت جنوبی روستای قره چمن از توابع شهرستان بستان‌آباد واقع شده و از نوع غارهای استلاکتیت است. عرض دهانه غار حدود ۲ متر می‌باشد و دسترسی به آن از این روستا امکان پذیر است. غار زیبای آغ بولاق مورد توجه و بازدید کوهنوردان علاقه‌مند است.

۳) غار قدمگاه: این غار در نزدیکی روستای قدمگاه (بادامیار) واقع در جنوب شهرستان آذرشهر قرار داشته و احتمالا متعلق به دوره پیش از اسلام است. مقطع فضای غار زیرزمینی دایره شکل است و قطری برابر ۱۵ متر دارد.

دالانی به طول ۹ متر و عرض و ارتفاع ۵‌/‌۱ و ۵‌/‌۲ متردارد که به دهلیز وسیع‌تری به طول ۵‌/‌۴ متر و عرض۲۰‌/‌۳ متر و ارتفاع ۵‌/‌۲ تا ۴ متر می‌پیوندد. سپس این دهلیز به فضای گنبدی شکل غار باز می‌شود. این فضا از کف تا پنجره نورگیر و سقف ۱۲ متر ارتفاع دارد.

۴) غار دوگیجان: این غار که از نوع غارهای استلاکتیت بوده و عرض دهانه آن ۵‌/‌۳ متر است، در شرق شهر مرند قرار دارد و راه دسترسی به آن سواره روست.