یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

کاغذ روحم به دست خودم مچاله شد


کاغذ روحم به دست خودم مچاله شد

نگاهی به اکستازی و اکس پارتی

از پدر و مادرش قول گرفته بود که جشن تولد امسالش مفصل تر از سال های پیش برگزار شود چون امسال علا وه بر جشن تولد، جشن فارغ التحصیلی هم محسوب می شد. جشن تولد ۱۸ سالگی شروین با تعداد میهمانان بیشتری برگزار شد و ساعت ۷ بعداز ظهر کم کم میهمانان با فشار دادن زنگ وارد خانه شدند و حدود ساعت ۳۰:۸ با ورود گروهی از جوانان ۱۷تا ۲۰ ساله جشن تولد جدی تر شد.

جوانان به صورت انفرادی یا دو سه نفره هر چند دقیقه یک بار وارد می شدند. اما پس از چند دقیقه استراحت کوتاه به موجودات غیرقابل کنترلی با مدل موهای عجیب، تبدیل می شدند.

تکان های شدید سر، غیرعادی بودن مدل موهایشان را بیشتر نمایان می کرد. آنچه در اکثر میهمانان به چشم می خورد شلوار برموداست که گویا وجه مشترک جوانان این جمع است.

رنگ موهایی نظیر سبز، بنفش، آبی و ... نشان از رفتاری غیرمعقولا نه دارد و به جرات می توان گفت مادران آنها نیز تا به حال چنین رنگ موهایی را به چشم خود ندیده اند.

صدای خشن یک خواننده خارجی آنچنان آنها را به وجد آورده است که گویا خود را فراموش کرده اند. جوانان که هنوز به درستی معنای زندگی را درک نکرده اند. مدام در حال تکان دادن سرشان هستند به گونه ای که اگر یک شخص عادی وارد آن جشن کذایی شود دچار سردرد و سرگیجه خواهد شد، میهمانان آن جشن اما...

فرشاد که پای ثابت پارتی های شبانه است به سمت عده ای می رود و با صدای بلند که غیرعادی بودن در طنینش موج می زند، می گوید: «نشئگی بدجوری حال می ده، روشنتون می کنه. یکی بنداز بالا روشن می شی، بلندشو، اگه تحرک نداشته باشی پس می زنه».

یکی از بچه ها می گوید: از اون آبی کمرنگ ها به من بده و یکی هم بده به آقا اشکان!

۱۰ دقیقه نگذشته همگی با احساسی کاذب، سرحال و نشئه در حال بالا و پایین پریدن هستند.

شروین که برای کم نیاوردن جلوی دوستانش، اولین بار است که این قرص را مصرف کرده حالا نیمه برهنه شده و تلو تلو خوران برای تغییر هوای داخل به سمت پنجره می رود. او بعد از باز کردن پنجره به بیرون نگاه می کند و حرکت ماشین ها، رفت و آمد آدم ها و خیالا تی که براثر خوردن قرص به او دست داده باعث می شود تا بدون اختیار، بیش از حد به بیرون خم شود که ناگهان احساس می کند چمنزاری در زیرپایش قرار گرفته که آرام پا بر آن چمنزار می گذارد، اما...

حالا او در حالی به زمین افتاده که صورتش به کلی خونی و چشمانش بسته است. او خونی و بی هوش به زمین افتاده، اما دوستانش با سر و صدای زیاد در حال بالا و پایین پریدن یا به قول خودشان در حال پرواز هستند.

پس از دقایقی یکی از همسایه ها با جسم بی جان شروین روبرو می شود و او را به وسیله ماشین یکی از میهمانان به بیمارستان می برد و بستری می کند.

پدر و مادر شروین که به درخواست او خانه را برای جشن تولد خالی کرده بودند سراسیمه خود را به بیمارستان می رسانند.

دکتر احمد رحمتی پزشک بیمارستان در جواب سوال های مکرر پدر و مادر شروین می گوید: فقط دعا کنید.

کیارش یکی از نزدیک ترین دوستان شروین است که در گوشه ای از حیاط بیمارستان ساکت و آرام نشسته و قطره های اشک بر گونه هایش پیداست، وی در پاسخ به این سوال که آیا ارزشش را داشت؟ می گوید: مصرف این قرص ها آنقدر همه گیر شده که هر کاری می کنی در جشن ها آنها را مصرف نکنی، نمی شود.

وی می گوید: من و دوستانم از تمام عوارض این قرص ها مطلعیم ولی تاکنون اتفاقی برایمان رخ نداده بود.

حالا حدود ۸ ساعت از حضور شروین در بیمارستان می گذرد که ناگهان صدای دعای پدرش بلند می شود که «خدایا شکرت» ناگهان چهره های در هم باز می شود، اشک شوق در چشمان منتظران جاری می شود.

کیارش دوست نزدیک شروین درباره نحوه و علت سقوط شروین به مصرف قرص های جدید اکستازی اشاره می کند و می گوید: ۱۰ دقیقه بعد از مصرف این قرص ها، اگر سر جایت نشسته باشی احساس دلتنگی شدید کرده و دلت می خواهد تا مدت ها گریه کنی ولی اگر اقدام به حرکت کردی توان ۴۸ ساعت بالا و پایین پریدن را بدون توجه به اطرافیان خواهی داشت.

وی می افزاید: تاثیر مداوم این قرص ها حدود ۸ ساعت است.

امید یکی دیگر از دوستان شروین نیز در این باره می گوید: بچه ها می گفتند که من در میهمانی جشن تولد بعد از خوردن قرص دچار توهم عجیب و غریبی شدم به طوری که در کف زمین نشسته و به گفته بچه ها با آدم کوچولوها صحبت می کردم.

وی که از طریق ایمیل به این میهمانی دعوت شده بود در خصوص علت استقبال جوانان از مصرف قرص های اکس نسبت به سایر مخدرها می گوید: هیجان و لذتی که از مصرف اکس به انسان دست می دهد در سایر مخدرها نیست.

به گفته وی، به نظر برخی با مصرف قرص های روانگردان افراد تخلیه روانی و انرژی می شوند و این برای جوانان امروزی که در زندگی سرگرمی و شادی دیگری ندارند شاید توجیهی است که فقط خودشان را قانع می کند.

اکستازی به معنی سرمستی عارفان و حالت خلسه شاعرانه بوده که با اسامی نظیر «شیشه»، «پروانه»، «فرشته»، «یخ»، «اسید» برای استفاده در کلوپ های شبانه و درهم آمیزی رقص و موسیقی به کار می رود.

قرص های اکستازی در رنگ های مختلف آبی پررنگ، کمرنگ، خاکستری و صورتی با نام های میتسوبیشی، سوپرمن، ورساج، اینترنت، تمبر، Trip Yada,zBen,Love و گاه با آدم ها و نام های مذهبی چون صلیب، ستاره و لورد در بازار یافت می شود.

این قرص به صورت خوراکی، جویدنی، کپسول و تزریقی با قیمت های مختلف بین چهارهزار تا ۴۰۰ هزار ریال در بازار به فروش می رسد.

قرص های اکستازی در ۱۴۰۰ نوع، شکل و رنگ تولید شده که نشان دهنده تنوع این ماده شیمیایی است و تغییر در تولید و طراحی این داروها باعث شده که مردم، مسوولا ن و پزشکان از ماهیت واقعی این قرص ها بی خبر باشند.

این در حالیست که این مساله در نحوه درمان و تدوین استراتژی مقابله با شیوه آن نیز تاثیرگذار است.

در بررسی انجام شده مشخص گردیده که اکثر پزشکان و خانواده ها آگاهی لازم در خصوص قرص های اکستازی ندارند و بعضی از خانواده ها حتی نمی دانند قرص اکستازی چیست؟

بعد ازورود تریاک و وافور به زندگی آدم ها، سالها طول کشید تا عصاره آن را چشم آبی ها گرفتند و شد مورفین و بعد از سالهای طولا نی هزاران نفر در نشئگی آن غرق شدند.

بعد از گذشت سالها سر وکله هروئین پیدا شد اما اکنون هر روز یک ماده شیمیایی جدید توی بازار خمارهای ایران و جهان سبز می شود یک روز اکس و «دوپس دوپس اش» و زمانی که هنوز نشئگی اکس، اکس پارتی و ریونپریده که فامیل نزدیکش یعنی شیشه به میدان می آید.

اگر مصرف مخدرهایی مثل تریاک، هروئین و حشیش مدت زیادی طول می کشید تا قیافه و رفتار آدم را به هم بریزد ولی مصرف این قرص ها از همان روزهای اول حسابی روان آدم را به هم می ریزد.

به راستی زمانی که در سال ۱۹۱۲ دانشمندان آلمانی یک ماده شیمیایی جدید برای سنتز داروهای دیگر می ساختند آیا کسی فکر می کرد که این ماده تبدیل به اعتیاد نسل جوان در قرن بیست و یک شود؟

میهمانی شروین با حادثه دلخراشی خاتمه یافت، ولی این سوال مطرح است که آیا شروین آخرین مورد از تاثیرات این قرص ها خواهد بود آیا همانطور که مصرف کنندگان می گویند این قرص ها اعتیاد نمی آورد؟

امروزه در حالی که جوانان آرام و بی صدا در حال ویرانی هستند، سوداگران مرگ بدون وقفه و بی هیچ احساس مسوولیتی داروی جنون ساخته و در میان آنان توزیع می کنند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته در کشور سوئیس، ۵۵ درصد از مصرف کنندگان قرص های اکستازی دچار عوارض منفی آن می شوند، ۵۵ درصد دچار احساس عدم کنترل خود، ۵۰ درصد دچار اضطراب و ترس، ۴۹ درصد دچار خستگی و خلق ناخوش و ۴۵ درصد مبتلا به افسردگی و غمگینی می شوند.

همچنین بر اساس این تحقیقات، ۳۶ درصد این افراد مبتلا به اختلا فات خانوادگی و درگیری با دوستان، ۳۲ درصد دچار بیماری دشمن پنداری و ۳۳ درصد مبتلا به توهمات ناخوشایند و ۱۵ درصد در محیط کار یا تحصیل خود دچار مشکل می شوند.

به گفته کارشناسان طی سالهای ۱۹۹۸ تا ۱۹۹۹ آمار مرگ و میر به وسیله قرص های اکستازی ۴۰۰ درصد در دنیا افزایش یافته است.

به گفته یک سرهنگ نیروی انتظامی، بررسی در ۴۸ کشور دنیا نشان از رشد مصرف داروهای روان گردان میان جوانان دارد، مصرف این داروها در بسیاری از کشورها طی ۱۰ الی ۱۵ سال گذشته ۷۰ درصد رشد داشته در حالی که رشد مواد مخدر نیم درصد بوده و این مساله نشان دهنده نوع نیاز و تغییر سلا یق جوانهاست.

سرهنگ امید رحمانی از تغییر الگوی مصرف مواد مخدر از تریاک و هروئین به مخدرهای شیمیایی جدید به عنوان پدیده ای جدید و خطرناک یاد کرد و افزود: ریشه های اصلی این تغییر الگوی مصرف را بیشتر می توان در فرهنگ خانواده، مشکلات اقتصادی و بیکاری جوانان جست و جو کرد.

وی جذابیت و توان افزایی موجود در قرص های اکستازی را از مهمترین علت های استقبال جوانان از این قرص ها ذکر کرد و افزود: قانون خاصی در خصوص برخورد با مصرف کنندگان اکستازی وجود ندارد وبرابر با قوانین موجود در این رابطه برخورد می شود.

دکتر مهناز اللهیاری در این باره می گوید: این ماده اولین بار در سال ۱۹۱۴ در آلمان به عنوان کاهنده اشتها و در روان درمانی برای کمک به بیان احساسات بیماران مورد استفاده قرار گرفت اما به دلیل عوارض مخرب آن در سال ۱۹۸۵ مصرف آن غیرقانونی و حمل آن جرم اعلا م شد.

وی اظهار داشت: مصرف کنندگان اکس پس از مصرف تا چند ساعت حالا ت خوشایندی را احساس می کنند، در این افراد به صورت کاذب احساساتی چون سرخوشی، افزایش شدید احساس خوب بودن، انرژی و تمایل برای ارتباط با دیگران و احساس تعلق ایجاد می شود.

وی اثرات منفی مصرف قرص های اکستازی را افزایش فشار خون، درجه حرارت بدن و ضربان قلب ذکر کرد و گفت: مصرف این قرص ها توهم زا بوده و شخص را دچار هیجان می کند، در نتیجه فرد احساس می کند قادر به پرواز بوده و بدون آگاهی از خطرات آن از پنجره یا ماشین به بیرون می پرد.

دکتر اللهیاری از عوارض استفاده طولا نی مدت این قرص ها آسیب به ارگان های حیاتی بدن، چون کبد، کلیه، خونریزی مغزی، اختلا ل در قوه تفکر، حافظه و قابلیت یادگیری در فرد و ایجاد اثرات مخرب مغزی غیرقابل برگشت اشاره کرد.

اللهیاری با ذکر اینکه مصرف همزمان قرص های روان گردان و مشروبات الکلی منجر به مرگ می شود افزود: افرادی که اینگونه قرص ها را مصرف می کنند، باید در صورت افزایش ضربان قلب، فشار خون، خستگی، کوفتکی عضلانی، حملا ت حاد، ترس، تشنج یا کاهش سطح هوشیاری به مراکز درمانی مراجعه کنند. به گفته دکتر اللهیاری به علت قابلیت ساخت راحت قرص اکستازی، این قرص ها در لا براتوارهای داخلی هم ساخته می شود که خطر وجود مواد اضافی و عوارض ناشی از آن نیز وجود دارد.

به عقیده یک روان پزشک، قرص های اکستازی از دسته مواد متامفتامینی بوده که از مواد تهییج کننده هستند و فعالیت سیستم عصبی و حرکتی را افزایش داده و منجر به کاهش اشتها می شود.

دکتر رحیم آفریده افزود: اکستازی اگر چه در ابتدای مصرف آثاری مانند شادی، افزایش میزان ادراک، بینایی و شنوایی را در فرد ایجاد می کند ولی پس از پایان اثر این ماده عوارضی نظیر اختلا ل در تمرکز، اضطراب تحرک پذیری، توهم، هذیان، جنون و افزایش حساسیت نور و تاری دید را در فاصله ای کوتاه در فرد ایجاد می کند.

دکتر آفریده افزود: افرادی که بعد از مصرف زیاد این قرص ها، اقدام به کاهش مصرف آن می کنند، دچار حالا تی می شوند که برای مصرف دوباره آن دست به هر کاری می زنند و از نظر علمی هرگونه مصرف اجباری حتی بدون وابستگی جسمی اعتیاد نام دارد. به گفته وی شایع ترین علا مت در مصرف کنندگان قرص اکستازی فردای مصرف آن با افسردگی، اضطراب و خستگی ظاهر می شود و همچنین سفتی و درد عضلا نی در اندام ها و کمر سه روز پس از مصرف این قرص ها شایع است.

دکتر آفریده اظهار داشت: علا وه بر اختلا لا ت شدید عصبی، عقیم شدن، فراموشی، بروز افزایش فشار خون، عوارض قلبی و عروقی و دیوانگی و شک زیاد از جمله عوارض شایع مصرف این قرص هاست.

وی این تصور را که انسان های کمرو با مصرف این قرص ها می توانند مشکل کمرویی خود را برطرف کنند اشتباه دانست و افزود: بسیاری از این افراد پس از اینکه از رفتارهای ناپسند خود در هنگام مصرف قرص اکس اطلا ع می یابند، دست به خودکشی زده یا اینکه دچار افسردگی حاد می شوند.

دکتر آفریده با ذکر اینکه بسیاری از افراد که دارای افسردگی خفیف یا مزمن هستند معمولا به مصرف این قرص ها راغب می شوند گفت: این افراد روزهای بعد از مصرف این قرص حتی تا هفته ها دچار افسردگی شدیدتری می شوند.

به گفته وی مصرف کنندگان قرص های اکستازی تمایلی شدید برای استفاده مجدد پس از مصرف پیدا می کنند و به سرعت میزان مصرف این قرص ها را افزایش می دهند. دکتر آفریده اظهار داشت: بعضی حالا ت مثل حالا ت پارانویا یا حالا ت جنون و توهمات در فرد مصرف کننده ایجاد می شود. به طوری که وی می پندارد که تحت تعقیب است یا اینکه دچار حالت بدبینی نسبت به اطرافیان خود شده یا چیزهایی را که دیگران نمی بینند مشاهده می کند و این حالت ممکن است هرگز درمان نشود. وی در مورد نحوه ترک قرص های اکستازی گفت: تقریبا رابطه مستقیمی بین اراده و ترک این قرص ها وجود دارد و افراد چنانچه در خودشان اشتیاق برای ترک آن ایجاد کنند حتما موفق به کنار گذاشتن آن می شوند. البته این کار باید زیرنظر یک متخصص روان پزشک صورت پذیرد.

وی افزود: ضمن آنکه خانواده ها باید از ایجاد زمینه مناسب برای مصرف این قرص ها در میهمانی ها، مسافرت ها و جمع های دوستانه برای فرزندان جلوگیری کنند.

نویسنده : فاطمه حصارکی



همچنین مشاهده کنید