شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
نشانگان حاد تنفسی « سارس »
نشانگان حاد تنفسی (سارس) (۱) ، یك بیماری با علت ناشناخته است كه در میان بیمارانی در آسیا ، آمریكای شمالی و اروپا مشاهده شده است . گزارش زیر، توصیف بالینی بیماران مبتلا به سارس را بر اساس اطلاعات جمع آوری شده از اواسط فوریه ۲۰۰۳ به وسیله سازمان جهانی بهداشتWHO) ( ، اداره بهداشت كانادا و مركز كنترل و پیشگیری از بیماری ها در همكاری با مقامات بهداشتی و پزشكان بالینی هنگ كنگ ، تایوان ، بانكوك ، سنگاپور ، انگلستان ، اسلوونی ، كانادا و ایالات متحده ، به طور خلاصه ذكر می كند .
از ۲۱ مارس ۲۰۰۳ ، اكثر بیمارانی كه كه مبتلا به سارس شناخته شده اند ، افرادی بین ۲۵ تا ۷۰ سال بوده اند كه قبلا سالم بوده اند . موارد مشكوك به سارس ، در میان كودكان ۱۵ سال به پایین اندك بوده است .
دوره نهفتگی سارس نوعاً ۲ تا ۷ روز است ؛ البته گزارش های موردی حاكی از آن بوده اند كه دوره نهفتگی ۱۰ روز است . بیماری عموماً با پیش در آمد تب ( بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد ) آغاز می شود . بیماری با تب بالا و گاهی با لرز و تكان های شدید همراه است و ممكن است با سایر علایم از جمله سردرد ، بی حالی و درد عضلانی توأم باشد . در شروع بیماری ، برخی از بیماران علایم تنفسی خفیف دارند . به طور معمول لكه های پوستی و مشكلات گوارشی وجود ندارد ؛ البته برخی از بیماران وجود اسهال را در دوره پیش درآمد همراه با تب ذكر كرده اند .
بعد از ۳ تا ۷ روز ، مرحله تنفسی تحتانی با شروع سرفه خشك و بدون خلط شروع می شود كه ممكن است با كاهش اكسیژن همراه باشد یا به سمت آن پیشرفت كند . در ۱۰ تا ۸۰ در صد موارد ، بیماری تنفسی آنقدر شدید است كه نیاز به لوله گذاری و تهویه مكانیكی ایجاد می شود . میزان مرگ در میان اشخاص مبتلا به بیماری كه حایز شرایط تعریف موردی كنونی WHO هستند ، تقریباً ۳ درصد است .
رادیوگرافی قفسه سینه ممكن است در دوره پیش در آمد همراه با تب و سراسر دوره بیماری طبیعی باشد . البته ، در نسبت قابل خلاصه ای از بیماران ، مرحله تنفسی با ارتشاحات بینا بینی موضعی زود هنگام مشخص می شود .
رژیم درمانی شامل آنتی بیوتیك های متعددی بوده است كه احتمالاً عوامل باكتریایی شناخته شده ی، پنومونی آتیپیك را درمان می كنند . در بسیاری از مناطق ، درمان شامل داروهای ضد ویروسی نیز بوده است .
اطلاعات بیشتر در مورد سارس (برای مثال ، راهكارهای كنترل عفونت و اقدامات لازم برای گزارش موارد مشكوك ) www.cdc.gov/ncidod/sars در نشانی اینترنتی در دسترس قرار دارد .
اقداماتی كه سازمان جهانی بهداشت برای مناطق آلوده به سارس توصیه می كند
در فرودگاه ها یا نواحی مرزی امكاناتی فراهم شود كه تمام مسافران به خارج از كشور ، قبل از خروج مورد مصاحبه قرار گرفته و از نظر سه مورد زیر بررسی شوند :
مراقبت در حین پرواز برای سارس
اگر مسافری در پرواز (از نواحی آلوده ) تب و علائم تنفسی داشت توصیه می شود خدمه پرواز این اقدامات را انجام دهند :
- مسافر را تاحد امكان دورتر از بقیه مسافرین و خدمه پرواز نگه دارند .
- مسافر باید ماسك بزند و خدمه پرواز كه مراقب وی هستند باید از نظر سارس پیگیری شوند .
- یك توالت مجزا برای بیماری در نظر گرفته شود.
- خلبان باید وجود بیمار مظنون به سارس را به اطلاع فرودگاه مقصد برساند تا مسئولان بهداشتی از ورود وی آگاه شوند .
- در مقصد ، مسافر مظنون ایزوله شده و توسط مسئولان بهداشتی فرودگاه ارزیابی شود .
اقدامات لازم برای موارد تماس با مسافر بیمار
اگر ارزیابی فوری پزشكی احتمال سارس را رد كرد، بیمار جهت دریافت مراقبت پزشكی به مراكز درمانی راهنمایی شود. ولی اگر ارزیابی اولیه در فرودگاه تائید كننده مورد مظنون و یا محتمل سارس بود اقدامات زیر باید انجام شود :
۱ تمام موارد تماس در طی پرواز باید مشخص شوند كه موارد تماس به صورت زیر تعریف می شوند :
- مسافران هم ردیف و آن ها كه تا دو ردیف عقب و جلوی بیمار بوده اند.
- تمام مسافرانی كه به نحوی تماس نزدیك با بیمار داشته اند ( مثلاً از وی مراقبت كرده اند).
- هر مسافر دیگری كه با بیمار هم خانه بوده است.
- اگر یكی از خدمه پرواز مورد مظنون یا محتمل سارس باشد موارد تماس تمام مسافران و خدمه را شامل می شود.
۲ موارد تماس بایستی مشخصات و نشانی كامل به مسئولان بهداشتی بدهند ( نشانی اقامت تا ۱۴ روز ) .
۳ موارد تماس باید اطلاعات كامل در مورد سارس دریافت كنند و توصیه می شود با شروع علائم ظرف ده روز سریعاً به مراكز بهداشتی درمانی مراجعه كنند و سابقه ی تماس با بیمار سارس را بیان كنند .
۴ - موارد تماس تا زمانی كه علائمی از سارس پیدا نكرده باشند باید برای فعالیت ها و سفرشان آزادی عمل داشته باشند .
۵ اگر با گذشت زمان مشخص شد مورد مظنون مورد محتمل سارس است ، باید به مقامات بهداشتی ناحیه ای كه مورد تماس در آن جا زندگی می كند اطلاع داه شود تا مراقبت فعال ( مصاحبه توسط كاركنان بهداشتی و كنترل درجه تب روزانه ) تا ۱۰ روز بعد از تماس ، انجام شود .
سایر مسافران
به عنوان یك اقدام احتیاطی ، بهتر است سایر مسافران اطلاعات و نشانی خود را به مسئولان بهداشتی بدهند و اگر تا ده روز بعد از پرواز علائمی از سارس پیدا كردند ، به مراكز بهداشتی درمانی مراجعه كنند .
گند زدایی هواپیما
بر اساس اطلاعات موجود ، دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت برای گندزدایی هواپیماها كفایت می كند . در پاسخ به توصیه خط هوائی بایستی در مناطق آلوده امكاناتی شامل : دستكش ، ماسك و مواد گندزدا و همچنین یك صندلی ایزوله برای موارد نیاز ، تأمین كند .
توصیه سازمان جهانی بهداشت برای مسافرت
تمام مسافرت ها(غیر از موارد ضروری ) به استان گوانگ دونگ چین و هنگ كنگ به تعویق بیافتند. این توصیه مسافرینی را كه فقط در این فرودگاه های بین المللی جابجا می شوند ، شامل نمی شود .
تعاریف موارد بیماری
موارد مظنون :
هر فردی كه بعد از اول نوامبر ۲۰۰۲ سابقه تب بالای ۳۸ درجه و سرفه و مشكلات تنفسی و حداقل یكی از موارد زیر (در فاصله ۱۰ روز قبل از شروع علائم ) را داشته باشد :
- تماس نزدیك (زندگی كردن با هم ، پرستاری كردن و یا تماس مستقیم با ترشحات تنفسی یا مایعات بدن بیمار مظنون یا محتمل سارس ) با فرد مظنون یا محتمل بیماری سارس .
- سابقه مسافرت به منطقه آلوده .
- اقامت در یك منطقه آلوده .
*توجه :
گزارش فوری موارد مظنون و یا محتمل به مراكز بهداشت شهرستان ، استان و مركز مدیریت بیماری ها ضروری است ، لذا آگاه سازی پزشكان در محدوده تحت پوشش دانشگاه ها در اسرع وقت توصیه می شود .
۱- Acute Respiratory Syndrome Sever SARS =
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست