یکشنبه, ۱۷ تیر, ۱۴۰۳ / 7 July, 2024
مجله ویستا

چرا سیب دماوند سفت و شاداب است؟


چرا سیب دماوند سفت و شاداب است؟

گاهی پرسیده می‌شود آیا با غنی‌سازی خاک می‌توان پرتقالی پرورش داد که از نظر ویتامین C غنی‌تر از پرتقال‌های معمولی باشد؟ در جواب باید گفت برای غنی‌سازی نمی‌توان مقصد خاصی مثل …

گاهی پرسیده می‌شود آیا با غنی‌سازی خاک می‌توان پرتقالی پرورش داد که از نظر ویتامین C غنی‌تر از پرتقال‌های معمولی باشد؟ در جواب باید گفت برای غنی‌سازی نمی‌توان مقصد خاصی مثل ویتامین C را انتخاب کرد ولی با غنی‌سازی خاک در جهت افزایش آن در میوه و سبزی‌ها می‌توان شرایطی را فراهم کرد. در واقع می‌توان با غنی‌سازی و حاصل‌خیزی خاک و تغذیه صحیح گیاه در جهت افزودن مواد تسهیل‌کننده، تولید ویتامین C در گیاه به این هدف که هر چه مغذی‌تر شدن میوه و سبزی است، دست یافت. این نوع غنی‌سازی نه تنها آسیبی به مرغوبیت محصول و سایر ویژگی‌های آن وارد نمی‌کند، بلکه کاملا برعکس می‌تواند سبب افزایش کیفیت آن شود.

به‌عنوان مثال، درگذشته سیب‌های ایرانی حالتی اسفنجی داشتند که بعد از مدتی پوک می‌شدند و حالت سنجدی پیدا می‌کردند. بعد از روی آوردن کشاورزان به مصرف صحیح املاحی مثل روی توانستیم این ویژگی نامرغوب را از بین ببریم. در حال حاضر، سیب دماوند حالتی شاداب و سفت داشته و از مرغوبیت بالایی برخوردار است. البته به این نکته هم باید اشاره کنم که هر عنصری که به خاک افزوده می‌شود یک مرز و خط بحرانی دارد که عبور از آن می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

ناصر پیمانی

مهندس کشاورزی