پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
بیکاری اپیدمی جهانی
در سراسر دنیا ۲/۶ درصد نیروی کار یعنی معادل ۹/۱۸۵ میلیون نفر بیکارند. این آمار نسبت به سال ۲۰۰۲ افزایش ۶۰۰ هزار نفری را گزارش میدهد، البته این آمار در زنان فقط کاهش یکصدهزار نفری را نشان میدهد، در حالیکه اقتصاد جهان شاهد رشد GDP بوده است، اما اشتعال در سال ۲۰۰۳ رشدی را نداشته است تا به هدف اصلی یعنی همان نصف شدن فقر در سال ۲۰۱۵ نزدیک شویم.
دبیرکل Labourorganization Internaional) ILO) در مصاحبهای اعلام کرد که هنور نمیتوانیم با اطمینان اعلام کنیم وضعیت بحران بیکاری پایان یافته است اما میتوان خوشبین بود که در سال ۲۰۰۴ تصویر مطلوبترین از اشتغال جهانی بهدست آمده باشد.
گزارش حاضر ترجمه متنی برگرفته از سایت سازمان بینالمللی کار است که باعنوان گزارش سالانه مشاغل ILO منتشر شده است. با اینکه در سال ۲۰۰۳ بیکاری جهان در سطح بیسابقهای ادامه داشت، اما گزارش سالانه مشاغل ILO نشانههائی از بهبود بهدست میدهد.
براساس گزارش اخبار ILO بیکاری کلی جهانی در سال ۲۰۰۳ به ۹/۱۸۵ میلیون نفر افزایش یافته است. بیشترین نرخ این تعداد در میان مردان و زنان جوان است. علیرغم افزایش نرخ رشد اقتصادی بعد از دوسال رکود معهذا نشریه جریانات جهانی اشتغال ILO ۲۰۰۴ در تحلیلی خوشبینانه اعلام کرده است که بهبود وضع اقتصادی در نیمه دوم ۲۰۰۴، فروپاشی وضعیت اشتغال جهانی را کند کرده و در سال ۲۰۰۴ نیز ادامه پیدا کرده است.
در همین زمینه دبیر کل ILO معتقد است: هنوز زود است که بگوئیم بدترین وضعیت پایانیافته است. ولی اگر برآوردههای جاری رشد جهانی و تقاضای داخلی طی سال ۲۰۰۴ ثابت میماند یا بهبود مییافت، تصویر اشتغال جهانی در سال ۲۰۰۴ روشنتر میشد. بزرگترین نگرانی ما آن است که اگر بهبود کند شود و امیدهای ما برای مشاغل بیشتر و بهتر، بیشتر به تأخیر بیفتد، بسیاری از کشورها در رسیدن به هدف توسعه هزاره برای ۲۰۱۵ یعنی کاهش دادن فقر به نصف ناتوانند.
وی ادامه میدهد: ما میتوانیم این جریان را برعکس کنیم و فقر را کاهش دهیم، به شرطی که سیاستگذاران اشتغال را تفکر ثانوی تلقی نکنند و کار را در قلب سیاستهای اقتصادی کلان و اجتماعی قرار دهند.
در گزارش سال ۲۰۰۴ ILO تحولات زیر بررسی شده است:
ـ شمار اشخاص بیکار در جستجوی کار به ۹/۱۸۵ میلیون نفر یا حدود ۲/۶ درصد کل نیروی کار رسید و این افزایش نهائی نسبت به سال ۲۰۰۲ است که ۴/۱۸۵ میلیون نفر ذکر شده است.
ـ در میان بیکاران جهان، حدود ۱/۱۰۸ میلیون نفر مرد بودهاند. ۶۰۰ هزار نفر بیشتر از سال ۲۰۰۲ این رقم در زنان، از ۹/۷۷ میلیون نفر در سال ۲۰۰۳ به ۸/۷۷ میلیون نفر در سال ۲۰۰۳ کاهش یافته است. در این سال بالاترین آمار مربوط به ۲/۸۸ میلیون نفر جوانان در سنین ۱۵ـ۲۴ بود که با نرخ بیکاری شکننده ۴/۱۴ درصد مواجه هستند.
اگر چه اصطلاح اقتصاد غیررسمی اشخاص بدون اشتغال ثابت در کشورهای با نرخ رشد GDP پائین رو به افزایش است اما شمار فقرای فعال یا اشخاصیکه با معادل ۱ دلار ایالات متحده در روز یا کمتر زندگی میکنند در سال ۲۰۰۳ در مرز ۵۵۰ میلیون ثابت مانده است.
گزارش ILO میافزاید: بیکاری رو به افزایش است و بیکاری پنهان در خلال نیمه اول ۲۰۰۳ بهعلت افزایش کند شرایط اقتصاد جهان صنعتی، اثر SARS بر اشتغال در آسیا و اثرات جنگها تا حدود زیادی بر اشتغال و جهانگردی تأثیر داشت هرچند با کنترل بیماری SARS و رشد منسجم در نیمه دوم ۲۰۰۳ رشد اشتغال افزایش یافت.
گزارش ILO با تحلیل خوشبینانه میگوید تقاضای فزاینده در جهان صنعتی، تجارت بیشتر و رشد موازی در تقاضای داخلی تصویر اشتغال را روشنتر خواهد کرد.
نرخهای رشد پیشبینی شده در آمریکای لاتین و کارائیب خاورمیانه و آفریقای شمالی و اقتصادهای در حال گذار بیش از ۴ درصد در همه مناطق حاشیهای آسیا، ۱/۷ درصد در آسیایشرقی، ۵/۴ درصد در آسیای جنوبشرقی، ۸/۵ درصد در آسیایجنوبی و آفریقایصحرا زیر ۵ درصد باید به اندازه کافی بالا باشد تا این مناطق بتوانند امکانات اشتغال جدیدی ایجاد کنند.
براساس این گزارش: طی سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ مناطق صنعتی از رکود اقتصادی خارج شدهاند، بهخصوص در نیمه دوم ۲۰۰۳ علیرغم افزایش رشد GDP در ایالات متحده، ایجاد مشاغل کند و نرخ بیکاری حدود ۶ درصد بود.
اتحادیه اروپا نیز علیرغم رشد پائین ۵/۱ درصدی شاهد تحولات مثبتی در بازارهای کار بود. ژاپن ظاهراً از بحرانی دیرین بهبود یافته است، اما ممکن است زمان لازم داشته باشد تا به سطوح بیکاری اوایل دهه ۹۰ یعنی زیر ۳ درصد برسد. اگر نرخ رشد GDP در ایالات متحده به ایجاد مشاغل بینجامد، نرخهای بیکاری در اقتصادهای صنعتی کاهش مییابد و اشتغال بهعنوان عامل مهم در جمعیت اروپا به افزایش خود ادامه میدهد. براساس این گزارش رکورد اقتصاد جهانی بیشترین تأثیر را برای آمریکایلاتین و کارائیب بهجای گذاشته است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست