پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
صدای خرد شدن استخوان هایت را نمی شنوی
از گوشه و کنار شهر که عبور میکنی میبینی هر روز مکانهای فروش فست فود مثل قارچ از زمین روییده اند.در سالهای اخیر این روند به شکل نگران کننده ای ادامه داشته است و غذاهایی که از پایین ترین میزان ارزش غذایی برخوردار هستند به عنوان الگوی مسلط غذایی خانوار شهری در حال گسترش است.
اما معمولا مصرف کنندگان نمیدانند که روند مصرف فست فودها یک بیماری پنهان و خاموش را با خود به همرا دارد به نام:پوکی استخوان!و جالب این که برخی نهاداها اخیرا در پارک ملت با ساخت بزرگ ترین ساندویچ دنیا به ترویج هر چه بیشتر فرهنگ استفاده از این غذا یاری رساندند!
پوکی استخوان که از آن به عنوان "بیماری خاموش" یاد می شود از بیماریهای شایع قرن حاضر است که متاسفانه به علت تغییر عادات غذایی مردم و گرایش به سمت مصرف غذاهای آماده (فست فود) از روند رو به رشدی برخوردار شده که از دید ما پنهان مانده است. روند بیماری پوکی استخوان از ۳۵ سالگی آغاز می شود و حدود نیمی از زنان مسن تر از ۴۵ سال و ۹۰ درصد زنان مسن تر از ۷۵ سال، به پوکی استخوان مبتلا می شوند. به طور تقریبی از هر سه زن، یک نفر و از هر ۱۲مرد یک نفر به پوکی استخوان مبتلا می شود و این امر در سال منجر به دهها هزارشکستگی ناتـوان کننده در مبتلایان می شود.
از سوی دیگر مطالعات نشان می دهد حدود ۵ درصد جمعیت ۲۰ تا ۷۰ سال ایران به پوکی استخوان در ستون فقرات مبتلا هستند.
این در حالی است که در اثر ابتلا به این بیماری، استخوانها بدون هیچ علامتی پوک می شود و وقتی علائم درد و شکستگی بروز پیدا می کند که بیماری در مرحله پیشرفته قرار دارد.
همچنین مطالعات دیگری نشان می دهد که ۴۷ درصد زنان و ۴۴ درصد مردان بالای ۵۰ سال در کشورمان دچار کمبود تراکم استخوان هستند. در حالی که گفته می شود سوء تغذیه یکی از علل مهم بروز پوکی استخوان در مردان است، مصرف سیگار، ناراحتیهای روحی و روانی، افزایش وزن، بی تحرکی و بی اشتهایی عصبی و... از دیگر عوامل ابتلا به بیماری خاموش است.
پوکی استخوان به علت ناشناخته به طور معمول در مردان بعد از سنین ۴۵ سال به بالا مشخص می شود و به طور متوسط مردان ۱۰ سال دیرتر از زنان همسن خود به شکستگی استخوانی مبتلا می شوند.اگرچه با افزایش سن، هم مردان و هم زنان بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار می گیرند اما زنان در مجموع ۴ برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. علت این امر، کوچک و ظریف بودن استخوانهای زنان نسبت به مردان و متراکم بودن بیشتر استخوان آقایان است.
زنان در ۷۵ سالگی به طور متوسط ۲۵ درصد حجم استخوانهای متراکم و ۴۰ درصد حجم استخوانهای اسفنجی شـان را از دسـت می دهنـد و بـه طور کلی ۸۴ درصد زنان بالای ۸۰ سال دچار پوکی استخوان می شونـد.
از طرفی هـر قـدر دوران یائسگی در سنین پایین تر آغاز شود خطر ابتلا به پوکی استخوان افزایش می یابد. یائسگی معمولا در سن ۵۰ سالگی رخ می دهد و با بروز آن میزان هورمونهای استروژن تخمدان کاهش می یابد. این هورمون نقش مهمی در استحکام استخوانها دارد، با کمبود هورمون استروژن تخریب بافت استخوانی افزایش می یابد. زنانی که یائسگی زودرس دارند (قبل از ۴۵ سالگی) و نیز خانمهایی که تخمدانهای شان با جراحی برداشته شده است بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند. زنانی که بسیار لاغرند و استخوان بندی ظریفی دارند بیش از زنان چاق یا افرادی که اسکلت بندی درشتی دارند مستعد پوکی استخوان هستند.
به گزارش مهر، بررسیها نشان می دهد که مصرف کم لبنیات در کشورمان سبب شده تا ۹۰ درصد خانوادههای ایرانی، کمتر از حد استاندارد کلسیم دریافت کنند. سرانه مصرف شیر در ایران ۹۱ کیلوگرم در سال است، در حالی که این سرانه در اروپا ۳۰۰ کیلوگرم برآورد می شود.
از سوی دیگر، طبق آخرین آمار در مورد سبد غذایی مصرفی ایرانیان، مصرف لبنیات به ازای هر نفر روزانه ۱۳۹ گرم است که فقط ۳۸ گرم از این میزان را شیر تشکیل می دهد؛ در شرایطی که مصرف مطلوب لبنیات هر فرد باید روزانه ۲۲۵ تا ۲۴۰ گرم باشد.
در نقطه مقابل، بالا رفتن آمار مصرف نوشابههای گازدار در کنار فست فودها و... باعث شده که شدت ابتلا به پوکی استخوان افزایش یابد، به طوری که زنانی که روزانه یک لیوان نوشابه مصرف می کنند، سه برابر بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. زیرا برای جذب کلسیم موجود در غذاها از طریق دستگاه گوارش نیاز به برقراری نوعی تعادل میان میزان کلسیم و فسفر وجود دارد که وقتی این تعادل بر اثر نوشیدن نوشابه گازدار حاوی اسید فسفریک به هم می خورد، جذب کلسیم از دستگاه گوارش نیز دچار اختلال می شود.بنابراین، بدن از یک سو از کلسیم ذخیره شده در استخوان استفاده می کند و از سوی دیگر به راحتی نمی تواند کلسیم جذب کند، در نتیجه دچار نوعی فقر کلسیم و کاهش تراکم استخوانی و در نهایت پوکی بافت استخوانی خواهد شد. به طوری کلی افرادی که به میزان زیاد نوشابه مصرف می کنند، احتمال شکستگی استخوان در آنان سه تا چهار برابر کسانی است که نوشابه مصرف نمی کنند.
در آستانه ۲۸ مهر، روز جهانی پوکی استخوان که آن را بیماری خاموش می نامند، متولیان امر سلامت می بایست بر تلاشهای خود در جهت فرهنگ صحیح تغذیه و همچنین عدم مصرف برخی خوراکیها و نوشیدنیها مضر که می تواند روند ابتلا به این بیماری را شدت بخشد، بیفزایند و زمینههای اطلاع رسانی و آموزش را مورد توجه دستگاههای مربوطه سازند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست