دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

هواپیماهایی با دُم مکعبی


هواپیماهایی با دُم مکعبی

شاید بتوان اختراع هواپیما را بزرگ‌ترین انقلاب در زمینه سفر دانست؛ سفرهایی که زمانی هفته‌ها به‌طول می‌انجامید و در طول آن افراد با خطرات بیشماری روبه‌رو می‌شدند اکنون تنها …

شاید بتوان اختراع هواپیما را بزرگ‌ترین انقلاب در زمینه سفر دانست؛ سفرهایی که زمانی هفته‌ها به‌طول می‌انجامید و در طول آن افراد با خطرات بیشماری روبه‌رو می‌شدند اکنون تنها در چند ساعت انجام می‌شود.

بندرت می‌توان وسیله نقلیه‌ای یافت که مانند هواپیما چنین فضای داخلی یکپارچه‌ و راحتی داشته باشد. با این حال هنوز هم می‌توان با طراحی‌های جدید، کابین‌هایی با هزینه کمتر و کارایی و راحتی بیشتر طراحی کرد. گروهی از طراحان با مدنظر داشتن این ایده در حال تهیه طرحی به نام هواپیمای سینرژی هستند که از نظر آنها راه‌حل بهتر و مناسب‌تری برای پرواز است.

این گروه که توسط جان مک گینیس هدایت می‌شوند ادعا کرده‌اند هواپیمای سینرژی در مقایسه با هواپیماهای استاندارد شخصی موجود، کابین جادارتری دارد، بعلاوه میزان مصرف سوخت آن کمتر، قیمت ساخت ارزان‌تر، پرواز با سر و صدای کمتر، سرعت بیشتر و انجام یک مسافرت هوایی دلپذیر از مزایای آن است.

نکته کلیدی در به حقیقت پیوستن این پرنده، طراحی عجیب و غریب دُم سینرژی است که شامل دو باکس در دو طرف بدنه هواپیما بوده و باعث کاهش مقاومت ناشی از حرکت هواپیما در برابر جریان هوا در هر سمت و جهتی می‌شود.

طراحی منحصربه‌فرد سینرژی باعث کاهش مقاومت شده و در نتیجه شاهد پروازی پایدارتر و کنترل شده تر خواهیم بود.

گلایدر‌ها به‌واسطه داشتن بال‌های بلند و کشیده در طول پرواز از کارایی مناسبی برخوردارند که این موضوع به شکل قوی‌تر و فشرده‌تر در سینرژی مد نظر قرار گرفته است. بر خلاف تصور و شکل ظاهری دُم جعبه‌ای شکل و دوتایی سینرژی، این دُم نه تنها باعث تداخل مخرب در پرواز نمی‌شود بلکه ثبات بیشتری هم به پرواز می‌دهد.

علاوه بر مکش بال و بدنه، سینرژی از مزایای متعدد آیرودینامیکی و ساختاری برای ایفای نقش یک هواپیمای جادار، ایمن و با کارایی بالا سود می‌برد. در نتیجه اعمال این تغییرات، طراحان سینرژی مدعی شده‌اند این هواپیما در مقایسه با یک جت کوچک از لحاظ مصرف سوخت ده برابر کارآمدتر بوده و هزینه تولید آن ده برابر ارزان‌تر تمام می‌شود.

محققان این ابداع را بزرگ‌ترین موفقیت در زمینه اقتصاد سوخت در طول تاریخ می‌دانند. سینرژی قادر است پروازی به مراتب طولانی‌تر از هواپیماهای همتراز خودش داشته باشد و با سرعت کمتری در فرودگاه‌های کوچک به زمین بنشیند.

سینرژی می‌تواند با موتورهای جت پرواز کند، اما طراحان از یک موتور توربین‌دار چند تیغه‌ای به‌عنوان منبع تامین‌کننده نیرو محرکه استفاده کرده‌اند.

قبلا یک نمونه آزمایشی از این هواپیما ساخته و تست شده است و اکنون تیم طراحان در حال ساخت سینرژی در اندازه واقعی با قابلیت حمل پنج سرنشین هستند. طراحان برای تامین مالی پروژه اقدام به راه‌اندازی کمپین در سایت

Kickstarter کرده‌اند و با گذشت ده روز از راه‌اندازی آن توانسته‌اند ۲۲ میلیون تومان از ۱۳۰ میلیون تومان مورد نیاز برای انجام پروژه را از اعانه‌های مردمی به دست آورند.