چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اوزه بیو پرتقال


اوزه بیو پرتقال

اوزه بیو اولین بار در ماه مه ۱۹۶۱ پیراهن بنفیکا لیبسون را برتن کرد قبل از این او در باشگاه اسپوتینگ کلوب موزامبیک توپ می زد اولین فصل حضور اوزه بیو مصادف شد با اولین مقام قهرمانی باشگاههای اروپا برای بنفیکا اما این رخداد قبل از این بود که اوزه بیو در بنفیکا جای ثابتی برای خود دست و پا کند

▪ بیست و پنجم ژانویه ۱۹۴۲ تولد:

▪ لورنکو مارکوئز - موزامبیک محل تولد:

بنفیکا (پرتقال)، بوستون (ایالات متحده)، تورنتو متروکروتیا (کانادا)، لاس و گاس کوئیک سیلور (ایالات متحده) باشگاهها:

▪ مقام سوم جام جهانی ۱۹۶۶، آقای گل جام جهانی ۱۹۶۶، قهرمان جام باشگاههای اروپا ۱۹۶۲، قهرمان باشگاههای پرتقال (۵بار)، آقای گل باشگاههای پرتقال (۷بار)، برنده کفش طلایی اروپا ۱۹۶۸ و ۱۹۷۳، مرد سال فوتبال اروپا ۱۹۶۵ مهمترین افتخارات:

▪ ۶۴ بازی، ۴۶ گل تیم ملی پرتقال:

▪ یک دوره (۱۹۶۶) - ۶ بازی، ۹ گل حضور در جام جهانی:

اوزه بیو اولین بار در ماه مه ۱۹۶۱ پیراهن بنفیکا لیبسون را برتن کرد. قبل از این او در باشگاه اسپوتینگ کلوب موزامبیک توپ می زد. اولین فصل حضور اوزه بیو مصادف شد با اولین مقام قهرمانی باشگاههای اروپا برای بنفیکا. اما این رخداد قبل از این بود که اوزه بیو در بنفیکا جای ثابتی برای خود دست و پا کند.

در دوم مه ۱۹۶۲، زمانی که اوزه‌بیو بیست سال داشت یکی از وقایع مهم زندگی او رخ داد. مسابقه فینال جام قهرمانان اروپا، ورزشگاه المپیک آمستردام و رویارویی با رئال مادرید، قهرمان پنج دوره جام قهرمانان، نیمه اول با سه گل پوشکاش و با نتیجه ۳ بر ۲ به نفع رئال مادرید به پایان رسید. اما لحظات باشکوه اوزه‌بیو فرا رسید، مدافعان رئال مادرید هیچ راهی برای مهار این مهاجم نیافتند.

او توانست سه گل به رئال مادرید تحمیل کند و به این ترتیب دوران درخشان اوزه‌بیو از آمستردام آغاز شد و در آسمان فوتبال جهان اوج گرفت. اما این تنها شاهکار این جادوگر نبود و در جام جهانی ۱۹۶۶ در مرحله یک چهارم نهایی بعد از اینکه پرتقال، مجارستان، برزیل و بلغارستان را مغلوب کرد، به مصاف کره‌شمالی‌ای رفت که در مرحله قبل به طور باورنکردنی ایتالیا را حذف کرده بود. کره شمالی که برای پیوستن به تاریخ آمده بود، در عرض ۲۲ دقیقه به برتری ۳ بر صفر رسید. گویی مرگ سایه انداخته بود. اما بعد از این اوزه بیو در عرض ۳۳ دقیقه چهارگل (دو گل از روی نقطه پنالتی) به ثمر رساند. این بازی در نهایت با نتیجه ۵ بر۳ به سود پرتقال به پایان رسید. در آن جام پرتقال به لطف گلزنی‌های اوزه‌بیو به مقام سوم جام جهانی رسید. ضمن اینکه اوزه بیو با ۹ گل به عنوان آقای گل جام شناخته شد.

ویژه گی مشخص و همیشگی اوزه‌بیو، استواری و ثابت قدمی به همراه سرسختی همه‌جانبه برای رسیدن به دروازه حریف با آخرینسرعت ممکن بود. بدون آنکه این سرعت باعث شود او از نظر تکنیکی کم بیاورد. قدرت چرخش و دریبل او درخشان می‌نمود و دقت شوتهای سنگین او همتا نداشت. بنابراین باورنکردنی نیست که او در ۶۴ بازی ملی، برای پرتقال ۴۶ گل به ثمر رساند و همچنین بیش از ۳۰۰ گل برای بنفیکا در لیگ پرتقال هدیه آورد.

اوزه‌بیو باعث شد بنفیکا سه بار دیگر به فینال جام قهرمانان راه یابد اما هر سه بار از رسیدن به قهرمانی بازماند.

اوزه بیو در سال ۱۹۶۵ بازیکن سال اروپا شد و قبل از این دوبار در رقابت برای رسدن به این مقام، دوم شد.

او از سال ۱۹۷۵ به ایالات متحده رفت و برای چند باشگاه آمریکایی بازی کرد و سپس به بنفیکا برگشت و به عنوان کمک مربی، خدمت خود را برای این تیم از سر گرفت. همچنین بارها به عنوان مفسر فوتبال در تلویزیون پرتقال ظاهر شد.