سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

ارزیابی وضعیت کیفیت زندگی کاری بر اساس نظرات کارکنان در اداره کل امور اقتصادی و دارایی شهرستان اصفهان


ارزیابی وضعیت کیفیت زندگی کاری بر اساس نظرات کارکنان در اداره کل امور اقتصادی و دارایی شهرستان اصفهان

مقاله حاضر به بررسی و تجزیه و تحلیل کاربردی برنامه ریزی مسیر شغلی و تکنیک های مدیریتی به عنوان یکی از وظایف اصلی و لوازم لا ینفک مدیریت منابع انسانی اشاره دارد

▪ چکیده: برنامه‏ریزی منابع انسانی از آن رو مهم است که بر همة فعالیتهای دیگر مدیریت امور کارکنان اثر می‏گذارد. این برنامه‏ریزی‌ها سرمایه هنگفتی است که هر سازمان برای منابع انسانی خود متحمل می‏شود .

ـ مشارکت بالای کارکنان در امور ، پیشرفت مناسب شغلی ، ارتباطات پیوسته با کارکنان ، امنیت بالای شغلی ، میل و انگیزش به کار در کارکنان ،‌حقوق و دستمزد مناسب ، غرور و افتخار شغلی ، حل و فصل مشکلات کارکنان و .... رمز بهره‏وری بالا .

ـ روش تحقیق در این پژوهش میدانی از شاخه تحقیقات توصیفی و پیمایشی می‏باشد . نمونه آماری تحقیق تعداد ۸۰ نفر از کارکنان آن اداره بوده که به روش نمونه‏گیری سیستماتیک انتخاب گردیدند . ویکی از نتایج ذیل از طریق تجزیه و تحلیل پرسشنامه‏های فوق بدست آمده است.

ـ میزان پیشرفت شغلی کارکنان در سازمان کمتر از سطح متوسط بوده بوده است.

ـ تکنیک های مدیریتی در سازمانهای پیشرو

Organizational career planning and management technique in use in high – tech organizations.

Magazine:

Career Development International

January ۱۹۹۶

By: Yahuda Baruch

London Business School, UK

مقاله حاضر به بررسی و تجزیه و تحلیل کاربردی برنامه ریزی مسیر شغلی و تکنیک های مدیریتی به عنوان یکی از وظایف اصلی و لوازم لا ینفک مدیریت منابع انسانی اشاره دارد . در این مقاله به بررسی کاربرد واقعی تکنیک های مسیر شغلی وهمچنین ارزیابی سطوح مدیریت ارشد از میزان اثربخشی و کیفیت و ضرورت آن در سازمان و کارکنان می پردازد .نتایج این تحقیق که در ۶۰ سازمان از سازمانهای پیشرو کشور اسراییل و انگلیس اجرا شده بیانگر لزوم و ضرورت برنامه ریزی شغلی و اجرای تکنیک های مدیریت منابع انسانی است .

علیرغم مسایل گفته شده مقاله مورد نظر به بررسی مشکلات اجرای و مسایل اجرایی که برنامه ریزی شغلی در این گونه سازمانها را به تعویق انداخته و سایر محدودیت ها و معضلات دیگر اشاره می کند .

● برنامه‌ریزی و مدیریت مسیر شغلی (Career planning and management

)

(CPM)

۱-بررسی و شناسایی تکنیک ها و مدل های مناسب و کاربردی در سازمانهای پیشرو و اجرای آن .

۲- بررسی و ارزیابی کیفیت و اثربخشی تکنیک های برنامه ریزی مسیر شغلی در سازمانهای پیشرو از دید گاه مدیران ارشد و همچنین کارکنان شرکت .

۳- بررسی اثربخشی و کارآمدی تکنیک های فوق در راستای بهبود کارکرد مدیریت منابع انسانی .

۴- تبیین تفاوت های بین توسعه مسیر شغلی و برنامه ریزی مدیریت منابع انسانی (برنامه ریزی مسر شغلی به عنوان یکی از زیر شاخه های مدیریت منابع انسانی )

۵- تبیین و توضیح مراحل توسعه کارکنان و منابع انسانی در خلال افزایش تجربه وهمچنین دانش سازمانی .

● ابزار های جمع آوری اطلاعات

اطلاعات تحقیق از دو سطح تشکیل شده است .

▪ سطح اول : توزیع پرسش نامه بین مدیران ارشد سازمانهای ذیربط و بررسی :

الف )اینکه آیا تکنیک های برنامه ریزی شغلی (کارراهه )گفته شده در سازمان متبوع آنها کاربرد داشته است ؟

ب ) در صورت کاربرد در سازمان متبوع در چه سطحی از جمعیت سازمان اجرا شده است ( شامل چند درصد از افراد سازمان شده است )

▪ توزیع پرسش نامه بین کارکنان سازمان

۱- آیا تکنیک های مورد نطر در سازمان اجرا می شود ؟

۲- در صورت اجرا کیفیت و اثربخشی آن چقدر است ؟

۳- در صورت اجرا چقدر خو او در اجرا تکنیک ها مشارکت داشته است ؟

۴- در صورت عدم اجراچه الزاماتی باید برای تسهیل امر فراهم گردد.

● ویژگی های سازمانهای نمونه گیری

۱- جزء سازمانهای پیشرو در صنعت خود بوده اند .

۲- حداقل ۱۵۰ نفر پرسنل داشته وبیش از ۵سال سابقه کار داشته اند.

۳- در سطح مدیران ارشد ۵۷ سازمان در اسراییل و ۴۰ سازمان در جنوب انگلیس موافقت خود را برای توزیع پرسش نامه اعلان کرده اند .که پرسش نامه های برگشتی حدود ۴۰ عدد(۸۶ درصد ) از اسراییل و ۹ عدد (۲۳ درصد ) از انگلیس بوده است .

۴- در سطح فردی کارکنان ۴۱ سازمان (شامل ۳۹ تا در اسراییل و ۲ تا در انگلیس ) موافقت خود را اعلان کرده اند .که پرسش نامه های برگشتی به ترتیب ۵۰ و ۱۵ در صد را تشکیل داده اند.

ـ زنان آلمانی، آونگ بین پیشرفت شغلی و بچه داری

ـ آلمان، ۳۰ سال عقب مانده تر از کشورهای اروپای شمالی

به عقیده کارشناسان، آلمان در مورد قوانین برابر کاری میان زن و مرد چیزی حدود ۳۰ سال از کشورهای اروپای شمالی عقب تر است . براساس تحقیق یک متخصص علوم اجتماعی در آلمان، تنها ۴۰ درصد از پسران جوان آلمانی، معتقدند که زنان می توانند بین کار بیرون از خانه و داخل خانه تعادل برقرار کرده و از عهده هردو به خوبی برآیند . در مقابل، ۸۰ درصد از دختران جوان آلمانی مایلند که هم بیرون از خانه کار کنند و هم خانواده تشکیل دهند . این محقق علوم اجتماعی نتیجه تحقیقش را «فاجعه ۸۰-۴۰» نامیده است .

دکتر گردا نیر (Gerda Neyer) از موسسه تحقیقات مردم شناسی ماکس پلانک می گوید: «در دهه های اخیر، نرخ تولد در کشورهای صنعتی پایین آمده اما از دهه ۸۰ میلادی ما می بینیم که کشورهایی که امکانات نگهداری از کودکان را بر مبنای برابری زن و مرد در نگهداری از کودک افزایش داده اند، کم تر با مشکل پایین بودن نرخ تولد روبه رو بوده اند.» به عقیده نیر بسیاری از کشورهای شمالی از ۳۰ سال پیش تصمیم گرفتند برابری بین زن و مرد را تقویت کرده و زنان را برای هماهنگ شدن با بازار کار حمایت کنند و همزمان امکانات نگهداری از خردسالان را افزایش دادند . این محقق می گوید: «آلمان در این زمینه ۲۰ تا ۳۰ سال عقب تر از کشورهای مدرن است.»کار سنگین تمام وقت فرصت کمی برای رسیدگی به فرزندان می گذارد.به عقیده کارشناسان، بالارفتن مدت مرخصی بعد از تولد بچه و درنظر گرفتن آن برای پدران، همچنین سیستم مالیاتی ای که در آن هرچه تعداد بچه بیش تر باشد، خانواده مالیات کم تری را پرداخت می کند، قدم های خوبی برای آلمان بوده اند اما دولت آلمان باید به سمت یک سیاست خانوادگی مدرن پیش برود و در این راه آلمان با مشکلات فرهنگی نیز روبه روست . به عنوان مثال کلیسای کاتولیک، جدایی مادر و فرزند از یک سالگی را «غیرانسانی و خلاف کرامت زن» می داند.

از سال ۱۹۸۵ که مرخصی زایمان در آلمان تا سه سال افزایش یافت، میزان استخدام زنان کاهش پیدا کرده است . زنانی که بعد از زایمان سه سال در خانه بمانند امکان پیشرفت شغلی شان را از دست می دهند . مخالفان این قانون، نام «تله زنان» را بر آن گذاشته اند . در حقیقت زنانی که بخواهند با وجود بچه به کار خود ادامه دهند، در آلمان دچار مشکل خواهند بود ( دویچه وله ـ سرمایه -۱۳/۲/۸۷)

مهدی فرخ پور