چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

معالجه بیماری قند


معالجه بیماری قند

اصولا در حال حاضر برای بیماری قند معالجه قطعی بنحوی که بیماری برای همیشه از بین برود وجود ندارد. بعبارت دیگر نمی توان گفت که پس از یک دوره معالجه و طبیعی شدن قند خون بیماری از …

اصولا در حال حاضر برای بیماری قند معالجه قطعی بنحوی که بیماری برای همیشه از بین برود وجود ندارد. بعبارت دیگر نمی توان گفت که پس از یک دوره معالجه و طبیعی شدن قند خون بیماری از بین می رود و شخص مبتلا می‌تواند رژیم خود را قطع نماید و سایر توصیه‌های متخصص تغذیه و پزشک را فراموش کند. اینک اصول معالجه ونحوه مداوا مختصرا ذکر می‌شود:

۱) رژیم غذایی نقش بسیار مهمی درکنترل بیماری قند دارد بطوریکه صریحا می‌توان گفت که اگر بیمار رعایت رژیم غذایی را نکند سایر معالجات تاثیر بسزایی در بهبود حال بیمار نخواهد داشت. در بعضی از حالات خفیف بیماری به خصوص در مورد بیماران مسن و فربه، رژیم به تنهایی می‌تواند قند خون را کنترل نماید و داروی دیگری لازم نیست. بعلاوه مقدار کل کالری لازم در رژیم غذایی بستگی به وزن بیمار و فعالیت‌های بدنی وی دارد و معمولا چهار وعده غذا در روز به بیمار توصیه می‌شود. ۴۰ تا ۵۰ درصدکالری بایستی با مصرف مواد گلوسیدی (قندی و نشاسته ای) وارد بدن گردد به خصوص موادی که در آن‌ها الیاف گیاهی وجود داشته باشد از قبیل نان سبوس دار، حبوبات، میوه و سبزیجات. البته واضح است که از خوردن قند، آب نبات، انواع شیرینی و شکلات باید جدا خودداری شود. ۳۰ تا ۳۵ درصد کالری بایستی با مصرف مواد چربی به خصوص چربی‌های اشباع نشده و ۱۲ و ۲۰ درصدکالری با مصرف مواد پروتئینی تامین شود.

۲) تزریق انسولین : معمولا انسولین در زیر پوست تزریق می‌شود و نوع و مقدار و دفعات تزریق بایستی طبق دستور پزشک معالج انجام شود و در ضمن تاکید می‌شود که بین رژیم غذایی، فعالیت بدنی و مقدار انسولین باید تناسبی وجود داشته باشد. مثلا روزهایی که بیمار فعالیت بدنی بیشتری دارد باید غذای بیشتری مصرف کند ویا مقدار انسولین را متناسب با آن کمتر نماید.

۳) داروها: داروهای (قرص‌ها) ضد بیماری قند: این داروها بیشتر در بیماری قند بزرگسالان مصرف می‌شوند و معروفترین آنها عبارتند از:

Glibenclamide, Metformine, Tolinase, Orinase, Diabinese, Micronase, Glucotrol

عوارض و عواقب خطرناک بیماری قند

یکی از عوارض وخیم این بیماری بخصوص در کودکان و نوجوانان اغماء و بیهوشی ناشی از بالا رفتن شدید قند خون و در نتیجه اسید خون می‌باشد. این چنین بیمار باید در اسرع وقت به بیمارستان منتقل شود و تحت نظر پزشک قرار گیرد. ضمنا متذکر می‌شود که بیهوشی هر بیمار مبتلا به قند بر اثر افزایش قندخون نیست و ممکن است که مربوط به کاهش قندخون باشد و این خود ناشی از زیادی مقدار انسولین یا کمی مواد غذایی می‌باشد.

بیماری تصلب شرایین یا آرتریوسکلروز در بیماران مبتلا به مرض قند بیشتر از سایر مردم دیده می‌شود. در این بیماری جدار رگها ساخت شده و در نتیجه این گرفتگی و تنگ شدن مجاری خون بیماریهای قلبی (مانند درد سینه و سکته قلبی)، سکته مغزی و اختلال جریان خون در دست و پا (مانند قانقاریا) ایجاد می‌شود. از دیگر عوارض این بیماری آب مروارید، خونریزی چشم، تاریکی دید و گهگاهی نابینایی است ولی خوشبختانه معالجات نوین با اشعه لیزر (Laser) از تعداد نابینایان ناشی از این بیماری کاسته است. نوزادان مادران مبتلا به مرض قند نیز وزنشان زیادتر از طبیعی می‌باشد و در موقع تولد در معرض ضربه‌های زایمانی بیشتری قرار دارند و به اختلالات تنفسی دچار می‌شود.

دکتر سید مرتضی صفوی

متخصص تغذیه

www.drsafavi.ir